سیطره آلبویه بر ری و به قدرت رسیدن وزیران دانشمندی همچون صاحب بن عَبّاد، موجب رواج فرهنگ شیعی در این شهر شد. کتابخانه مشهور صاحب، در این شهر آکنده از کتابهای کلامی، حدیثی و ادبی بود. شیخ صدوق، کتاب عیون الاخبار را برای صاحب بن عباد نوشت و به کتابخانه او هدیه کرد.
خاندان شیخ صدوق تا سالها بعد، از عالمان این دیار بودهاند. وجود افرادی چون محمد بن عبدالرحمن بن قِبِه رازی، شیخ جعفر دُورْیَسْتی۱ (طَرشتی)، محمد بن حَسّان رازی، عبدالله بن احمد رازی و بسیاری دیگر با این عنوان، نشان میدهد که عالمان شیعی در نسلهای متفاوت در این شهر میزیستهاند.
در کتاب فهرست مُنتَجبالدین، از نوادگان شیخ صدوق، بسیاری از دانشمندان و مؤلفان این شهر نام برده شده است. نام دهها دانشمند شیعی این حوزه را، با مراجعه به کتاب مفاخر ری نیز میتوان یافت.۲
هجوم سلطان محمود غزنوی در سال 420 هجری، اگر چه موجب سقوط آلبویه در این شهر و خراب شدن مدارس و کتابخانههای شیعی گشت، ولی حوزه آموزشی و معرفتی شیعه در این شهر، همچنان پا برجا ماند و سالهای زیادی به ترویج مکتب اهل بیت علیهم السلام پرداخت.
حوزه مصر
ارتباط مصریان با اهل بیت علیهم السلام پیشینهای کهن دارد. درخواست مردم مصر برای حکمرانی محمد بن ابیبکر، فرزندخوانده امام على علیه السلام، بیانگر دوری گزیدن آنان از امویان و اشتیاق ایشان به نزدیکی به خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله است. اسماعیل، فرزند امام کاظم علیه السلام، نیز به مصر مهاجرت کرد و فرزندانش در آنجا ساکن شدند.
راويان ديگرى نيز در مصر مىزيسته و يا در آنجا حديث خوانده و گفتهاند که