229
التذكرة العظيمیة

حديث است : « زوروا إخوانكم »۱يعنى ديدن كنيد برادران خود را ، و آنچه در عرف است شخص زائر قصد مى كند حضور شخص مزور را كه برادر مؤمن است ، براى تكريم و تعظيم و براى انس گرفتن با او .
پس بنابراين لازمه زيارت حضور است و يا جزء متقوّم اوست و آنچه بعضى از علماء تعبير كرده اند كه زيارت حضور است والسلام ، خالى از مسامحه نيست ، و زيارت بر زنده و مرده هر دو اطلاق و استعمال مى شود چنانچه خدا مى فرمايد : « أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ * حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ »۲ .
و در حديث وارد است : « غبّوا في زيارة المريض وفي زيارة القبور »۳يعنى يك روز پس از يك روز زيارت مريض و قبرها برويد .
و در حديث است : قال أميرالمؤمنين : « زوروا أمواتكم فإنّهم يفرحون بزيارتكم »۴يعنى زيارت كنيد اموات خود را كه آنها خوشنود مى شوند به زيارت شما و بايد حاجت بخواهيد نزد قبر پدر و مادر ،بعد از دعاء به آنها .
و تأكيد استحباب زيارت اهل قبور مسلّم است و مناسب است در اين مقام شمه اى از اخبارى كه دلالت دارد بر فضيلت و استحباب زيارت اهل قبور را ذكر نماييم :
در حديث وارد است كه محمّد بن مسلم از امام جعفر صادق عليه السلام سؤال كرد از زيارت اهل قبور كه مى فهمند ؟

1.مصدرى براى اين سخن نيافتيم.

2.تكاثر/۱ و ۲ .

3.اين سخن را در مصادر نيافتيم.

4.الكافى ج۳ ص۲۲۹ ؛ وسائل الشيعة ج۳ ص۲۲۳.


التذكرة العظيمیة
228

عرض كردم : به زيارت حسين مشرّف شدم .
فرمود : امّا تو اگر زيارت مى كردى قبر حضرت عبدالعظيم را كه نزد شماهاست هرآينه بودى مثل كسى كه زيارت كرده است قبر حسين عليه السلام را .
پس از ترجمه حديث شريف چند مطلب سزاوار است در اين مقام بيان شود .

اوّل : بيان توثيق روايت و تصحيح آن :

بدانكه طريق اين روايت صدوق رحمه اللهاز سه تن از روات است . يكى از على ابن احمد بن موسى است كه او را دقّاق مى نامند و مرحوم ميرزاى استرآبادى در « رجال وسيط » فرموده : كان علي بن أحمد مرضيّاً .
و ديگر حمزه ابن قاسم علويست ، ثقه و جليل القدر بوده است چنانچه شهيد ثانى نيز فرموده ، و صاحب كتب و تأليفات چند بوده كه در كتب مبسوطه مذكور است .
و ديگر محمّد ابن يحيى العطّار است و در كتب رجال مسطور است كه او شيخ اصحاب ماست و ثقه و كثير الحديث است و كلينى از آن حديث بسيار نقل فرموده .
پس معلوم شد كه حديث موثّق است و آن حجّت است و در محلّ خود ثابت است .

مطلب دوّم ، در معنى زيارت :

در كتاب « مجمع البحرين » مى فرمايد : والزيارة في العرف قصد المزور إكراماً له وتعظيماً واستيناساً۱ به معنى فارسى زيارت ديدن كردن است چنانچه در

1.مجمع البحرين ج۳ ص۳۳۰.

  • نام منبع :
    التذكرة العظيمیة
    سایر پدیدآورندگان :
    هزار، علیرضا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 76566
صفحه از 384
پرینت  ارسال به