تعزيه يا شبيه خوانى مردم شهر رى در قرون گذشته
چند نفر از معمّرين و مطّلعين محترم شهر رى براى اينجانب نقل نمودند كه: قبلاً تا زمان ممانعت پهلوى خائن از عزادارى مراسم شبيه خوانى مفصل و مجلّلى در شهر رى اجرا مى گرديده كه تعزيه هاى ثابت آن در بعضى از مناسبت هاى مذهبى طول سال خاصه ماه محرّم و صفر در اماكن مناسب بخصوص تكيه نفرآباد و هاشم آباد و حاج على آقا برپا مى شده و در ماه محرم و صفر ده شب يا ده روز ادامه داشته و مردم شهر از طبقات مختلف حتى اهل علم و فضيلت در آن شركت مى نمودند.
ضمنا شبيه خوانى حسينيه نفرآباد و هاشم آباد بيش از ساير مجالس شهرت و جاذبه داشته است كه مردم علاوه بر شهر رى از تهران نيز در آن شركت مى كردند.
امّا تعزيه هاى سيّار آن در ايّام عاشورا و اربعين و ايّام آخر ماه صفر به دنبال دسته جات عزا به طرف صحن مطهر حركت مى نموده و صحنه هاى جالب توجه و حزن آورى را نمايش مى داده و توجه عامه مردم را به خود جلب مى كردند. اين مراسم در زمان پهلوى اول منع و سپس متروك گرديد، اكنون چند سالى است كه عصر ايام جمعه در جلو حوزه علميه حضرت عبدالعظيم مجلس تعزيه خوانى برگزار مى گردد، اما افسوس كه ديگر آن تعزيه هاى مجلّل گذشته و تعزيه خوان ها و تعزيه گردان هاى بامهارت و تجربه گذشته ديده نمى شود و باز نخواهند گشت.
قمه زنى اهالى شهر رى در قرون گذشته
چند نفر معمّرين و مطّلعين محترم شهر رى براى اينجانب (مؤلف) نقل نمودند كه شهر رى سابقا دسته جات قمه زنى متعدّد و مفصّلى داشت كه همه ساله علاوه بر مشق قمه زنى در شب عاشورا، صبح روز عاشورا كفن پوشيده و شمشير يا قمه به دست گرفته از تكايا و محلات مختلف خاصه تكيه نفرآباد و هاشم آباد به طرف قتلگاه (قبرآقا) مى رفتند و در آنجا با نام خدا و سلام بر امام حسين عليه السلام قمه زنى را آغاز نموده و سپس هر دسته اى پشت سر دسته ديگر و به صورت يك هيئت بسيار سنگين