335
شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13

بوده (مصطفوى، 1/158)، ظاهرا مى بايست مربوط به روزگار قاجار باشد كه طى آن ابنيه و بيوتات آستانه توسعه يافته است. در 1324 ش كتابخانه اى در شرق امام زاده حمزه تأسيس شده كه تا 1339 ش داير بوده است. در ارديبهشت آن سال در جنوب امام زاده حمزه، كتابخانه اى در 2 طبقه ساخته شده كه تاكنون نيز برجاى است. كهن ترين قرآن خطى آستانه كه در فهرست راهنماى گنجينه قرآن موزه ايران باستان ثبت شده، قرآنى است بسيار نفيس به خط نسخ و ثلث كه در 940 ق / 1533 م به روزگار شاه طهماسب اول نگاشته شده است (هدايتى، 28؛ مصطفوى، 1/159). نيز مجموعه اسناد و فرامين و وقف نامه هاى آستانه كه به همت احمد هدايتى گردآورى شده، در كتابخانه نگاهدارى مى شود. كهن ترين سند رسمى، فرمان شاه طهماسب درباره اوقاف و توليت آستانه عبدالعظيم است. كتابخانه آستانه هم اكنون نزديك به 6000 جلد كتاب چاپى و خطى دارد.

بخش دوم ـ توليت

توليت بقاع متبركه و املاك و رقبات وابسته به آنها، اساسا برطبق شرع، وابسته به نظر واقف است و از همين روى متوليان مختلف از سوى واقفان املاك و رقبات عهده دار اداره امور مربوط به توليت خود بوده اند. ولى براى جلوگيرى از تصرفات نامشروع و هماهنگ كردن امور مربوط به موقوفات، از روزگاران گذشته چنين مرسوم شده كه توليت واحدى با تأييد سلطان وقت تعيين گردد كه كارگزاران دولت نيز در امور مربوط به آن از دستورهاى او پيروى كنند.
درباره متوليان آستانه عبدالعظيم پيش از روزگار صفويه، سندى مكتوب ديده نشده است. كهن ترين اثرى كه در اين باب به دست آمده، فرمان شاه طهماسب صفوى است كه طى آن توليت مزرعه اى به نام مبارك آباد در خوار رى را كه طغرل سلجوقى


شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13
334

د ـ يك پنجره از كاشى مشبك بسيار نفيس به ابعاد 58/1 و 56/1 متر، مركب از 12 خشت كاشى. اين پنجره بر فراز در ميانى ايوان بزرگ شمالى نصب بوده و به استناد كتيبه اى كه مربوط به آخرين آينه كارى عصر قاجار در ايوان مذكور است، در عهد ناصرالدين شاه به دستور امين السلطان در 1309 ق / 1891 م ساخته شده است (همو، 1/160).
ه ـ چيزهايى از قبيل پرده هاى بسيار نفيس، قرآن هاى خطى، فرش هاى متعدد، شمعدان هاى قديمى و پرارزش و تابلوهاى نقاشى و روپوش زرى و كهن صندوق مزار مربوط به روزگار صفويه.
هم اكنون براى گردآورى و طبقه بندى اين اشياء نفيس به گونه اى كه در معرض بازديد علاقه مندان قرار گيرد، ساختمانى ويژه موزه آستانه در غرب صحن ناصرالدين شاه در دست ساختمان است. درِ غربى اين موزه متشكل از سردر كاشى بسيار كهن و زيباى حرم است كه قبلاً براى جلوگيرى از فرسودگى و انهدام به خزانه منتقل گشته بود. با آغاز بناى موزه، اين سردر و كتيبه هاى بسيار كهن و زيباى آن توسط استادان فن، در غرب موزه نصب شده است.

7. كتابخانه:

همراه با اشياى گرانبهايى كه در طى روزگار به آستانه حضرت عبدالعظيم اهدا يا وقف شده، كتاب ها و قرآن هاى خطى نفيسى هم بوده است، چنان كه شاه عباس صفوى در 1037 ق / 1627 م تعداد 119 جلد كتاب وقف آستانه كرده كه 3 جلد از آنها هنوز باقى است (كتابخانه مركزى، 3/64).
لابد كتابخانه اى در آستانه بوده است كه ميرزا محمدتقى نورى در حدود 1230 ق / 1814 م از آن استفاده كرده است. اما از محل و چگونگى آن اطلاعى در دست نيست. كتابخانه معتبر و مفصلى كه گفته اند در محل فعلى كفش كن ايوان بزرگ

  • نام منبع :
    شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 135476
صفحه از 393
پرینت  ارسال به