تاريخ : یکشنبه 1391/12/20 تاریخ ایجاد:
کد خبر: 27501
نیازمند خیزش پژوهشی در ارتباط با تبیین اخلاق و اجتماع هستیم
مدیر مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با تاکید بر خیزش پژوهشی در ارتباط با تبیین ارتباط اخلاق و پدیده های اجتماعی جدید گفت: یکی از راهکارها در این زمینه انجام مطالعاتی در حوزه روش شناختی اخلاق است.
پایگاه حدیث نت: حجت الاسلام والمسلمین مهدی علیزاده در نشست تخصصی جایگاه علم اخلاق در نظام آموزش و پژوهش حوزه که در پژوهشگاه علوم و معارف اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد بیان داشت: وضعیت موجود در حوزه های علمیه به این صورت است که در سنوات اخیر و در سطح عمومی درس جانبی اخلاق گنجانده شده است.
وی افزود: در سال نخست کتاب اخلاق نظری تدریس می شود و پس از آن کتاب های دیگری همچون نهج البلاغه ارائه می شوند.
مدیر مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه از پایه ششم حوزه به بعد درسی رسمی با عنوان اخلاق وجود ندارد خاطرنشان کرد: دروس اخلاقی هفتگی علما نیز به صورت داوطلبانه مورد استقبال طلاب قرار گرفته و شامل راهکارهایی برای خودسازی است.
وی ادامه داد: در حوزه تخصصی مرکز تخصصی اخلاق حوزه با عنوان «دارالهدی» سطح سه را راه اندازی کرده و سطح چهار هم در دستور کار قرار دارد ضمن اینکه دانشگاه معارف در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری اخلاق اسلامی را راه اندازی کرده است.
حجت الاسلام علیزاده با اشاره به فعالیت های موسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت و دانشگاه قم در زمینه ارائه دروس اخلاقی بیان داشت: در حوزه پژوهش اخلاقی از دهه 80 به بعد مراکزی در قم شکل گرفته اند که در عین حال با فاصله از یکدیگر مباحث تحقیقی را دنبال می کنند.
مدیر مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه دو مجله علمی پژوهشی اخلاق در قم مشغول فعالیت هستند افزود: دانشگاه قم و دانشگاه معارف این دو نشریه را راه اندازی کرده اند و دانش آموختگان حوزوی مسئولیت آنها را بر عهده دارند.
وی اضافه کرد: تاکنون دو همایش بین المللی در حوزه اخلاق در قم برگزار شده است که امر مبارکی در عرصه اخلاق اسلامی محسوب می شوند ضمن اینکه مدخل نگاری دائرة المعارف اخلاقی نیز در حال انجام است.
علیزاده با اشاره به وضعیت مطلوب اخلاقی حوزه های علمیه گفت: اخلاق بندگی، اخلاق فردی، اخلاق خانواده و اخلاق اجتماعی از جمله مهمترین رشته های اخلاقی هستند که باید منحنی تاریخی برای رشد هر یک از آنها ترسیم شود.
مدیر مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه نیازمند آسیب شناسی در حوزه اخلاق اجتماعی هستیم عنوان داشت: بحث سبک زندگی هم می تواند در حوزه اخلاق فردی و خانوادگی مورد بررسی قرار گیرد تا شاهد ترسیم نقشه ای دقیق و پایه گذاری یک حوزه مطالعاتی جدی باشیم.
وی ادامه داد: امروزه بسیاری از پدیده های کلان اجتماعی بدون هیچ پژوهشی در ارتباط با اخلاق باقی مانده اند که شامل تمدن، حکومت، هنر و مباحثی از این دست هستند که به عنوان مسائل بنیادین نظام اخلاقی مطرح شده اند.
علیزاده با تاکید بر خیزش پژوهشی در ارتباط با تبیین رابطه اخلاق و پدیده های اجتماعی جدید گفت: یکی از راهکارها در این زمینه انجام مطالعاتی در حوزه روش شناختی اخلاق است.
مدیر مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان داشت: تاکنون در 11 محور به 700 نظام پرسشی در حوزه اخلاق اسلامی رسیده ایم و برخی تک نگاری های صورت در مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به دلیل پاسخگویی به همین سئوالات صورت گرفته اند.
وی بازخوانی، بازنویسی و بازنویسی در حوزه اخلاق را مورد توجه قرار داد و افزود: ما همواره با میراثی از گذشتگان روبه رو هستیم به همین دلیل لازم است به عنوان عالمان یک علم باید احاطه ای جدی نسبت به پیشینه تحقیق داشته باشیم زیرا روند پیشرفت علوم به این صورت است که مرزهای علم را مقداری به جلو برانیم.
علیزاده گفت: باید بدانیم در حوزه تمدن و فرهنگ اسلامی چند جریان اخلاق پژوهی وجود داشته و علم اخلاق دارای چند رویکرد و مکتب بوده و وجوه اشتراک و تمایز آنها را بشناسیم.