گرفته شده است، مورد بررسی قرار داد که تا چه اندازه مورد قبول است. در این مقاله تنها فرصت بازخوانی و تحلیل کلمات و سخنان استرآبادی در خصوص تفسیر قرآن فراهم شده است.
کاربرد واژه اخباریگری در ادبیات امروز، به گونهای است که بار معنایی این واژه را در اذهان، منفی گردانیده است و با شنیدن آن، نوعی جمودگرایی و خَمودی در اندیشه و تعقل به ذهن خطور میکند. از این نگاه، اخباری عالمی است که با هر گونه تحلیل و توجیه مخالف است؛ چرا که او به عقل بدبین است و هر فرآیندی که از بعد اندیشه بشری سر زند، تراوشی غیر قابل اعتماد است ۱. چرایی چنین کاربردی _ که از این واژه صورت میگیرد _ به برخوردهای تندی که با گروه اخباریان صورت گرفت، بی ارتباط نیست. در مقابل این نگاه، برخی با خوشبینی اخباری و اصولی را فرقه واحدی انگاشتهاند ۲. برخی نیز با تفکیک بین حامیان این تفکر، از واژه اخبارگرایی را در مواردی به کار بردهاند که منش اخباری یا اصولی شخص روشن نباشد و یا حالت بینابینی داشته باشد ۳. حقیقت، این است که اخباریان، در حدود دویست سال، عرصه علمی را بر اصولیان، رقیب دیرینهشان تنگ نمودند، ولی کشمکشهایی که برای انتقال مدیریت علمی در آن دوره از دورههای اصول۴ شکل گرفت، خاطره نامناسبی را از این جریان به جای گذاشت. با گذشت این دوره پر تلاطم، نقد اصولی از اخباریگری، رایج شد و هرگز تصویر روشنی از زوایای این جریان در آثار اصولیان دیده نشد. ما در این نوشته، ضمن اذعان به دشواری ارائه تعریف یکسان از این جریان، از کلیات مرتبط به این موضوع صرف نظر میکنیم.
اخباریان و ظواهر قرآن
باید دانست که رویارویی که بین اخباری و اصولی در تاریخ حدیث شیعه رخ داده است، با پذیرش دخالت عقل در مسیر استنباط گزارههای اعتباری و نقلی، مرتبط بوده است. این در حالی است که بازخورد تقسیم اخباری و اصولی در حیطه علوم تحلیلی _ نقلی، نظیر تفسیر، به درستی ارزیابی نشده است و همان برآیندی که در تفسیر گزارههای فقهی _ حقوقی دین، از این دو جریان حدیثی وجود دارد، بر جای مانده است. ولی واقعیت این است که عمده اختلافات بین اخباری و اصولی، بر سر برداشتهای تحلیلی از آیات قرآن نبوده است، بلکه اختلاف بر سر استنباطات اعتباری و تشریعی از آیات و روایات بوده است. برخی از مستشرقان _ که متوجه خاستگاه تقسیم اخباری و اصولی، به عنوان دو قسیم در حیطه حقوق و فقه شدهاند _ در این باره نوشتهاند:
1.مجموعه آثار استاد شهید مطهری، ج۲۱، ص۱۰۷
2.الأصولیون و الأخباریون فرقة واحدة، ص۳۲
3.تاریخ حدیث شیعه، ج۲، ص۲۳۲ _ ۲۴۱
4.. دورهای که عصر جديد استنباط نامیده و وحید بهبهانی مؤسس آن خوانده میشود (تاريخ فقه و فقها، ص۲۴۱).