183
دانش نامه اميرالمؤمنين (ع) بر پايه قرآن، حديث و تاريخ ج11

۵۳۱۰.امام على عليه السلام :آگاه باشيد! زمينى كه شما را بر دوش مى كشد ، و آسمانى كه بر شما سايه مى افكند ، فرمان برداران پروردگار شما هستند ، و بركتشان را كه به شما مى رسانند ، براى دلسوزى شما و يا نزديك شدن به شما و يا اميد خيرى كه از شما دارند ، نيست ؛ بلكه به سودرسانى به شما فرمان داده شده اند و اطاعت كرده اند و بر چارچوب مصلحت هاى شما به پا داشته شده اند و به پا ايستاده اند .

۵۳۱۱.امام على عليه السلام :و از نشانه هاى توانمندى قدرت و ظرافت هاى بديع آفرينشش اين است كه از آب درياى موّاج و متراكم و موج در موج ، خشكى آفريد و از آن ، لايه ها ايجاد كرد ، و پس از به هم بسته بودن آن لايه ها ، از آنها هفت آسمان را گشود كه به فرمان او به يكديگر چنگ در انداختند ، و در حدّى كه او فرمان داده بود ، ايستادند ، و زمينى استوار كرد كه آن را آبى سبز رنگ و ژرف و دريايى به فرمان ، بر دوش كشيد كه به فرمانش خوار شد ، و به هيبتش يقين كرد ، و آب روان آن از بيم او بِايستاد .
صخره ها و پستى و بلندى ها را ايجاد كرد ، و كوه هايى را در آنها استوار ساخت و در جايگاهشان پا برجا گردانْد ، سر بر آسمان كشيده و پاى در آب فرو برده . كوه ها را از دشت ها بيرون آورد ، و پايه هاى آنها را در جاى جاى آن [ دشت] و جاهايى كه بايد نصب مى كرد ، فرو بُرد ، قلّه هاى آنها را بلند ساخت ، و بلندى هاى آنها را بالاتر كشيد ، و آنها را براى زمين ، ستون قرار داد و چون ميخ ها در زمين فرو بُرد ، و آنها را با حركتى كه دارند ، آرام ساخت تا مبادا بر ساكنان خود بلرزند و يا آنچه در روى زمين است ، بريزد ، و يا از جايگاه هاى خود ، منتقل شوند .
منزّه است كسى كه زمين را پس از موّاج بودنِ آبش نگه داشت ، و پس از مرطوب بودن كرانه هايش ، آن را خشك كرد ، و آن را براى بندگانش ، گاهواره قرار داد ، و آن را بر روى دريايى ژرف كه راكد و بى جريان و ايستاده و بى حركت است ، چون فرش براى بندگان گسترد ، كه بادهاى سخت ، آن آب را بُردند و باز گردانْدند ، و ابرهاى متراكمْ آن را چون مَشك جنباندند .
«در حقيقت ، براى هر كس كه [ از خدا] بترسد ، در اين [ ماجرا ]عبرتى است» .


دانش نامه اميرالمؤمنين (ع) بر پايه قرآن، حديث و تاريخ ج11
182

۵۳۱۰.عنه عليه السلام :ألا وإنَّ الأَرضَ الَّتي تُقِلُّكُم وَالسَّماءَ الَّتي تُظِلُّكُم مُطيعَتانِ لِرَبِّكُم ، وما أصبَحَتا تَجودانِ لَكُم بِبَرَكَتِهِما تَوَجُّعاً لَكُم ولا زُلفَةً إلَيكُم ، ولا لِخَيرٍ تَرجُوانِهِ مِنكُم ، ولكِن اُمِرَتا بِمَنافِعِكُم فَأَطاعَتا ، واُقيمَتا عَلى حُدودِ مَصالِحِكُم فَقامَتا . ۱

۵۳۱۱.عنه عليه السلام :وكانَ مِنِ اقتِدارِ جَبَروتِهِ ، وبَديعِ لَطائِفِ صَنعَتِهِ أن جَعَلَ مِن ماءِ البَحرِ الزّاخِرِ المُتَراكِمِ المُتَقاصِفِ يَبَساً جامِداً ، ثُمَّ فَطَرَ مِنهُ أطباقاً فَفَتَقَها سَبعَ سَماواتٍ بَعدَ ارتِتاقِها ، فَاستَمسَكَت بِأَمرِهِ ، وقامَت عَلى حَدِّهِ . وأرسى أرضاً يَحمِلُهَا الأَخضَرُ المُثعَنجِرُ ۲ والقَمقامُ المُسَخَّرُ ، قَد ذَلَّ لِأَمرِهِ ، وأذعَنَ لِهَيبَتِهِ ، ووَقَفَ الجارِي مِنهُ لِخَشيَتِهِ . وجَبَلَ جَلاميدَها ونُشوزَ مُتونِها وأطوادِها ، فَأَرساها في مَراسيها ، وألزَمَها قَراراتِها فَمَضَت رُؤوسُها فِي الهَواءِ ، ورَسَت اُصولُها فِي الماءِ ، فَأَنهَدَ جِبالَها عَن سُهولِها ، وأساخَ قَواعِدَها في مُتونِ أقطارِها ومواضِعِ أنصابِها ، فَأَشهَقَ قِلالَها ، وأطالَ أنشازَها ، وجَعَلَها لِلأَرضِ عِماداً ، وأرَّزَها فيها أوتاداً ، فَسَكَنَت عَلى حَرَكَتِها مِن أن تَميدَ بِأَهلِها أو تَسيخَ بِحَملِها أو تَزولَ عَن مَواضِعِها . فَسُبحانَ مَن أمسَكَها بَعدَ مَوجانِ مِياهِها ، وأجمَدَها بَعدَ رُطوبَةِ أكنافِها ! فَجَعَلَها لِخَلقِهِ مِهاداً ، وبَسَطَها لَهُم فِراشاً فَوقَ بَحرٍ لُجِّيٍّ راكِدٍ لا يَجري ، وقائِمٍ لا يَسري ، تُكَركِرُهُ الرِّياحُ العَواصِفُ ، وتَمخُضُهُ الغَمامُ الذَّوارِفُ «إِنَّ فِى ذَ لِكَ لَعِبْرَةً لِّمَن يَخْشَى»۳ . ۴

1.نهج البلاغة : الخطبة ۱۴۳ ، بحار الأنوار : ج ۹۱ ص ۳۱۲ ح ۳ .

2.المثعنجر : هو أكثر موضع في البحر ماءً . والميم والنون زائدتان (النهاية : ج ۱ ص ۲۱۲ «ثعجر») .

3.النازعات : ۲۶ .

4.نهج البلاغة : الخطبة ۲۱۱ ، بحار الأنوار : ج ۵۷ ص ۳۸ ح ۱۵ .

  • نام منبع :
    دانش نامه اميرالمؤمنين (ع) بر پايه قرآن، حديث و تاريخ ج11
    سایر پدیدآورندگان :
    همکار: طباطبايي، محمدكاظم؛ طباطبايي نژاد، محمود؛ مترجم: سلطانی، محمدعلی
    تعداد جلد :
    14
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1386
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 101103
صفحه از 613
پرینت  ارسال به