71
تاريخ حديث شيعه 2

حوزه‌های حديثی شيعه

حدیث در سیر گذار خود پس از زمان صدور، مکانها و زمانها را درمی‌نوردید و در لابه‌لای جانها، جای می‌گرفت. گروهی سخن معصوم را در مدینه، کوفه، خراسان و سامرا می‌شنیدند و در سرزمینی دیگر به افراد مشتاق می‌رساندند. تلاشهای نخستين در نشر حديث با ابتکار و سليقه خود راويان و بدون ساختار و نظم ويژه‌ای در گوشه و کنار شهرهای اسلامی انجام می‌گرفت. اما در برخی شهرها با گذشت زمان، نشر حديث و نحوه عرضه و دريافت آن به گونه‌ای نظم و سازمان می‌يافت و آن شهرها را به حوزه‌های کوچک حديثی تبديل می‌کرد.
رونق و شور حديث‌آموزی در حوزه‌های حديثی، روز به روز بر پويايی آنها می‌افزود و سليقه‌ها، حساسيتها و ابتکارات گوناگون را در شيوه دريافت و عرضه حديث نمايان می‌ساخت. بر اين اساس و به مرور زمان برخی از حوزه‌های حديثی با شيوه‌ها و دستور خاصی در عرصه حديث فعاليت می‌کردند. بروز اين ويژگيهای خاص آنها را با ديگر حوزه‌ها متمايز می‌ساخت. این گروه از حوزه‌های حدیثی در مسير رشد و کمال خود مدرسه حديثی نام گرفتند.۱ مدرسه حديثی معمولاً مکان جغرافيايی خاصی را شامل می‌شود؛ همانند مدرسه حديثی بصره در ميان اهل سنت و مدرسه حديثی بغداد در ميان شيعيان.

1.. اصطلاح مکتب حدیثی نیز در این مجموعه استفاده می‌شود که اشاره به مکتب فکری خاصی است که در منطقۀ جغرافیایی ویژه‌ای قرار نمی‌گیرد؛ همانند مکتب اخباریگری که نزدیک به دویست سال در نقاط مختلف ایران و عراق و بحرین فعالیت می‌کرد.


تاريخ حديث شيعه 2
70
  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه 2
    تاریخ انتشار :
    1390
    پیوند معرفی کتاب :
    http://hadith.net/post/51687/
تعداد بازدید : 92890
صفحه از 304
پرینت  ارسال به