143
شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13

فتحعلى شاه قاجار است در سنه هزار و دويست و بيست و دو، و طلاكارى گنبد مبارك از آثار خيريه مرحوم ناصرالدين شاه قاجار است، و آئينه بندى و نقاشى ايوان مطهر حضرت عبدالعظيم از آثار خيريه ميرزا آقاخان نورى صدراعظم است.
دوم ـ جناب حمزة بن موسى الكاظم عليه السلام است كه بسيار محترم بود و از احفاد آن بزرگوارند سلاطين صفويه، و ايضا از احفاد اوست خاتم الفقهاء والمجتهدين جناب حاج سيد محمدباقر حجة الاسلام الرشتى الاصفهانى ـ علامه مجلسى در تحفة الزائرين فرموده: قبر شريف امامزاده حمزه فرزند حضرت موسى بن جعفر عليه السلام نزديك قبر حضرت عبدالعظيم است، ظاهرا همان باشد كه حضرت عبدالعظيم به زيارت او مى رفت، چنانچه در خاتمه باب چهارم از مزار بحار نقل شده كه حضرت عبدالعظيم در سردابى منزل فرمود و در آنجا عبادت مى كرد، روزها روزه مى گرفت و شبها مشغول عبادت بود و گاهى مستترا مى رفت به زيارت قبرى كه مقابل قبر شريفش هست، و مى فرمود: اين قبر يكى از اولادهاى حضرت موسى بن جعفر عليه السلام است.
ايضا در خاتمه باب چهارم گفته شد كه قبر جناب حمزه در چهار موضع محتمل است، لكن اصح چنانچه علامه مجلسى در تحفه و ثقة الاسلام نورى در تحية الزائرين فرموده آن است كه قبر جناب حمزة بن موسى بن جعفر عليه السلام همان است كه در رى هست، انتهى.
حرم حضرت حمزه وصل است به حرم حضرت عبدالعظيم عليه السلام .
سوم ـ جناب امامزاده عبدالله ابيض ابن عباس بن محمد بن عبداللّه الشهيد بن حسن الافطس ابن على بن الامام على بن الحسين زين العابدين عليه السلام . و جهت ناميدن جناب ايشان را به عبداللّه ابيض آن است كه: هريك از امامزاده هائى كه اسمشان عبداللّه است ملقب به لقب خاصى شدند كه از يكديگر ممتاز شوند، ايشان را عبداللّه


شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13
142

از روح و ريحان چنين استفاده مى شود كه ايشان در حدود سنه دويست و پنجاه از دنيا رحلت فرمودند.
پس اين روايت كه شيخ شهيد از حضرت رضا عليه السلام روايت كرده كه فرمودند: من زار قبره و جبت له على اللّه الجنة. اخبار از مستقبل مى باشد، چون حضرت عبدالعظيم بنابر اين تقريبا چهل و هفت سال بعد از رحلت حضرت رضا بوده. جهت ورود حضرت عبدالعظيم به رى و فضيلت زيارت و بعضى از فضائلشان و معلوميت محل دفنشان اجمالاً در خاتمه باب چهارم گفته شد، فراجع.
بدانكه بنيان حرم مطهر و مشهد مقدس حضرت عبدالعظيم از مرحوم مجدالملك قمى است، چنانچه در مجالس المؤمنين فرموده كه از آثار مجدالملك است مشهد مقدس حضرت عبدالعظيم حسنى در شهر رى، انتهى.
از جمله آثار خيريه مجدالملك: بقعه مباركه ائمه بقيع سلام اللّه عليهم است.
ايضا از آثار خيريه اوست رواق و مشهد مطهر امامين همامين حضرت موسى بن جعفر و حضرت جواد الأئمه سلام اللّه عليهما، پس معلوم شد كه ايشان حق عظيمى بر قاطبه مسلمين دارند، و او مستولى بر مملكت سلطان بر كيارق بن ملكشاه بن الب ارسلان بن طغرل بيك بن ميكائيل سلجوقى بوده، و مجدالملك را در سنه چهارصد و نود و دو لشكريان به عداوت مذهبى از نزد سلطان كشيدند و اعضايش را قطعه قطعه نمودند و اعضاى قطعه قطعه را ميان تابوت گذارده بودند در جوار حضرت سيدالشهداء عليه السلام دفن كردند، و اين رباعى را شخص ملعونى از دشمنان گفته:

روزى دو سه سر دفتر تزوير شدىجوينده ملك و مال و توفير شدى
اعضاء تو هريكى گرفت اقليمىفى الجمله به يك هفته جهان گير شدى
بنيان ايوان و رواق حضرت عبدالعظيم از شاه طهماسب بن شاه اسمعيل صفوى است در سنه نهصد و چهل و چهار و ضريح نقره آن بزرگوار از آثار خيريه مرحوم

  • نام منبع :
    شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 135634
صفحه از 393
پرینت  ارسال به