17
التذكرة العظيمیة

و برحسب عادت يا تقليد آباء و اجداد و غيرهم در اوقات شريفه زيارت ايشان در مزار و مراقدشان حاضر مى شوند ، البتّه شناسائى هر مزورى براى زائر لازم است ، و زيارت مجهول از رويه عقل دور است ، خاصّه آن فضيلت كه از براى زيارت حضرت عبدالعظيم عليه السلام است از آنكه بهشت براى او واجب مى شود ، و مثل زيارت حضرت حسين عليه السلام است ، مسلّماً بدون معرفت به مقامات آن جناب و شناسائى فضائل و مناقب او و دوستى ايشان به آن ثواب و اجر نمى رسد ؛ فلذا جمعى از برادران ايمانى و اخلاّء روحانى خواهش نمودند ازاين بى بضاعت گناه كار كه مختصرى خالى از اطناب و اغلاق در احوالات حضرت عبدالعظيم عليه السلام و ساير امامزادگان به انضمام شرح حال و قبور جمله از علماء مدفونه در طهران و غيره بنويسم ، اگرچه مرحوم عالم محدّث ، صاحب كتاب « جنّة النّعيم » رحمة اللّه عليه ۱ مفصّلاً زحمت كشيده و نوشته و لكن چون بمناسبت بسيارى از مطالب متفرّقه درج و مزج نموده و كتاب مفصّلى شده و مشتمل بر بسيارى از مطالب و اخبار از مطوّل و قصاراست ، و بسيارى از عوام و خواص بواسطه نداشتن نسخه آن يا نداشتن حوصله و وقت مطالعه آن از معرفت و مقامات ايشان محروم بودند ، پس به اين سبب اين كمترين بندگان از

1.جنة النعيم والعيش السليم في أحوال السيّد الكريم والمحدث العليم عبدالعظيم بن عبداللّه الحسني والتكريم = روح وريحان ؛ محمّد باقر بن ملا محمّد مازندرانى كجورى تهرانى ، (م ۱۳۱۳ ق) الذريعه ج۱۶ ص۳۹۶. اين كتاب به زبان فارسى بوده كه در سال (۱۲۹۵ ـ ۱۲۹۸ ق) تأليف شده و در ۵۷۴ صفحه ، در قطع رحلى در يك جلد چاپ شده بود. گفتنى است كه به مناسبتِ برگزارى كنگره حضرت عبدالعظيم عليه السلام ، اين كتاب در چهار جلد ، به تصحيح محقق دانشور ، جناب سيد صادق حسينى اشكورى تصحيح شده و توسط انتشارات دار الحديث ، نشر شده است.


التذكرة العظيمیة
16

چه حاجت ها كه توسط آن قبر مبارك از آنها روا مى شود ، و چه بركاتى كه بواسطه روح مقدس او بر اين خلق نازل مى شود ؛ پس به اين نعمت عظمى و اين موهبت كبرى خداوند منّان بر عموم بندگان و اهالى طهران منّتى بزرگ گذارده و بر عموم لازم است كه بواسطه مجاورت بابركت ايشان و توفيق زيارت قبور محترم آنان ، و درك فيوضات از حمد و شكر چنين نعمتى غفلت ننمايند ، و تحقق حمد و شكر بر هر نعمتى فرع معرفت آن است ، بلكه درك آن فيوضات كثيره منوط به معرفت است .
از فرمايشات و منقولات از مقام رسالت است صلى الله عليه و آله وسلم : « المعروف بقدر المعرفة » ۱ . يعنى احسان در حقّ هركس به قدر معرفت اوست .
و فرمودند : « شمّة من المعرفة خير من كثير من العمل » ۲ . يعنى قليلى از معرفت بهتر از بسيارى از اعمال بى معرفت .
و عجب از بسيارى از اهالى طهران و توابع آن كه معرفتى به حالات امام زادگان ندارند و فقط به آثار ظاهريّه بقعه ها و ضرايح شريفه ايشان توجّه دارند ،

1.أنّ أعرابياً جاء إلى الحسين بن علي عليه السلام وقال : يا ابن رسول اللّه قد ضمنت دية كاملة وعجزت عن أدائها . فقلت في نفسي : أسال أكرم الناس وما رأيت اكرم من أهل بيت رسول اللّه صلى الله عليه و آله وسلم . فقال الحسين عليه السلام : « يا أخا العرب ، أسألك عن ثلاث مسائل ، فإن اجبت عن واحدة أعطيتك ثلث المال وإن أجبت عن اثنين أعطيتك ثلثي المال و إن أجت عن الكل أعطيتك الكل » . فقال الأعرابي يا ابن رسول اللّه أمثلك يسال عن مثلي وأنت من أهل بيت العلم والشرف . فقال الحسين عليه السلام : « بلى ، سمعت جدي رسول اللّه صلى الله عليه و آله وسلم يقول : المعروف بقدر المعرفة » فقال الأعرابي ... . جامع الأخبار ص۱۳۷ ؛ بحار الأنوار ج۴۴ ص۱۹۶.

2.مصدرى براى اين سخن نيافتيم . مطلب زير شباهتِ اندكى با آنچه در متن آمده است دارد: قال صلى الله عليه و آله وسلم : « قليل من الفقه خير من كثير من العمل ». اصول السرخسي ، ابو بكر سرخسى ج ۱ ، ص۱۰.

  • نام منبع :
    التذكرة العظيمیة
    سایر پدیدآورندگان :
    هزار، علیرضا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 76177
صفحه از 384
پرینت  ارسال به