331
شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13

واقع است كه گرداگرد آن مانند ساير بخش هاى ديوار رواق آينه كارى است.
در جنوب مسجد بالاسر رواق ديگرى است كه از جنوب به حرم امام زاده حمزه و از شرق به حرم عبدالعظيم مى پيوندد. اين رواق نيز داراى ازاره اى از سنگ مرمر سياه و سفيد و ازبالاى آن تا سقف و خود سقف آينه كارى است (مشاهدات نگارنده).
در شرق حرم عبدالعظيم، مسجد زنانه يا پايين پا، از ساخته هاى روزگار صفويان (مصطفوى، 1/293)، واقع است كه پيش از احداث صحن و ايوان شمالى، مدخل اصلى حرم بود. ولى سپس آن مدخل را مسدود و دهليز آن را به مسجد زنانه تبديل كردند (هدايتى، 272). همان سان كه اشاره شد، از كتيبه هاى درهاى منبت كارى كه اكنون در خزانه آستانه است، مى توان حدس زد كه مسجدى به نام مسجد جنت سرا در بخش شمالى حرم بوده است (مصطفوى، 1/157؛ هدايتى، 27). دور نيست كه آن مسجد، همان رواق كوچكى باشد كه اكنون ميان ايوان بزرگ شمالى و حرم عبدالعظيم واقع است. اين رواق از سوى جنوب به وسيله 2 در زرين بزرگ به حرم مى پيوندد. ازاره رواق از كاشى معرق و رنگارنگ است و از بالاى آن تا سقف و همه سقف آينه كارى است. ميان اين رواق و مسجد زنانه يا مسجد پايين پا در شرق حرم، درِ بزرگ چوبى زيبايى جاى دارد كه كتيبه اى حاوى آيات قرآن مجيد بر حاشيه آن حكاكى شده و بر بالاى آن تاريخ 904 ق / 1499 م ـ روزگار تيموريان ـ قابل مشاهده است.

5. امام زاده ها:

الف ـ بقعه امام زاده حمزه (ه م)، فرزند امام موسى كاظم عليه السلام ، از بقاع متبركه معروف و در طرف جنوب غربى حرم عبدالعظيم واقع است. امام زاده حمزه از 4 سوى به بيوتات اطراف مى پيوندد. درِ شمالى به رواق ميان مسجد بالاسر و حرم امام زاده حمزه، درِ جنوبى به مسجد زنانه و درِ شرقى به راهروِ جنوبى حرم


شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13
330

آن حكايت دارد. برخى حدس زده اند كه سابقا به جاى رواق و ايوان شمالى، مسجدى بوده كه بخش دنباله آستانه محسوب مى شده است. كتيبه هاى 2 جفت درِ منبت كارى كه در خزانه است، نام جنت سرا را ياد مى كند و اين احتمال هست كه مسجدى در بخش شمالى حرم به نام جنت سرا وجود داشته است (همو، 1/157). در سال هاى اخير اين صحن سنگفرش شد و آينه كارى ايوان آن تجديد گشت. در شرق صحن بزرگ، بناى امام زاده طاهرجاى دارد. ايوان جنوبى حرم در 944 ق / 1537 م به فرمان شاه طهماسب اول ساخته شد (ايرانشهر، 2/1331؛ هدايتى، 26) و در 1270 ق / 1854 م به فرمان ناصرالدين شاه توسط ميرزا آقا خان نورى آينه كارى و تزيين شد (كريمان، 1/391). صحن هاى ديگر آستانه در گرداگرد حرم عبارتند از: 1. صحن باغ طوطى يا مدرسه امين السلطان در شمال غربى حرم، 2. صحن ناصرالدين شاه، يا صحن وليعهدى كه اكنون به صحن كاشانى معروف است، در غرب حرم، 3. صحن باغ على جان در شرق حرم، 4. صحن جنوبى كه به صحن امام زاده حمزه معروف است.

4. رواق ها و مسجدها:

مسجد و رواق بالاسر، در غرب حرم، از ساخته هاى روزگار صفويان، محوطه اى بزرگ است كه به وسيله راهرو و پنجره هايى در غرب آن به صحن ناصرالدين شاه مربوط مى شود. ازاره اين مسجد از سنگ مرمر سياه و سفيد است. از بالاى ازاره تا سبقف و خود سقف آينه كارى است. اين رواق داراى محرابى بسيار زيبا از كاشى هاى معرق رنگارنگ است كه بر روى آنها و گرداگرد محراب آيات قرآنى نقش شده است.
ميان مسجد بالاسر و حرم عبدالعظيم از سوى شرق، درى زيبا و منبت كارى است كه به شهادت كتيبه روى آن، در 1271 ق / 1855 م به دستور اعتمادالدوله و توسط ميرزا محمدحسين شيرازى ساخته شده است. بر بالاى اين در، پنجره هاى مشبك

  • نام منبع :
    شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 135580
صفحه از 393
پرینت  ارسال به