343
شهادت‌نامه امام حسين عليه السلام ج1

سخنى در باره تعداد بيعت كنندگان با مسلم‏

در اسناد تاريخى، تعداد بيعت كنندگان با مسلم ، متفاوتْ گزارش شده است : دوازده هزار، هجده هزار، بيست و چند هزار، بيست و پنج هزار، و بيش از سى هزار نفر .۱
گفتنى است كه بيشتر گزارش‏ها ، تعداد هجده هزار نفر را تأييد مى‏كنند . اين تعداد در بيش از ده منبع كهن ، گزارش شده و كتاب‏هايى چون : الأخبار الطوال ، الإرشاد ، تاريخ الطبرى ، الثقات ابن حبّان ، الطبقات الكبرى و أنساب الأشراف ،۲ اين رقم را آورده‏اند. براى نمونه ، طبرى از جعفر بن حُذَيفه طايى نقل مى‏كند :
وقتى مسلم بن عقيل به خانه هانى بن عُروه رفت و هجده هزار نفر با او بيعت كردند ، نامه‏اى چنين ، به حسين عليه السلام نوشت و با عابِس بن ابى شبيب شاكرى فرستاد كه :
امّا بعد ، فرستاده‏[ى قبيله‏] ، به بستگانش ، دروغ نمى‏گويد . هجده هزار نفر از مردم كوفه ، با من بيعت كرده‏اند . با رسيدن نامه من ، زودتر حركت كن كه همه مردم ، با تو هستند . آنها به خاندان معاويه ، نظر و تمايلى ندارند . والسلام !۳

به نظر مى‏رسد نقل‏هايى كه از دوازده هزار نفر ياد كرده‏اند ، مربوط به ابتداى بيعت باشند كه با گذشت زمان، تعداد ، افزايش يافته است .
ابن كثير مى‏نويسد:
دوازده هزار نفر ، براى بيعت با او (مسلم) گِرد آمدند ، و بيشتر و بيشتر شدند تا به هجده هزار نفر رسيدند۴ .
نقل‏هايى هم كه عددهاى ديگر را ثبت كرده‏اند، با توجّه به اين كه منابع آنها اندك است ، احتمالاً گزارش تقريبى و تخمينى هستند .
گفتنى است كه در شمارى از منابع ، آمده است كه اهل كوفه ، ضمن نگارش نامه‏اى جهت دعوت امام حسين عليه السلام براى آمدن به كوفه ، اظهار داشتند كه در كوفه ، يكصد هزار جنگجو با ايشان ، همراهى خواهند داشت . شيخ مفيد ، اين مطلب را چنين آورده است :
مردم كوفه به امام عليه السلام نوشتند : «اين جا برايت يكصد هزار شمشير [براى نبرد در ركابت ]آماده است . تأخير مفرما»۵ .
بديهى است كه اين سخن ، بر اين كه پس از ورود مسلم به كوفه ، يكصد هزار نفر با وى بيعت كردند، دلالت ندارد ؛ بلكه ممكن است به جنگجويان حاضر در كوفه ، اشاره داشته باشد و يا به جهت تشويق امام عليه السلام بر آمدن به كوفه ، در بيان تعداد علاقه‏مندان به ايشان ، مبالغه شده باشد.

1.ر . ك : ص ۳۷۵ (نامه مسلم به امام عليه السلام براى آمدن به كوفه) وص ۳۷۲ (رفتن مسلم به خانه هانى بن عروه) .

2.ر . ك : ص ۳۳۶ (وارد شدن مسلم به كوفه و بيعت كوفيان با او) و ص ۳۷۵ (نامه مسلم به امام عليه السلام براى آمدن به كوفه) .

3.ر. ك: ص ۳۷۵ ح ۳۴۷.

4.البداية و النهاية : ج ۸ ص ۱۵۲ .

5.ر. ك: ص ۵۰۸ ح ۵۱۱ .


شهادت‌نامه امام حسين عليه السلام ج1
342

سخنى در باره محلّ اقامت مسلم در كوفه‏

طبق دستور العمل امام حسين عليه السلام - كه پيش از اين گزارش شد - ،۱ مسلم مى‏بايست خانه هانى را به عنوان محلّ اقامت و مركز مديريت و فرماندهى نهضت ، انتخاب مى‏كرد ؛ امّا غالب گزارش‏هايى كه ملاحظه شد ، حاكى از آن است كه مسلم ، وارد خانه مختار ثقفى شد .۲ نيز گفته شده كه در خانه مسلم بن عَوسَجه ، اقامت گُزيد .۳ گزارشى هم بر وارد شدن او به خانه شَريك بن اَعوَر ، دلالت دارد .۴
به نظر مى‏رسد حكمت ورود مسلم به خانه‏هايى غير از خانه‏اى كه امام عليه السلام معيّن كرده بود ، اين باشد كه جايگاه اصلىِ اقامتش پنهان بمانَد و به اصطلاح ، به دشمن ، «ضدّ تعقيب» بزند و در نهايت ، مركز فرماندهى خود را ، جايى كه امام عليه السلام معيّن كرده بود (يعنى خانه هانى) ، قرار دهد . همين اقدام ، سبب شد كه پس از تسلّط نسبى ابن زياد بر كوفه ، محلّ اختفاى مسلم ، مشخّص نباشد . لذا ابن زياد ، تنها از طريق نفوذ دادنِ شخصى به نام مَعقِل‏۵ به تشكيلات مخفى مسلم ، توانست محلّ اقامت وى را كشف نمايد .
امّا ورود مسلم به خانه شريك بن اَعوَر - كه در گزارشى به آن اشاره شده است - ، بعيد به نظر مى‏رسد ؛ زيرا بر پايه بسيارى از گزارش‏ها ، شريك ، همراه ابن زياد ، از بصره به كوفه آمد .۶ بنا بر اين ، هنگام ورود مسلم به كوفه ، وى در كوفه نبوده است . همچنين ، بسيارى از منابع ،۷ گزارش كرده‏اند كه شريك ، پس از بيمارى ، در خانه هانى بسترى شد كه حاكى از آن است كه خانه وى در كوفه نبوده است .

1.ر . ك : ص ۳۴۰ ح ۲۸۲ .

2.ر . ك : ص ۳۳۷ - ۳۳۹ ح ۲۷۱ - ۲۷۸ .

3.ر . ك : ص ۳۴۰ ح ۲۸۰ و ۲۸۱ و ص ۳۴۱ ح ۲۸۵ .

4.ر . ك : ص ۳۴۱ ح ۲۸۷ .

5.ر . ك : ص ۳۹۴ (فصل چهارم / فرستادن مال و جاسوس براى شناسايى محلّ مسلم) .

6.ر . ك : ص ۳۵۸ (فصل چهارم / آمدن ابن زياد به كوفه) .

7.ر .ك : ص ۳۸۲ - ۳۸۳ ح ۳۵۶ و ۳۵۷ .

تعداد بازدید : 147398
صفحه از 873
پرینت  ارسال به