تاريخ : یکشنبه 1388/5/4 تاریخ ایجاد:
کد خبر: 2629
حقوق انساني در نهج‌البلاغه اهميتي شگرف دارد

حقوق انساني در نهج‌البلاغه اهميتي شگرف دارد

News

  

یکشنبه 28/2/87

راوی: نشست فكري ـ فرهنگي (حقوق بشر در نهج البلاغه) در چهار چوپ هفته فرهنگي در شهر جبله ظهر روز چهارشنبه 18/2/87 با حضور دهها نفر از فرهيختگان و روشنفكران و شخصيتهاي سياسي و فرهنگي منجمله آقاي حسين عثمان دبير شاخه حزب بعث در شهر جبله در مركز فرهنگي عربي برگزار گرديد.

به گزارش راوی: در این نشست، محمد حميد علي، رئيس مركز فرهنگي عربي در شهر جبله طي سخنان مبسوطي ضمن تشكر از رايزني فرهنگي بخاطر برگزاري هفته فرهنگي در شهر جبله به اهميت روابط فرهنگي و مبادله هيئتهاي فكري و فرهنگي و دانشجويي بين دو كشور از شركت كنندگان در نشست جهت استقرار در جايگاه مخصوص دعوت نمود.
پس از آن، عبدالكريم سلماني مدير مركز فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در استان لاذقيه و مدير نشست ضمن ارائه شرح مختصري از فعاليتهاي فرهنگي رايزني بويژه برگزاري هفته هاي فرهنگي در استانهاي سوريه، به ويژگي هاي فرهنگي و تاريخي شهر جبله اشاره نمود.
سپس نامبرده به علت اصلي انتخاب عنوان نشست اشاره كرد و خاطر نشان نمود كه امروزه دهها جنايت در سراسر جهان بخصوص در فلسطين اشغالي و افغانستان و عراق به نام دفاع از حقوق بشر و آزادي و ديموكراسي توسط مدعيان حقوق بشر ارتكاب مي شود و گفت : ما در اين نشست تلاش خواهيم نمود كه معناي واقعي حقوق بشر را توضيح دهيم و در باره ديدگاه حضرت علي(ع) در اين زمينه نيز مفصلاً شرح نماييم.
وی، سپس به تاريخچه جمع آوري كتاب (نهج البلاغه) توسط شريف الرضي و محورهاي اصلي كتاب و اهتمام آن به مسئله حقوق بشر اشاره كرد و تأكيد نمود كه حضرت علي(ع) در اكثر گفته هايش به انواع مختلف حقوق بشر اشاره داشته است و ماهرچه تلاش كنيم نخواهيم توانست حق اين شخصيت تاريخي را ايفا كنيم.
سپس، دكتر حكمت حمود استاد دانشگاه تشرين لاذقيه در باره كتاب نهج البلاغه و اهتمام انديشمندان خارجي و مسلمان به اين اثر عظيم توضيحاتي داد و گفت: اكثر دانشمندان غربي به جايگاه علمي و ادبي و حقوقي نهج البلاغه اذعان كردند و اعلام نمودند حضرت علي(ع) در راه دفاع از حقوق انساني و اهداف بلند اسلام و انسانيت جان خود انثار كرده است و گنجينه گرانقيمتي مانند كتاب نهج البلاغه براي بشريت بجا گذاشته است كه ما بايد از آن جهت بلندي و پيشرفت انسانها و جامعه انساني استفاده كنيم.
دكتر حمود سپس به مهمترين محورهاي وصيت نامه امام علي(ع) به فرزندش امام حسن(ع) بخصوص موارد حقوقي آن اشاره نمود و تأكيد كرد: انسانيت بايد تلاش جدي كنند تا از اين وصيت نامه تاريخي بشكل خوب استفاده كند زيرا ما در حال حاضر با مشكلات اجتماعي و اخلاقي زيادي روبرو هستيم كه راه علاج آن در نهج البلاغه موجود مي باشد.
وی، به محورهاي حقوقي مهم وصيت نامه اشاره كرد منجمله احترام نهادن به حقوق ديگران و پرهيز از شكنجه متهمان و پايبندي مسايل اخلاقي و انساني در برخورد حتى با قاتلان خود امام و اجراي قصاص عادل نسبت به آنان و تأكيد داشت: جامعه بين الملل و جوامع انساني در حال حاضر به اين معيارهاي اخلاقي و انساني نياز مبرم دارد زيرا قطعنامه هاي بين المللي و مقررات جهاني از اين معيارها بدور است و بيشتر عليه مستضعفان و ملت هاي جهان سوم و مسلمانان مي باشد.
پس از آن، سخنران دوم نشست، شيخ محمد رضا حاتم از پژوهشگران معروف استان لاذقيه و كارشناس نهج البلاغه به سخنراني پرداخت و در آغاز از فعاليتهاي رايزني و مركز فرهنگي لاذقيه تحسين نمود و تأكيد كرد: ما احساس مي كنيم كه رايزني فرهنگي راه درستي را در فعاليتهاي فرهنگي خود در استان لاذقيه و در كل سوريه انتخاب كرده و ما پشتيبان اين فعاليتها هستيم.
سپس نامبرده به ويژگيهاي نهج البلاغه اشاره نمود و تأكيد كرد: پيام اين كتاب گرانقدر به بشريت اين است كه بايد به صاحب اين كتاب اقتدا كنند و از اين درياي معرفت و اخلاق و علوم و اصول انساني و حقوقي استفاده نمايند .. زيرا در واقع امام علي(ع) با اين كتاب اسلام را زنده و پويا نگهداشت و بايد مسلمانان تعاليم (قرآن مجيد) و (نهج البلاغه) را در زندگي خودشان اجرا كنند.
سخنران در ادامه به مهمترين محورهاي حقوق بشري در نهج البلاغه به شرح زير اشاره نمود و آنها را مفصلاً شرح داد:
1ـ حقوق موجود بين انسان و خالق خود متضمن عبادت و نماز و روزه و .. و اهميت اين حقوق در زندگي فردي و اجتماعي.
2ـ حقوق متبادل ميان حاكم و رعيه و تأكيد بر ضرورت رعايت اين حقوق از دو طرف.
3ـ حقوق سياسي ملتها و ضرورت پايبندي به قوانين و مقررات نظم دهنده روابط سياسي بين كشورها و استقلال سياسي و اقتصادي و علمي كشورها
4ـ حقوق انساني و ضرورت اهتمام به ويژگي هاي اخلاقي و امانتداري مسئولان و گسترش عدالت در جامعه.
5ـ حقوق انساني و رعايت آن در مبادلات و تعاملات اقتصادي
6ـ همزيستي انساني و ضرورت رعايت حقوق بشر در جوامع انساني و گسترش صلح و صفا در جوامع بين المللي.
7ـ حقوق اقليتهاي مذهبي در جوامع اسلامي و اشاره به اهتمام نهج البلاغه به آن.
سپس سخنران به پايمالي حقوق بشر در جوامع بين الملل اشاره نمود و بر مسايل مربوط به اقدامات غير انساني و مخالف حقوق بشر در فلسطين اشغالي و عراق و افغانستان اشاره نمود و بر احقيت ملت ايران در استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي تأكيد داشت.
در پايان نشست گفتگوي آزاد انجام شد و تعدادي از حاضران سئوالات خود را مطرح كردند كه توسط سخنرانان و مدير نشست پاسخ ها و توضيحات لازم ارائه گرديد.

 

خبرگزاری فارس :
خبرگزاری ایکنا :
خبرگزاری ایرنا :