گفتنی است که بسیاری از این مطالب از کتاب جامع ایشان، یعنی بحار الأنوار، اخذ و به زبان فارسی ترجمه شده است.
آقا جمال خوانساری (م 1122 ﻫ)
خاندان خوانساری، خاندانی عالمپرور بودهاند. آقا حسین خوانساری و دو فرزندش آقا جمال و آقا رضی از فقیهان حدیثشناس و حدیثنویس این خانوادهاند.
آقا جمال خوانساری، افزون بر شرح لمعه و سایر نگارشهای فقهی، برخی از آثار حدیثی را نیز به فارسی ترجمه کرده است. مشهورترین اثر او شرح و ترجمه غرر الحکم است که در هفت جلد به چاپ رسیده است. دقت و تیزبینی آقا جمال خوانساری در نقل و ترجمه صحیح روایات غرر الحکم جالب و ستودنی است. این کتاب به همت مرحوم جلالالدین محدث ارموی به چاپ رسیده است.
علاوه بر این، ایشان صحیفه سجادیه، الفصول المختاره و چند رساله حدیثی دیگر را نیز ترجمه کرده است.
خاتمه
علاوه بر دانشمندان و حدیثپژوهان یادشده، شمار دیگری از عالمان حدیثنگار نیز در این دوران میزیستهاند . اسامی برخی این محدثان به قرار زیر است:
1. سید نعمتالله جزائری (م 1112 ﻫ): وی نزدیک به پنجاه کتاب و رساله تألیف کرده است که بیشتر آنها حدیثی است. از جمله این آثار میتوان نور البراهین و النور المبین فی قصص الأنبیاء و المرسلین را نام برد.
2. محمد بن محمد محسن فیض کاشانی (م 1115 ﻫ)، فرزند فیض كاشانى و نویسنده کتاب معادن الحکمة فی مکاتیب الأئمَّه و کتابهای دیگر.
3. سلیمان بن عبدالله ماحوزی (محقق بحرانی) (م 1121 ﻫ)، نویسنده بیش از یکصد کتاب و رساله که بیشتر آنها پیرامون شرح حدیث یا علوم مرتبط با آن است.
4. شیخ عبدالله بن صالح سماهیجی (م 1135 ﻫ)، نویسنده الصحیفة العلویه و التحفة المرتضویه. او از اخباریان افراطی است و نگاشتههایی در ردّ مجتهدین و تقویت مسلک اخباری دارد.