دومین جشنواره كتاب دین، چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت از ساعت ۱۷ تا ۲۱ با حضور فرهیختگان، اصحاب دین و علم، مسئولان نظام جمهوری اسلامی، دانشجویان و طلاب علوم دینی و انسانی سراسر كشور و كلّیه علاقهمندان به مطالعات فرهنگی و دینی، در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد. 
در این مراسم از آیة الله ریشهری به عنوان برترین پژوهشگر حوزه علوم و معارف اسلامی تجلیل شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دومین جشنواره کتاب دین با اشاره به ضرورت غلبه دین در تمام عرصهها و حوزههای دینی ابراز امیدواری کرد که سیره استاد شهید مطهری در رویکرد به مقوله دین و نوشتن در باب دین، توسعه یابد.
محمد حسین صفار هرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم دومین جشنواره کتاب دین با اشاره به سالروز بزرگداشت استاد شهید مرتضی مطهری گفت: «شهید مطهری در کنار حقوق بسیار، دو حق بزرگ برگردن جامعه ما دارد».
وی افزود: «حق نخست این که شهید بزرگوار، گونه ای از نوشتن در باب مسائل مختلف به خصوص مسائل دینی را پیشه کرد و به دیگران نیز آموخت که ساده ترین و در عین حال مستحکمترین بیان برای مقولات پیچیده در حوزه معرفتی بود».
وی دومین حقی که شهید مطهری بر گردن ما دارد را به دوران بعد از شهادت ایشان نسبت داد و گفت: «حقیقتاً کتابخوانی با یاد کتابهای ایشان قوت گرفت. پیش از شهادت استاد کمتر کتابهایی بود که تیراژ میلیونی داشته باشد. این امر را میتوان مقدمهای برای عادت مردم به کتابخوانی دانست».
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز امیدواری کرد رویکردی مشابه استاد مطهری امروز هم به حوزه دین رونق دهد، رویکرد وی روشنفکرانه با پرهیز از ورود به وادی تجدید نظر طلبانه بود. برگزاری این جشنواره به نام کتاب دین به این امر منتهی می شود که سیره استاد مطهری در رویکرد به مقوله دین و نوشتن در باب دین توسعه یابد.
در این برنامه، دکتر حجة الاسلام والمسلمین خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با یادآوری این که رویش علم و فناوری در ایران، گامی نخست در تجدد اسلامی است که با تیزبینی و اشراف رهبر معظم انقلاب اسلامی در سالهای اخیر، بالندگی خاص خود را تجربه می کند، گفت: «حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی از صاحبان قلم و اندیشه و دوستداران حقیقت به رشد و بالندگی فرهنگ مکتوب دینی و نشر کتابهای حوزه دین کمک میکند». 
وی گفت: «معرفی آثار فاخر، یکی از اهداف این جشنواره است چنان که مقام معظم رهبری در قسمتی از بیانات خود فرموده اند: “معرفی کتابهای خوب و پدید آوردن نوشته های فراوان در همه موضوعات مورد نیاز و مورد علاقه، وظیفه بزرگ دینی است که امید است بیش از آنچه تاکنون شده به گونه ای پیگیر انجام گیرد.” ازاین رو مهمترین کارکرد این جشنواره مطابق منویات مقام معظم رهبری بزرگداشت اندیشمندان و معرفی آثار فاخر و شایسته به جامعه است».
در پایان مراسم جشنواره كتاب دین، به نویسندگان و محققان آثار برتر با موضوعات علوم قرآنی و حدیث، فقه و حقوق اسلامی، عرفان و فلسفه و كلام، تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، دین و علوم انسانی كه به شرح ذیل هستند، تندیس جشنواره و یک سفر حج اهدا شد:
1. پژوهش برگزیده ویژه رسول اعظم(ص) با عنوان آیین خاتم تألیف محمد حسن قدردان قراملكی.
2. كتاب برگزیده بخش ویژه رسول اعظم(ص) با عنوان سیرت و سنت رسول اعظم(ص) در آیینه روایات، ترجمه كتاب موسوعة سنن الرسول الاعظم(ص) ترجمه احمد امامی.
3. برگزیده بخش ویژه رسول اعظم(ص) با عنوان سیرت جاودانه، الصحیح من سیرة النبی الاعظم(ص) اثر مرتضی عاملی ترجمه و تلخیص دكتر محمد سپهری.
4. برترین پژوهشگر دومین جشنواره كتاب دین در حوزه علوم و معارف اسلامی با كارنامه زرین فرهنگی، آیة الله محمدی ریشهری.
5. پژوهش برتر و برگزیده با عنوان خواجه نصیر الدین طوسی، فیلسوف گفتگو اثر دكتر غلامحسین ابراهیمی دینانی.
6. كتاب برگزیده در موضوع فقه الاجتماع با عنوان امر به معروف و نهی از منكر اثر مایكل كوک ترجمه احمد نمایی.
7. كتاب برگزیده در موضوع مطالعات زنان و حجاب با عنوان فراسوی حجاب تألیف دكتر ماری كلودلوتراند و دكتر بهجت یزد خواستی.
8. كتاب برگزیده در موضوع فقه و حقوق اسلامی با عنوان مدخل علم فقه اثر رضا اسفندیاری معروف به رضا اسلامی.
9. كتاب برگزیده در موضوع فقه و حقوق اسلامی با عنوان باروریهای پزشكی از دیدگاه فقه و حقوق اثر محمد رضا رضا نیا معلم.
10. كتاب برگزیده در حوزه دین و علوم انسانی با عنوان نظریههای جهانی شدن و دین، مطالعه انتقادی اثر دكتر حسین كچوئیان.
11. كتاب برگزیده در حوزه تاریخ و تمدن اسلامی با عنوان امام علی(ع) و خوارج، تألیف علامه سید جعفر مرتضی عاملی ترجمه دكتر محمد سپهری.
12. كتاب برگزیده در حوزه مطالعات فلسطین با عنوان پس پرده فلسطین اثر محمد تقی تقیپور، پژوهشگر برجسته مطالعات فلسطین.
كتاب ویژه دومین جشنواره كتاب دین منتشر شد. این كتاب كه به مناسبت دومین جشنواره كتاب دین منتشر شده شامل موضوعات ذیل است:پیام آیة الله جوادی آملی، مقدمه، نگاهی كوتاه به دبیرخانه جشنواره كتاب دین و سه فصل:
فصل اول:كتابها و پژوهشهای برگزیده ویژه رسول اكرم(ص).
فصل دوم: برترین پژوهشگر درحوزه علوم و معارف اسلامی.
فصل سوم:كتابها و پژوهشهای برگزیده.
اهل بیت (ع) شایستهترین مرجع علمی و فرهنگی در کنار قرآن هستند
آیة الله ریشهری كه در این جشنواره به عنوان برترین پژوهشگر علوم و معارف اسلامی (قرآن و حدیث) برگزیده شد گفت: «اهلبیت(ع) بزرگترین و شایستهترین مرجع علمی و فرهنگی در کنار قرآن هستند. همتایی این مرجع بزرگ با قرآن و مصونیت علمی اهلبیت عصمت و طهارت(ع) برای اثبات این مسئله کافی است».
آیة الله ریشهری در دومین جشنواره «کتاب دین» افزود: «تمسک به اهل بیت(ع) در كنار قرآن مانع لغزشهای فرهنگی و علمی شده و این مسئله در همه اعصار میتواند تمام نیازهای معرفتی، علمی و فرهنگی امت اسلام بلكه جهانیان را تأمین كند».
وی گفت: «حوزههای علمیه و مراكز فرهنگی كشور برای پاسداری از این دو امانت پیامبر (ص) وظیفه دارند با پژوهش در اعماق کتاب آسمانی و ژرفنای سنت به حقایق روز جامعه دست یابند».
رئیس دانشکده علوم حدیث گفت: «ارگانها، مؤسسات و بنیادهایی که مسئولیت علمی و فرهنگی دارند باید در زمینه پژوهش به منظور دسترسی به معارف اسلامی فعالیت داشته باشند و در راستای پاسداری از این دو امانت اقدامات لازم را صورت دهند. قرآن در هر زمان می تواند پاسخگوی نیازهای آن زمان باشد. اما پژوهشگر توانا باید از علوم الهی این امر را استخراج کند».
وی با گرامیداشت یاد و خاطره شهید مرتضی مطهری از ایشان به عنوان یک الگوی علمی و استادی یاد كرد كه علاوه بر استخراج حقایق ناب از قرآن و عترت، در ارائه آن به اقشار جامعه تبحر فراوانی داشت.
مؤلف کتاب میزان الحکمه یادآور شد: «اگر در انجام این دو وظیفه موفق باشیم؛ یعنی به معارف ناب اسلام دست یابیم و آن را ارائه کنیم، مشمول دعای امام هشتم(ع) می شویم که فرمودند خداوند رحمت کند کسی که امر ما را احیا کند. احیای امر اهل بیت به معنای زمینه سازی فرهنگی برای حکومت ولی عصر(عج) است. امام هشتم(ع) چگونگی این زمینه سازی را به یادگیری علوم اهلبیت و یاددهی آن نسبت دادهاند».
آیة الله ریشهری گفت: «در روایتی از امام هشتم(ع) آمده است: “اگر جهانیان با زیباییهای کلام ما، که همان حقیقت اصلی اسلام و قرآن است آشنا شوند، بی دریغ به سوی ما اقبال میکنند».
|