39
اخلاق کريمانه در پرتو کلام امام حسن مجتبي عليه السلام

طريق با اهل جدل مناظره كن‏».
در این آیه، مجادلة احسن در کنار دعوت حکیمانه و موعظه برای ابطال سخن و دیدگاه باطل مشرکان به منظور هدایت، یا دست‌کم اسکات آنان توصیه شده است.1 البته این امر مهم، بر عهدة تمام عالمان و اندیشمندان نیز هست.
1. مجادله مذموم یا همان مراء، مربوط به پافشاری بر اعتقاد شخصی هنگام گفت‌وگو و اصرار بر حقانیت خود و اثبات اشتباه طرف مقابل میشود.2 دلیل این ادعا سخنی از امام علی علیه السلام است که علت نهی از مجادله را بدبینی و خصومت میان فرد مجادلهگر و برادران دینی دانسته است.3 همچنین، حدیث شریفی از امام هادی علیه السلام گواه بر این است که مجادله مایه از میان رفتن دوستیهای دیرینه و گسستن پیوندهای استوار است.4 به‌این‌ترتیب، مجادله مذموم آن است که با نزدیکان و اطرافیان در جامعه اسلامی درگیرد و به نزاعهای لفظی با دشمنان مربوط نمیشود.
2. توصیه به پرهیز از مجادله و پافشاری بر عقیده در جامعه اسلامی و میان هم‌کیشان و برادران ایمانی، به وقتی که حق با طرف مقابل است اختصاص ندارد، بلکه به هنگامی مربوط است که طرف مقابل بر باطل باشد. به‌عبارت‌دیگر، ترک مجادله، آن‌گاه که بر باطلیم، ضرورت اخلاقی است، نه فضیلت اخلاقی؛ اما آنچه فضیلت اخلاقی است و بر آن تأکید

1.. نحل: ۱۲۵؛ نیز، ر.ک: المیزان: ترجمة موسوی همدانی، ج۱۲ ص۵۳۴.

2.. ر.ک: تاج العروس: ج۱۴ ص۱۰۲: هو المُفاوَضَةُ على سَبيلِ المُنازَعة و المُغالَبة.

3.. همان: ح ۵۷۹۱: إيّاكُم و المِراءَ و الخُصومَةَ؛ فإنّهُما يُمرِضانِ القُلوبَ علَى الإخوانِ، و يَنبُتُ علَيهما النِّفاقُ.

4.. همان: ح ۵۷۹۵: المِراءُ يُفسِدُ الصَّداقَةَ القَديمَةَ، و يَحلُلُ العُقدَةَ الوَثيقَةَ.


اخلاق کريمانه در پرتو کلام امام حسن مجتبي عليه السلام
38

همچنین، بی‌آبرویی، بیماری قلب در خصوص برادران دینی، نفاق و کینه‌ورزی و خصومت، از جمله آثار و زیانهایی است که پیشوایان دینی در جهت برحذر داشتن مؤمنان از ابتلا به مجادله و منازعه برشمرده‌اند.1 اما سؤال این است که مجادلة ناپسند و نکوهیده در چه شرایطی تحقق مییابد؟ آیا بهطور کلی از مجادله در همه حال نهی شده است، یا شرایط خاصی برای مجادله مذموم متصور است؟
به نظر میرسد برای رفع این ابهام و پاسخ به این پرسش، باید به نکات زیر توجه کرد:
1. براساس آموزههای دینی مجادله دو نوع است: مجادلة مذموم و ناپسند، و مجادله از نوع مطلوب و چه بسا لازم و ضروری و پسندیده.
2. گفت‌وگو و مجادله با مخالفان و دشمنان دین نه‌تنها نفی نشده است، بلکه فراگیریِ روش مجادله احسن بر صاحب‌نظران و اندیشمندان به‌ویژه در موضوعات اعتقادی ضروری است؛ چراکه نمی‌توان در امور دینی و عقیدتی در اصول و مبانی، به‌ویژه در برابر مخالفان، کوتاه آمد و دیدگاه آنان را به بهانه پرهیز از مجادله پذیرفت. بنابراین، قرآن کریم پیامبر صلی الله علیه وآله را به مجادله احسن ـ که همان استدلال منطقیِ قوی برای باطل کردن سخنان بی‌پایه و اساس آنان است ـ فرمان میدهد و میفرماید:
(ادْعُ إِلى‏ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَ الْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَ جادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ)؛2 «[اى رسول ما خلق را] با حكمت [یا برهان] و موعظه نيكو به راه خدايت فرابخوان و با بهترين

1.. همان.

2.. نحل: ۱۲۵.

  • نام منبع :
    اخلاق کريمانه در پرتو کلام امام حسن مجتبي عليه السلام
    تاریخ انتشار :
    1392/08/08
    قیمت :
    28800 ریال
    پیوند معرفی کتاب :
    /post/45400/
    لینک خرید :
    http://shop.darolhadith.ir/81-.html
تعداد بازدید : 93777
صفحه از 79
پرینت  ارسال به