341
شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13

چهار گنبد سيرجان به اين نام معروف است.

فرزندان ۱ حمزة (ابوالقاسم):

در تحفة الازهار دارد: 2 پسر به نام على و ابو محمّد قاسم بعد از خود باقى گذارد، از علىّ، حمزة و از حمزة، علىّ باقى ماند. از گفته ابوالغنائم عبداللّه دارد كه با عموى خود قاسم در سال 355 روزگار حكومت مستعين باللّه عبّاسى به سمت اصفهان بيرون آمد. در قريّه اشترجان زير سايه درختى پياده شدند. جماعتى از خوارج بر ايشان هجوم آورده هر دو را در حال خواب كشتند. و بيرون دروازه اصطخر در شيراز به خاك سپرده شده، و قبرش مشهور و مورد زيارت است.
و ابو محمّد قاسم را سيّدى با جلالت، عظيم الشّأن، داراى منزلتى والا، متمسّك، به روش پدران بزرگوار، وصف كرده. آشكارا، مذهب اجدادش را با برهان و بيان آنچه از پيغمبر صلى الله عليه و آله وارد شده تبليغ مى كرد. خبر به احمد بن محمّد بن معتصم عبّاسى رسيد. دستور قتلش را دارد. فرار كرده ترسان به سمت اصفهان رفت. دنبالش كرده تا با پسر برادرش حمزه او را به نحو مذكور كشتند.

دودمان ابومحمد القاسم

بعد از خود محمّد معروف به اعرابى را گذارد. (چون بسيار با اعراب آميزش داشته نزد آنان ساكن بود) وى را در نهايت كرم و سخاوت و مروّت و صفاتى از اين نمونه ستوده و دودمان وى را از 6 پسر ذكر كرده. و بعد از چند واسطه، نام صفىّ الدّين ۲ اسحاق را كه در سال 651 متولّد شده، مى برد. كه به اين محمّد اعرابى مى رسد.

1.تحفة الازهار ۲، القسم الثّانى، ۳۲۳ تا ۳۲۶.

2.وى را جدّ سلاطين صفوى گفته اند.


شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13
340

گفته صاحب تحفة العالم ۱ است. و آنچه در ناسخ ۲ از ثقه الرّجال ميرمصطفى آورده، كه قبر حمزة بن قاسم بن على بن حمزة بن الحسن بن عبيداللّه بن عباس، قبرش برابر قبر مولانا عبدالعظيم حسنى است، منافاتى با اين قول ندارد، گرچه با توجّه به قول چهارم اشتباه است. 2 ـ تبريز، كه صاحب تحفه براى او ذكر كرده. 3 ـ قم. صاحب تاريخ قم قبر حمزة فرزند امام موسى عليه السلام را در قم دانسته، و داراى ضريحى است.
4 ـ نزديك حلّه (كه به نام خود وى محلّ معروف است. در اصيلى ۳ قبر وى را در مشهد غربات در صدرين (دهى از بلاد حلّه مزيديّه) ذكر كرده.) لكن على التحقيق اين قبر مدفن حمزة بن قاسم بن على بن حمزة ابن حسن بن عبيداللّه بن العباس بن امير المؤمنين عليه السلام معروف به ابى يعلى ۴ و از ثقات روات جليل القدر، و داراى تأليفاتى ارزنده بوده است. و مرحوم مامقانى نيز در تنقيح المقال ۵ متذكّر شده و مرحوم محدّث نورى قدّس سرّه در حكايت 45 جنّة المأوى ۶ درباره كسانى كه تشرّف خدمت ولىّ عصر ارواحنا له الفداء يافته اند، از گفته آن حضرت ذكر نموده.
5 ـ ناسخ ۷ از تاريخ عالم آراى عبّاسى آورده كه اين امام زاده والانژاد در قريه اى از قراى شيراز مدفون است و سلاطين صفويّه براى او بقعه اى بس عالى بنيان نهاده اند (چون اين بزرگوار جدّ سلاطين صفوى است).
6 ـ سيرجان. صاحب لباب الانساب ۸ ذكر نموده. و بايد همان قبرى باشد كه در

1.تحفة العالم ۲/۳۳.

2.ناسخ التواريخ ۳/۲۴.

3.الاصيلى ۱۸۰.

4.ملحق بحار ۴۸/۳۱۵.

5.تنقيح المقال ۱/۳۷۶/۳۷۷ ـ ۳۳۸۴.

6.بحار الانوار ۵۳/۲۸۶/۲۸۷.

7.ناسخ التّواريخ ۳/۲۳.

8.لباب الانساب ۲/۵۹۴.

  • نام منبع :
    شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج13
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 135330
صفحه از 393
پرینت  ارسال به