59
التذكرة العظيمیة

است.
وى در سنه 145 هجرى در مكه معظمه متولد شده و در مدينه منوره با زهد و عبادت به سر برده با اسحق المؤتمن پسر حضرت صادق عليه السلام هم بالين بوده و از آن صلب پاك يك پسر و يك دختر آورده كه قاسم و ام كلثوم نام داشته اند پس از آن با شوهر و فرزندان خود به مصر رفته و چون هفت سال در آنجا به سر برده در ماه رمضان سنه 208 به سراى قرب شتافته اهالى مصر را به او عقيدت و اعتقادى كامل حاصل است.
پس از ارتحال شوهرش مى خواست آن جسد شريف را به مدينه منوره حمل دهد و در قبرستان بقيع او را دفن نمايد، مصرى ها درخواست كردند كه محض تبرك و كسب مبامن از نعش پاك او آن را به خاك مصر سپارد اسحق مؤتمن چون اصرار آنها را ديد قبول كرده بعد از انجام دفن اسحق با دو فرزند خود به مدينه طيبه كه وطن آنها بود مراجعت كردند.
شكى نيست كه نفيسه خاتون دختر حسن بن زيد بن حسن عليه السلام است، امّا عدّه اى از علماى انساب و مورخان وى را دختر زيد بن حسن عليه السلام دانسته اند كه على التحقيق اشتباه و تالى فاسد آن بيان خواهد شد.
مؤلّف كتاب عمدة الطالب ۱ به نقل از رياض الأنساب ۲ مى نويسد:
«و كان لزيد ابنة اسمها نفيسة خرجت إلى الوليد بن عبدالملك بن مروان فولدت منه و ماتت بمصر، و لها هناك قبر يزار و... قد قيل، إنّما خرجت على عبدالملك

1.عمدة الطالب، ۹ .

2.رياض الأنساب، ج ۱، ص ۱۰۱ .


التذكرة العظيمیة
58

حاجر رسيد در سال يكصد و شصت و هشت هجرى رحلت فرمود و از سنّ وى هشتاد و پنج سال گذشته بود ، و على بن مهدى بر او نماز خواند و در حاجر مدفون گفت ، و حاجر پنج ميل يا چهار ميل است تا مدينه . و بعضى گفته اند در مقبرة الخيزران مدفون است .
و در ميان علويّين و بنى الحسن به وفور عقل و بزرگوارى مشهور بوده ، و با بنى العبّاس كمال خلطه داشته بدون آنكه خيانتى به ايشان بنمايد بلكه به لباس ايشان ملبّس شد و جامه سياه پوشيد ، و رسم نبود علويّين جامه سياه بپوشند ، چنانچه جامه سبز شعار بنى هاشم بوده ، جامه سياه شعار بنى العبّاس و بنى اميّه بوده .
و چنانچه احصاء نموده اند ، اولاد حسن بن زيد بن حسن شش نفر بوده اند : عبداللّه و زيد و ابراهيم و اسماعيل و قاسم و على شديد كه جدّ اوّل حضرت عبدالعظيم است ۱ .
[حسن بن زيد، جدّ دوم حضرت عبدالعظيم عليه السلام است كه از بزرگان عصر خود محسوب مى شد. وى فرزندان بسيارى داشت كه از جمله آنها نفيسه ۲ بنت حسن است.
نفيسه، بنت حسن بن زيد بن الحسن بن على بن أبي طالب عليهم السلام ، در مصر مدفون است و مزارش زيارت گاه خاص و عام بوده و به طاهره و كريمة الدارين مشهور

1.سر السلسلة العلوية ص۷۰.

2.شرح حال او را بنگريد در: أعلام النساء، ج ۵، ص ۱۸۷؛ اعيان الشيعة، ج ۱۰، ص ۲۲۷؛ أعيان النساء، ص ۶۱۵؛ النجوم الزاهرة، ج ۲، ص ۱۸۵؛ تاريخ الطبرى، ج ۵، ص ۴۲۳؛ تهذيب التهذيب، ج ۲، ص ۲۳۲؛ رياحين الشريعة، ج ۵، ص ۸۵؛ وفيات الاعيان، ج ۵، ص ۴۲۳؛ منتهى الآمال، ص ۴۸۲ .

  • نام منبع :
    التذكرة العظيمیة
    سایر پدیدآورندگان :
    هزار، علیرضا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 77052
صفحه از 384
پرینت  ارسال به