حمدانیان (392 ـ 293)
ابو الهیجاء عبدالله در سال 293 از سوی خلیفه عباسی به امارت موصل و توابع آن منصوب شد. پس از مرگ او در سال 317 فرزندش حسن ناصرالدوله، جانشین پدر شد و برادرش علی سیفالدوله به امارت حلب و حمص در شامات رسید. این دو برادر در عمل دولت مستقلی بنا نهادند. ایشان به دلیل گرایش به تشیع، زمینهساز ترویج و گسترش فرهنگ شیعی شدند که افزایش شمار شیعیان را نیز در پی داشت. ظاهراً ابنشعبه حرانی از محدثان حلبی در این دوران است. کتاب حدیثی تحف العقول یادگار او است. نعمانی نیز کتاب الغیبة خود را در این دوران و در این شهر نگاشت. همچنین خاندان ابنزهره حلبی که در معارف شیعی صاحب اثر و تألیف هستند، در فضای فرهنگی به یادگار مانده از این دولت پرورش یافتند.۱
مساعد بودن فضای فرهنگی و اجتماعی
پيدايش فضای سیاسی بیان شده، فضای فرهنگی ـ اجتماعی جامعه را برای تلاش دانشمندان شیعی مناسب ساخت. هرچند پیش از این دوران نیز، تعصبات خشک و بیمنطق گذشته نسبت به شیعیان رو به کاهش بود اما آلبویه نیز با دوری گزیدن از تعصبات مذهبی، آزاد گذاشتن اندیشوران مذاهب گوناگون در بیان عقاید خود و ارجگذاری به دانشمندان همه مذاهب و فرق و اديان، حتی انديشمندان غیر مسلمان در جامعه، فضای ستایشگری از فرهیختگان و دانشوران را پدید آوردند که اين امر حاکميت فضای علمی و شکوفایی دانش را در پی داشت. این آزاداندیشی حاکمان بویهای در کنار همسانی و همرنگی توده مردم با آنان در دوری گزیدن از تعصبات مذهبی، بستری مناسب برای ترویج مبانی اعتقادی تمام فرقهها فراهم کرد.
گفتنی است: سلیقه اجرایی این گروه در احترام به عقاید مردم و پاسداشت باورهای گوناگون مذهبی آنان و برخورداری از روحیه گذشت و منش بزرگوارانه و مردمپسند و آلودگی کمتر به آفات قدرت، پایگاه مردمی نیرومندی به ایشان بخشید و بر اقتدارشان افزود.