5 / 10
تقسيم برابر ثروت هاى عمومى
۱۵۰۲.الاختصاصـ در توصيف خصلت ها وفضيلت هاى امام على عليه السلام ـ:تقسيمش به برابرى بود و در ميان شهروندان ، دادگر بود . عمّار بن ياسر و ابو هيثم بن تيهان را مسئول بيت المال مدينه كرد و نوشت : «عرب و قريش و انصار و غيرعرب ، هر كه مسلمان است از قبيله هاى عرب و تيره هاى غير عرب ، برابرند» .
سهل بن حنيف ، آزادشده سياهى را نزد او آورد و گفت : به اين ، چه قدر مى دهى؟
امير مؤمنان فرمود : «تو چه قدر گرفته اى؟»
گفت : سه دينار ، و ديگران نيز همين اندازه گرفته اند .
فرمود : «به آزاد شده نيز به اندازه او اختصاص دهيد : سه دينار» .
۱۵۰۳.الأمالى ، طوسىـ به نقل از ابراهيم بن صالح انماطى ـ: على عليه السلام ، در صبحگاه پس از بيعت ، وارد بيت المال شد . اموالى را كه جمع شده بود ، سه دينارْ سه دينار ، ميان حاضران تقسيم نمود .
سهل بن حنيف ، به پاخاست و گفت : اى امير مؤمنان! اين برده را آزاد كردم .
آن گاه به وى نيز سه دينار بخشيد ، به همان اندازه كه به سهل بن حنيف داد .
۱۵۰۴.الكافىـ به نقل از ابو مخنف ـ: گروهى از شيعيان ، نزد على عليه السلام آمدند و گفتند : اى امير مؤمنان! كاش اين اموال را ميان اشراف و بزرگان تقسيم كنى و آنان را بر ما برترى دهى تا هنگامى كه كارها سامان يابد . آن گاه به بهترين خصلت هايى كه خداوندْ تو را بدان عادت داد ، بازگردى ؛ يعنى تقسيم برابر و عدالت در ميان شهروندان .
امير مؤمنان عليه السلام فرمود : «واى بر شما! مرا وا مى داريد كه پيروزى را با ستم و جور بر مسلمانانى كه بر آنها حكومت يافتم ، طلب كنم؟! نه ؛ به خدا سوگند ، چنين نخواهد شد تا روزگارْ باقى است و تا زمانى كه در آسمان ، ستاره ببينم . به خدا سوگند ، اگر اينها ثروت هاى شخصى ام بود ، به برابرى ميان آنها رفتار مى كردم ، چه رسد كه اينها اموال خودشان است» .