تعليقه 103
تراجم جماعتى از ساداتِ ائمّه زيديّه
اينكه مصنّف رحمه اللَّه عليه گفته: «امامان زيديان كه مجتهد بودند؛ چون: زيدِ على، و يحياىِ زيد، و قاسم رسّى، و محمّد بن القاسم الحسنى، و عبداللَّه بن الحسن، و برادرش ابراهيم، و محمّد بن عبداللَّه نفس زكيّه، و يحيى بن الحسين الهادى، و الناصر ابومحمّد الحسن بن علي و الداعى المهدى».
مراد از زيد بن على، زيد شهيد معروف است كه حاجت به ترجمه ندارد؛ و همچنين است پسرش يحيى بن زيد. امّا قاسم رسّى به ترجمه او به طور اختصار مىپردازيم.
ابن عنبه در عمدة الطالب (ص 161 چاپ نجف به سال 1337) ضمن ذكر اولاد ابراهيم طباطبا بن اسماعيل گفته: «و كان إبراهيم طباطبا ذا خطر و تقدّمٍ، و اُمّه اُمّ ولد، فأعقب من ثلاثة رجال: القاسم الرسّي، و أحمد، و الحسن - تا آن كه گفته - : و أمّا القاسم الرسّيّ بن إبراهيم طباطبا، و يكنّى أبامحمّد، و كان ينزل جبل الرسّ، و كان عفيفاً زاهداً، له تصانيف، و دعا إلى الرضا من آل محمّدٍ، و له عدّة أولاد متقدّمون، فأعقب من سبعة رجال: يحيى العالم الرئيس، و إسماعيل، و سليمان، و الحسن السيّد الجواد، و أبوعبداللَّه محمّد، و موسى».
و در فصول فخريّه (ص 128) تحت عنوان «سبط سيوم: نسل ابراهيم الغمر بن الحسن المثنّى بن الحسن بن علىّ بن ابى طالب عليه السلام» ضمن ذكر سلسله نسب مذكور گفته: «و نسل القاسم الرسّىّ ابن طباطبا - و به غايتْ زاهد بود و عالم. و تصانيف بسيار دارد و دعوت كرد و بسيار اجابتِ او كردند - از هفت پسرند: يحيى العالم، و الحسن، و اسماعيل، و سليمان، و الحسين الجواد، و محمّد، و موسى (تا آخر كلام او)».
و مراد از «محمّد بن القاسم» پسر قاسم رسّىِ مذكور در سابق است.
و مراد از «عبداللَّه بن الحسن» ابومحمّد عبداللَّه بن الحسن بن الحسن المجتبى عليه السلام است كه او را عبداللَّه بن الحسن المحض مىنامند؛ براى آن كه پدرش حسن بن الحسن عليه السلام و مادرش فاطمة بنت الحسين عليه السلام است. و شبيه بوده به رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله و او شيخ بنى هاشم بوده و اَجمل و اَكرم و اَسخاى مردم به شمار رفته و قوّت نفس و شجاعت داشته و او را منصور به قتل رسانيده است. و تفصيل مقتل او در كُتب انساب و تواريخ و سِيَر مذكور است. و از جمله موارد بسيار دسترس براى نوع مردم، كتاب منتهى الآمال تأليف محدّث قمى رحمه اللَّه عليه است؛ رجوع شود به خاتمه احوال امام حسن مجتبى عليه السلام.
و مراد از «برادرش ابراهيم» ابراهيم بن عبداللَّه بن الحسن بن الحسن بن علىّ ابن ابىطالب عليهما السلام است كه معروف به «قتيل باخمرى» است و براى ترجمه او رجوع شود به كُتب تواريخ و انساب و سِيَر و مخصوصاً كتبى كه درباره مقاتل طالبيان تأليف شده - مانند مقاتل الطالبيّين ابوالفرج اصفهانى - و از جمله موارد دسترس براى عموم منتهى الآمال محدّث قمى رحمه اللَّه عليه است؛ خاتمه احوال امام حسن مجتبى عليه السلام و همچنين تتمّة المنتهاى او (ص 127-144).