روايت سوم _ که بازگوکننده انواع عبادات بوده و در نهايت عبادت احرار را برترين ميخواند _ بيانگر انگيزه و نيتي است که جوهر? عبادت خداوند سبحان است. از اين رو، علاوه بر آن که موضوع روايت، جداي از ديگر موضوعات اين مجموعه است، اختلافي با ساير اعمال و عبادات هم ندارد و در تعيين کيفيت، نوع و ماهيت عبادات نيز راهگشاست.
در اين ميان، تأمل و دقت در برخي از اسباب و علل تفضيل که در احاديث «افضل العباده» آمده است، ميتواند در مقام حل اختلاف کارآمد باشد؛ به عنوان نمونه دانستن اين نکته که چرا رعايت عفت در کنار اداي حق مؤمن و آن هم در کنار دعا بهترين عبادت خوانده ميشود، در رفع تنافي بدوي ميان روايات مجموعه «افضل العبادة» مفيد خواهد بود.
عفت در روايات، غالباً به موضوع بطن و فرج تعلق يافته است. اين بدان معناست که بايد از حرام و حتي فراتر از آن، از مکروهات و موارد شبهه نيز جلوگيري شود. بنا بر اين، اگر رعايت عفت به معناي «ترک تمام محرمات» تلقي شود، خويشتنداري با فروکاستن از خواستههاي دو نيروي «شهويه و غضبيه»، بهترين عبادت و سختترين اعمال عبادي۱ شمرده ميشود؛ زيرا تحقق خواستههاي اين دو نيرو، موجب انجام بسياري از گناهان، از جمله تباهي داراييها، حرص در دنيا و جمع ثروت است که جز با جاه طلبي و رياست خواهي حاصل نميشود و اين دو جز با اعمال حسد، تعصب، کينه توزي، کبر، ترک فضايل ظاهري و باطني حاصل نميآيد۲
در حديث پنجم، برتري عبادت خدا در قالب ادانمودن حق مؤمن، از جمله راهکارهاي آموزشي_ تربيتي است که به آن صبغه اجتماعي نيز بخشيده شده است و در واقع، با يک دستور اجتماعي، يک گزاره ناظر به روابط اجتماعي را به دست ميدهد۳ هر چند با تفسير «مؤمن»، به «اهل بيت عليهم السلام » به عنوان مصداق کامل «مؤمن» ميتوان به آن، صبغه اعتقادي نيز بخشيد؛ زيرا مؤمنان حقيقي همان اهل بيت رسول الله صلي الله عليه وآله هستند که ادا نمودن حقوق آنان از برترين عبادتها محسوب ميشود.
از طرفي، مشخص است که امامان شيعه و راهبران راستين جامعه اسلامي، پيروان خود
1.. مرآة العقول، ج۸، ص۶۶.
2.شرح الکافی، ج۸، ص۲۵۲.
3.مناسبات جامعه شناسی و حدیث، ص۲۹.