چندین کتاب به او نسبت داده شده است، کتاب الغیبه مشهورترین کتاب باقیمانده از او است. نعمانی کتاب الغیبه را برای محکم کردن پایههای اعتقادی شیعیان درباره امام مهدی علیه السلام نگاشته است. درباره این کتاب در درس پیشین توضیح مختصری دادیم.
12. هارون بن موسی تلعکبری (م 385 ﻫ)
از محدثان مشهور و پر روایت است. بسیاری از اصول و مصنفات اصحاب ائمه علیهم السلام را روایت کرده و به نسلهای پس از خویش انتقال داده است، بدین جهت میتوان او را نقطه اتصال بسیاری از مصنفات دانست. شیخ طوسی درباره او گفته است:
وی شخصیتی ارزشمند، مورد اطمینان، پر روایت و بیمانند است. همچنین او روایتکننده تمام اصول و مصنفات حدیثی است۱.
بنا به گفته نجاشی او کتابی به نام الجوامع فی علوم الدین داشته است،۲ که اکنون در دست نیست. سید ابن طاووس دعای سحر ابوحمزه ثمالی را از طریق او نقل میکند.۳ از این رو آقا بزرگ تهرانی، راوی این دعا را ایشان میداند.۴
او بیش از همه، از ابنهمام روایت نقل کرده و رابطه نزدیکی با او داشته است. استاد مهم دیگرش ابنعقده است.۵ نجاشی و ابنغضائری نیز از شاگردان او هستند.
13. محمد بن جریر طبری
در قرن چهارم هجری، سه نفر محدث با نام محمد بن جریر طبری یافت میشوند که از شمال ایران و منطقه طبرستان برخاستهاند. مشهورترین آنها محمد بن جریر
1.. رجال شیخ طوسی، ص ۴۴۹، ش ۶۳۸۶.
2.. رجال نجاشی، ص ۴۳۹، ش ۱۱۸۴.
3.. اقبال الاعمال، ج ۱، ص ۱۵۷.
4.. الذریعه، ج ۸، ص ۱۸۷.
5.. مقالۀ «سالشمار آموزشی هارون بن موسی تلعکبری»، سید محمد جواد شبیری، مجلۀ علوم حدیث، ش ۳۲، ص ۱۰. شایان ذکر است كه این مقاله با تفصیل بیشتری در شرح حال این راوی، در دانشنامۀ جهان اسلام، ج ۸، ص ۹۱، موجود است.