5
فهرست نسخه هاي خطي حوزه و موزه آستانه حضرت عبدالعظيم حسني (ع)

مقدمه

در روزهايى كه در جوار بارگاه ملكوتى حضرت عبدالعظيم حسنى عليه السلام به نگارش فهرست نسخه هاى خطى كتابخانه آستانه مقدّسه مشغول بودم. متوجّه وجود تعداد قابل ملاحظه اى از نسخه هاى خطّى در كتابخانه حوزه علميه و موزه آستانه گشتم و مناسب ديدم كه از آنها نيز فهرستى تهيه كرده و همراه با فهرست آستانه به اهل دانش و تحقيق تقديم نمايم. قضا را چنين شد كه فهرست كتابخانه آستانه در دو جلد و فهرست حوزه و موزه در يك جلد مستقل درآيد.
در اين مختصر از ضرورت فهرست نگارى نسخه هاى خطى سخنى به تفصيل نمى گويم چرا كه اهميّت و فايده آن نيازمند دليل و برهانى نيست و تمامى اهل فن را بر آن اتفاق است. خصوصاً فهرست نمودن مجموعه هاى كوچك پراكنده در شهرهاى دور و نزديك لازم تر و ضرورى تر به نظر مى رسد: چرا كه بيش از نيمى از نسخه هاى ناشناخته و فهرست نشده در كشور ما، مربوط به كتابخانه هاى خصوصى و عمومى كوچك و پراكنده در شهرهاى مختلف است. ۱
بى شك نگارش و انتشار فهرست نامه نسخه هاى خطى هر كتابخانه در حفظ و حراست از نسخه هاى خطى نقش مهمّى دارد، علاوه بر اينكه با فهرست نگارى، چهره هاى ناشناخته و غربت زده نسخه هاى خطى با محقّقان انس و الفتى به هم مى رسانند. چه بسا گنجينه هاى نفيس و ارزش مند كه در گوشه خانه ها، مساجد، مدارس علمى و مشاهد به جهت نداشتن فهرستى منظّم و روش مند و بر اثر عدم اهتمام به آنها مورد دستبرد راهزنان فرهنگى قرار گرفته و به تاراج رفته و يا اينكه تدريجاً راه زوال را در پيش گرفته و با گرد و خاك و موريانه انس برقرار كرده و به مرور زمان گرفتار فرسايش و سرانجام نابود شده اند. متأسفانه نسخه هاى موجود در مدارس علمى اطراف حرم مطهر سيد الكريم نيز به چنين سرنوشتى دچار شده و از صدها نسخه، اكنون تنها هشتاد نسخه خطى در حوزه علميه حرم موجود است! و از صد و بيست نسخه وقفى شاه عباس به كتابخانه آستانه نيز تنها پيج نسخه باقى مانده است. گفتنيها در اين باره بسيار است. و مرا بايد كه سخن را كوتاه كرده و به شمّه اى از تاريخ مدارس علمى رى اشاره نمايم.

مدارس علمى رى

پژوهشگر در تاريخ رى با تتبّع در منابع تاريخى و جغرافيايى در مى يابد كه شهررى در طىّ قرون متمادى از مراكز مهم شكل گيرى و بالندگى تمدّن اسلامى و شيعى و مهد دانش و فضيلت بوده است. وجود كتابخانه هاى بزرگ و داير بودن مدارس فقه و حديث و پرورش بزرگانى همچون ثقة الاسلام كلينى و شيخ صدوق و ابوالفتح رازى در اين شهر گواه صادقى بر اين مدّعاست.
نخستين دوره از حوزه شيعه در رى را بايد در عصر امامان معصوم عليهم السلام جستجو كرد؛ چرا كه دهها تن از بزرگان رى از اصحاب ائمه عليهم السلام بودند و از ايشان روايت نموده اند و شمار قابل توجهى از سادان و امامزادگان در رى اقامت گزيده و به نشر معارف دينى پرداختند.
عبدالجليل رازى در كتاب النقض نام تعدادى از مدارس شيعى رى را در بدين گونه ياد كرده است:
1. مدرسه سيد تاج الدين محمّد كيكى، 2. مدرسه شمس الاسلام حسكا بابويه، 3. مدرسه خانقاه ريان، 4. مدرسه سيّد زاهد ابوالفتوح، 5. مدرسه فقيه على جاستى، 6. مدرسه محله درزان مهران - زادمهران،

1.در اين باره رجوع كنيد به مقاله »نو يافته هاى گنجينه هاى دست نويس اسلامى در ايران«، فصلنامه شهاب )شماره پياپى ۲۶ - ۲۵).


فهرست نسخه هاي خطي حوزه و موزه آستانه حضرت عبدالعظيم حسني (ع)
4

اين طرح، در آبان ماه 1380 در نخستين جلسه شوراى سياستگذارى ـ كه از عالمان و فرزانگان و نخبگان فرهنگى اند ـ به تصويب رسيد و كميته علمى كنگره از خرداد 1381 كار خود را آغاز كرد.
كميته علمى با فرصت اندكى كه در اختيار داشت، برنامه هاى خود را در پنج حوزه ساماندهى كرد:
1 . تأليف، تصحيح و گردآورى آثار مربوط به حضرت عبدالعظيم و شهر رى (كتاب و مقاله).
2 . سفارش و فراخوان نگارش مقاله.
3 . سفارش انتشار ويژه نامه هايى از سوى نشريات، همزمان با برگزارى كنگره.
4 . انتشار لوح فشرده (CD)توليدات علمى كنگره.
5 . انتشار خبرنامه.
با يارى خداوند و مدد قدسى روح حضرت عبدالعظيم عليه السلام ، در حوزه نخست، بيش از بيست و دو جلد كتاب آماده شد كه همزمان با برگزارى كنگره، توزيع مى گردد. همچنين مقالات منتخب و تأييد شده علمى در سه جلد، عرضه خواهند شد.
دو ويژه نامه از سوى مجلات علمى و نيز خبرنامه كنگره در پنج شماره عرضه خواهد شد.
همه اين آثار، علاوه بر نشر مكتوب، بر روى يك لوح فشرده (CD)تا هنگام برپايى كنگره در اختيار علاقه مندان قرار مى گيرد.
گفتنى است با فرصت اندك و حجم گسترده برنامه هاى علمى، وجود نقايص، امرى طبيعى است كه اهل فضل و دانش آن را بر ما خواهند بخشيد و ما را از نصايح عالمانه خويش بهره مند خواهند ساخت.
اميد است اين مجموعه، مقبول درگاه الهى و مورد عنايت روح بزرگ و قدسى حضرت عبدالعظيم حسنى عليه السلامقرار گيرد و در گسترش و بالندگى فرهنگ و معارف تشيع، سودمند افتد.
در پايان از همه كسانى كه در به ثمر رسيدن اين برنامه ها سهم وافر داشتند؛ توليت محترم آستان حضرت عبدالعظيم عليه السلامو رياست محترم مؤسسه فرهنگى دارالحديث، شوراى عالى سياستگذارى، مديران محترم آستان حضرت عبدالعظيم و مؤسسه فرهنگى دارالحديث و به ويژه فاضل گرانقدر جناب آقاى على اكبر زمانى نژاد ـ كه بار عمده بر دوش ايشان بود ـ سپاسگزارى مى شود.
مهدى مهريزى
دبير كميته علمى
بهار 1382

  • نام منبع :
    فهرست نسخه هاي خطي حوزه و موزه آستانه حضرت عبدالعظيم حسني (ع)
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 45536
صفحه از 264
پرینت  ارسال به