187
خاطره‌های آموزنده

گفته می‌شود، نبود؛ بلکه دارای محتوایی خوب و حاوی مباحثی ارزشمند بود که شایسته توجه است، به ویژه آنچه به این حدیث شریف نبوی مربوط است:
پیامبر خدا صلی الله علیه و‌آله فرمود: زود باشد که امت‌ها بر شما یورش آورند، همانند یورش آوردن گرسنگان به ظرف غذا.
یکی از آن میان گفت: آیا به خاطر اندکی جمعیت ماست؟
فرمود: نه! بلکه شما زیادید؛ اما چونان کف و خاشاک روی سیلاب هستید. خداوند، هیبت و شکوه شما را از دل‌های دشمنانتان می‌برد، و در دل شما وهن ایجاد می‌کند.
یکی از آن میان گفت: ای رسول خدا! وهن چیست؟
فرمود: دنیا‌دوستی و ناخشنودی از مرگ.۱

این رهنمود پیامبر صلی الله علیه و‌آله، در حقیقت، اشاره به راز عقب‌ماندگی جوامع اسلامی و دلیل سلطه بیگانگان بر آن‌ها در دوران ماست.
به هر حال، گفتار شما در آن شب، دلیل دیگری است بر شایستگی‌هایی که شما بِحَمدِ الله به آن‌ها آراسته‌اید؛ شخصیت اصیل فرهنگی با نگاهی نو و روشن! و همین، به من انگیزه داد که نکته‌هایی را درباره حدیث دیگری از پیامبر صلی الله علیه و‌آله که در سخنان شما بود، ابراز نمایم، و آن، حدیث ثقلین است:
من در میان شما دو چیز گران‌بها می‌گذارم: کتاب خدا و سنّتم.
پیش از هر چیز، بایسته یادآوری است که تمسّک به سنّت رسول خدا، از واجباتی است که قرآن کریم، بارها در آیاتی مورد تأکید قرار داده و فرموده است:
هر کس از رسول، تبعیت کند، از خدا تبعیت کرده است (نساء / ۸۰).
هر چه رسول خدا به شما داد، بگیرید، و از هر چه نهیتان کرد، خودداری کنید (حشر / ۷).

1.. سنن أبی داوود، ج۴، ص۱۱۱، ح۴۲۷۹؛ مسند ابن حنبل، ج۸، ص۳۲۷، ح۲۲۴۶، هر دو به نقل از ثوبان غلام رسول خد صلی الله علیه و آله.


خاطره‌های آموزنده
186

بعد هم تکرار نشد. احتمالاً به وی تذکر داده شد که در محضر پادشاه، جای این‌گونه حرف‌ها نیست. اینجا، تنها جای ارائه آمار خدمات انجام شده و تقدیر و تشکر است و بس!
باری، نکته اصلی در سخنرانی وزیر حجّ عربستان، راز عقب‌ماندگی جهان اسلام بود که ضمن آن، به چند حدیث، از جمله حدیث ثقلین، استناد کرد؛ اما در نقل این حدیث، جای «عترت» را به «سنّت» داد، و متن حدیث یاد شده را چنین قرائت کرد: «إنی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و سنّتی».
پس از این سخنرانی، تصمیم گرفتم که با بهره‌گیری از این فرصت، نامه‌ای به وزیر حجّ عربستان بنویسم و ضمن تشکر از وی به خاطر سخنرانی او در مراسم یاد شده، یادآور شوم که متن صحیح حدیث ثقلین، «کتاب الله وعترتی» است و عبارت «کتاب الله و سنّتی» که در برخی منابع آمده، سند معتبری ندارد.
موضوع را با برخی از محققان مؤسسه دار الحدیث در میان گذاشتم و نامه‌ای برای ایشان تنظیم شد که ترجمه آن در پی خواهد آمد. پس از ارسال این نامه بارها با واسطه از وی پاسخ خواستم. بالأخره پس از حدود یک سال پیگیری، در چند سطر کوتاه پاسخ داد که این حدیثِ مُرسَل، چون در کتاب مُوَطّأ مالک آمده، از نظر ما معتبر است. البته ما متن «کتاب الله و عترتی» را هم قبول داریم.۱
و اینک ترجمه نامه این‌جانب خطاب به وی:
جناب آقای دکتر ایاد بن امین مدنی
وزیر محترم حجّ کشور عربستان سعودی
السلام علیکم و رحمة الله و برکاته
سخنان جناب عالی در گردهمایی مدیران بعثه‌های حج و جمعی از مسئولان عالی رتبه کشورهای اسلامی، از جنس گفته‌هایی که معمولاً در چنین نشست‌هایی

1.. متأسفانه متن پاسخ ایشان در میان اسناد یافت نشد.

  • نام منبع :
    خاطره‌های آموزنده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 358871
صفحه از 371
پرینت  ارسال به