برنامه‌ مطالعاتي «حديث‌خواني روشمند» - صفحه 18

31 پرداخته گردد و در نهایت، نامه 53، یعنی عهد مالک اشتر _ که نظام‌نامه سیاسی امیرالمؤمنین است و در آن ارتباط حکومت و مردم و وظایف این دو نسبت به یکدیگر بیان گردیده و در شناخت نظام اجتماعی بسیار مؤثر است _ مطالعه گردد. البته این نامه با دو نامه قبلی متفاوت است و فضای آن فضای دیگری است.
در این منزل باید به بررسی واژگان، ترجمه‌ها پرداخت و به شروح مراجعه کرد. برای بررسی واژگان باید به کتاب‌های واژه شناسی نهج‌البلاغه مراجعه کرد؛ مانند کتاب مفردات نهج‌البلاغه۱ جناب آقای سید علی اکبر قرشی، یا نهج‌البلاغه صبحی صالح که لغات را به زبان عربی ساده معنا کرده است. ترجمه‌ها نیز همان ترجمه‌های پیشین است. چند شرح هم در این مرحله معرفی می‌شود: اول، شرح ابن ابی الحدید، به ویژه در مباحث تاریخی؛ دوم، شرح ابن‌میثم، به ویژه در مباحث عقلی؛ سوم، شرح مرحوم میرزا حبیب‌الله خویی، برای آشنایی با ویژگی‌ها و ظرافت‌های ادبی یا کلیات جامع؛ چهارم، پیام امام آیة‌الله مکارم شیرازی که شرح جدیدی است و ایشان سعی کرده‌اند، همانند تفسیر نمونه، مطالب نهج‌البلاغه را برای عموم توضیح دهند.۲ در این مجموعه، شرح ابن میثم بهترین شرح است، ولی مطالعه آن مشکل است؛ اما لازم است با شرح ابن میثم آشنا بشوید. کسی که نهج‌البلاغه می‌خواند، هیچ گاه از شرح ابن‌میثم بی نیاز نخواهد بود. پس شرح ابن‌میثم باید ملاک و محور کار قرار بگیرد. نرم افزار «گنجینه روایات نور» بسیاری از کتاب‌ها را با ترجمه آورده است. نسخه دوم و جدید نرم افزار «کتابخانه اهل بیت» هم تعدادی از ترجمه‌ها را دارد.
اگر کسی فرصت کرد، در همین منزل نامه 45 و 47 را _ که از زیباترین نامه‌هاست _ بخواند؛ نامه 47 وصیت نامه امیر المؤمنین علیه السلام و نامه 45 نامه‌ای به عثمان ابن حنیف است.

منزل دوازدهم، الکافی (جلد دوم)

منزل دوازدهم، جلد دوم کتاب الکافی (از چاپ هشت جلدی)‌ است؛ یعنی «کتاب الایمان و الکفر» که فضایل و رذایل اخلاقی را بیان می‌کند و اخلاق ایمانی را برای ما

1.. مفردات نهج البلاغه، سید علی اکبر قرشی بنابی، تهران، موسسه نشر قبله، اول، ۱۳۷۷ش.

2.. مخاطب کتاب پیام امام تنها طلبه‌ها نبودند. از این رو، ممکن است مطالبی در آن دیده شود که طلاب با آنها آشنا هستند. از این مطالب می‌توان به سرعت عبور کرد.

صفحه از 29