از این مجموعه کتابهای فراوانی در دسترس ما نیست. مقتل الحسین و الجمل، التاریخ و چندین کتاب دیگر از کتابهای شیخ صدوق از جمله این مجموعه است.
11. دعا و زیارت
شیعی بودن بسیاری از دولتهای این دوران، سفرهای زیارتی دولتیان به همراه رسیدگیهای مالی آنان به حرم امامان، آزادی سفر به این مکانها، افزایش شمار زائران و دفعات سفر زیارتی آنان را در پی داشت. این امر نیاز بیشتر، به نگاشتههای دعایی و زیارتی را نمایان میساخت. فضای علمی پدیدآمده در این دوران و پدیدار شدن تنوع نگارشی، بستر خوبی را برای پاسخگویی بدین نیاز فراهم کرد و نگارشهای دعایی و زیارتی پرفایده، ماندگار و ارزشمندی از این دوران به یادگار گذاشت. یادآور میشویم كه در کنار نقل زیارتنامهها و دعاهایی که برای حرم امامان توصیه میشد، به امور مستحبی دیگر، مانند اعمال عبادی و آداب مستحبی روزانه، نیز پرداخته میشد. کتابهای زیر نمونهای از این نگاشتهها هستند که باقی ماندهاند:
کامل الزیارات (ابنقولویه قمی)؛
کتاب المزار (شیخ مفید)؛
مصباح المتهجد (شیخ طوسی)؛
فضل زیارة الحسین (ابوعبدالله محمد بن علی شجری زیدی).
کتابهای فراوانی نیز در دسترس ما نیستند، که اسامی برخی از آنها در کتابهای فهرست آمده است، همانند:
زیارات قبور الائمه (شیخ صدوق)؛
کتاب المزار (جعفر بن حسین بن علی قمی)؛
کتاب المزار (ابونضر محمد بن مسعود عیاشی)؛
الزیارات (حسین بن علی الخزاز القمی).
12. فقه الحدیث
در این دوران به فهم دقیق حدیث، غریبالحدیث، آسیبشناسی و اختلاف حدیث و ... توجه شد. کتاب معانی الاخبار شیخ صدوق نمونه خاص و زیبایی از مبحث غریبالحدیث است. برخی از تأليفات شیخ مفید، همانند رسالة فی معنی المولی، رسالة فی خبر ماریه، نحن معاشر الأنبیاء هم اینگونه هستند.