1 . پيامرسانى
خطبههاى زينب عليها السلام ، امّ كلثوم و فاطمه بنت الحسين و گفتگوهاى آنان با مردم در مسير بازگشت ، و نيز روايت وقايع كربلا توسّط زنان ، در زمره نقش پيامرسانى آنان ، تفسير مىشود .
2 . مشاركت در نبرد
در حادثه كربلا ، زنانى در نبرد حضور داشتهاند كه گاه بر دشمن آسيب رساندهاند و گاه توسّط دشمن ، آسيب ديده يا به شهادت رسيدهاند . بانوى شهيد اُمّ وَهْب همسر عبد اللَّه بن عمر كلبى ، دختر عبد اللَّه بن عفيف ، زنى از طايفه بكر بن وائل و بانوى شهيد اسماء همسر مختار ، از اين دسته زنان اند .
3 . روحيّهبخشى
در حادثه كربلا مادران ، خواهران و همسرانى را مىبينيم كه با تشويق مردان خود و دلدارى دادن به آنها ، آنان را به نبرد تشويق كرده و يا آنان را به ميدان كارزار فرستادهاند . از جمله اين زنان ، دُلهُم همسر زهير ، دختر عبد اللَّه بن عفيف و نيز مادر عمرو بن جُناده را مىتوان نام برد .
4 . توبيخ و سرزنش ستمكاران
در تاريخ كربلا ، زنانى هستند كه مردانشان را - كه در جبهه تاريكى و ظلم بودهاند - ، مورد توبيخ و سرزنش قرار داده و از رفتار آنان ابراز تنفّر و انزجار كردهاند و يا هرگز روى خوش به آن مردان ، نشان ندادهاند . مرجانه مادر ابن زياد ، همسر خولى ، هند همسر يزيد ، عاتكه دختر يزيد ، امّ عبد اللَّه همسر مالك بن نُسَير ، اسماء همسر وليد بن عُتبه (والى مدينه) و نوار همسر يا خواهر كعب (قاتل بُرير) ، از جمله اين زنان اند .
5 . پناه دادن و يارى دادن به ياران امام حسين عليه السلام
پيش از وقوع حادثه كربلا و پس از آن ، در تاريخ ، نام زنانى مىدرخشد كه با حمايت و پناه دادن ، جبهه حسينيان را تقويت كردهاند ، زنانى مانند : طَوعه كه به مسلم پناه داد و ماريه از طايفه عبد القيس كه خانهاش محلّ تجمّع و گفتگوى طرفداران امام حسين عليه السلام در بصره بود و زنى كه دو كودك از اهل بيت امام عليه السلام را پناه داد .
6 . مديريت
نقش زينب عليها السلام در حادثه كربلا بويژه پس از ظهر عاشورا ، نماد يك مديريت موفّق در شرايط بسيار بحرانى است . اوست كه با درايت و تدبير عالى خود ، كاروانِ آسيب ديده و مصيبت زده و بىخانمان را با عزّت ، شكيبايى و بردبارى ، مديريت مىكند تا به مدينه مىرساند . شايد سخن نقل شده از امام زين العابدين عليه السلام در باره عمّهاش كه : «تو به لطف خدا ، عالِمى هستى كه از ديگران دانش نياموختهاى ، و فهميدهاى هستى كه لازم نيست ديگران به تو بفهمانند» ،۱ نشان قدردانى ايشان در برابر اين مديريت افتخارآميز باشد .