457
نهج الذكر (ع-ف) ج4

۳۱۲۹.امام صادق عليه السلام :اى شنواترينِ شنوندگان ، اى بيناترينِ بينندگان ، اى سريع ترينِ حسابگران ، اى بخشنده ترينِ بخشندگان ، و اى بزرگوارترينِ بزرگواران! بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست ، همانند برترين و بيشترين و كامل ترين و نيكوترين و زيباترين و كريمانه ترين و پاك ترين و ناب ترين و نورانى ترين و والاترين و درخشان ترين و شكوهمندترين و بالنده ترين و پاينده ترين و فراگيرترين و ماندگارترين درود و بركت و لطف و درود و رحمتى كه بر ابراهيم و خاندان ابراهيم فرستادى ، كه به راستى تو ، ستوده و بزرگوارى .
بار خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد ، منّت نِه ، چنان كه بر موسى و هارون ، منّت نهادى ، و بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست ، چنان كه بر نوح در ميان جهانيان ، درود فرستادى .
بار خدايا! از فرزندان او و همسرانش و خانواده اش و يارانش و پيروانش ، كسانى را بر [حوض كوثر] او در آور كه ديدگانش بدانها روشن شود ، و ما را از ايشان و از كسانى قرار ده كه با جام او سيرابشان مى كنى و بر حوض او وارد مى كنى . ما را در گروه او محشور فرما و زير پرچم او در آور ، و ما را در هر آن خوبى اى كه محمّد و خاندان محمّد را به آن داخل كردى ، داخل كن ، و از هر بدى اى كه محمّد و خاندان محمّد را از آن بيرون بردى ، بيرونمان ببر ، و هرگز ما را از محمّد و خاندان محمّد ، چشم بر هم زدنى و نه كمتر و بيشتر از آن ، جدا مكن .

۳۱۳۰.امام صادق عليه السلام :مستحبّ است كه بعد از نماز عصر روز جمعه ، با اين صلوات ، بر پيامبر صلى الله عليه و آله درود فرستاده شود : «بار خدايا! محمّد صلى الله عليه و آله چنان است كه تو ، خود ، در كتابت او را وصف كرده اى ، آن جا كه فرمايى : «براى شما پيامبرى از خودتان آمد كه بر او دشوار است شما در رنج بيفتيد . به [هدايت] شما حريص و نسبت به مؤمنان ، دلسوز و مهربان است» . من ، گواهى دهم كه او چنين است ، و تو به درود فرستادن بر او فرمان ندادى ، مگر پس از آن كه تو خود و فرشتگانت ، بر او درود فرستاديد ، و در قرآن محكمت ، فرو فرستادى كه : «خدا و فرشتگانش بر پيامبر درود مى فرستند . اى كسانى كه ايمان آورده ايد! شما نيز بر او درود فرستيد و درودى كامل گوييد» ، نه اين كه با وجود درود فرستادن تو بر او ، به درود فرستادن اَحَدى از مخلوقات ، نياز باشد ، و با وجود ستايش تو از او ، به ستايش آنان از او حاجتى باشد ؛ بلكه اين جمله خلايق اند كه به اين كار (درود فرستادن بر او) نياز دارند ؛ زيرا تو ، او (پيامبر) را درگاه خود قرار دادى ، به طورى كه جز آن كس را كه از اين در در آيد ، نپذيرى ، و درود فرستادن بر او را مايه نزديك شدن به خودت و وسيله اى به سويت ، و منزلتى در نزدت قراردادى ، و مؤمنان را بدان راه نمايى كردى ، و به درود فرستادن بر او فرمانشان دادى تا بدان وسيله ، بر ارجمندى و شرافت خويش در پيشگاه تو بيفزايند ، و فرشتگانت را بر درود فرستندگان بر او گماشتى كه بر او درود فرستند و درودها و سلام هاى آنان را به او برسانند ... .
بار خدايا! من ، نخست به [نبوّت و حقّانيّت] او گواهى مى دهم . سپس بر او درود مى فرستم ، اگر چه با اين كار ، هنوز به رضايت خاطر نمى رسم و زبانم [چنان كه بايد] ، گوياى دروغ نيست ... .
بار خدايا! بر محمّد ، بنده ات و فرستاده ات و پيامبرت و دوستت و هم رازت و برگزيده ات و بهترينت و منتخب تو از ميان آفريدگانت ، درود فرست ؛ همو كه براى [ابلاغ] پيام هايت برگزيدى ، و براى دينت گزينش كردى ، و سرپرستى بندگانت را به او سپردى ، و امين وحى خود قرارش دادى ؛ آن نشانى راه ، و درِ پرهيزگارى و خِردمندى ، و استوارترين دستگيره رشته ميان تو و آفريدگانت ، گواه آنان و نگهبان ايشان ؛ بهترين و برترين و ناب ترين و پاك ترين و بالنده ترين و خوش ترين درودى را كه بر يكى از آفريدگانت و پيامبرانت و فرستادگانت و برگزيدگانت و بندگان مخلصت فرستاده اى .
بار خدايا! درودها و آمرزش و خشنودى و عافيت و كرامت و رحمت و لطف و فضل و سلام و ارج و بزرگداشت و گراميداشتت را ، و درودهاى فرشتگان و فرستادگان و پيامبرانت و جانشينان [پيامبران] و گواهى دهندگان و تصديق كنندگان و بندگان شايسته ات ـ كه نيكوْ رفيقانى هستند ـ ، و اهل آسمان ها و زمين ها و هر آنچه ميان آنها و بالاى آنها و زير آنهاست ، و آنچه ميان مشرق و مغرب و ميان هوا و خورشيد و ماه و ستارگان و كوه ها و درختان و جنبندگان اند ، و آنچه را در خشكى و آب و در تاريكى و روشنايى ، هر بام و شام و در ساعات شب و اوقات روز ، تو را تسبيح مى گويند . [درود همه اينان را] بر محمّد بن عبداللّه قرار ده ، او كه سَرور فرستادگان ، و خاتم پيامبران ، و پيشواى پرهيزگاران ، و آقاى مؤمنان ، و حامى و سرپرست مسلمانان ، و پيشرو بى همتايان ، و فرستاده پروردگار جهانيان به سوى جنّ و اِنس و بى زبانان ، و گواه و بشارتگر و امين و هشدار دهنده و دعوت كننده به سوى تو با اجازه تو ، و چراغ تابان بود .
بار خدايا! در ميان نخستينيان ، بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست . بار خدايا! در ميان پسينيان ، بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست ، در روز جزا ـ روزى كه مردم در پيشگاه پروردگار جهانيان مى ايستند ـ ، بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست . بار خدايا! بر محمّد درود فرست كه به واسطه او ، ما را هدايت كردى . بار خدايا! بر محمّد ، درود فرست كه به واسطه او ، ما را نجات بخشيدى . بار خدايا! بر محمّد درود فرست كه به وسيله او ، ما را رفعت بخشيدى . بار خدايا! بر محمّد درود فرست كه به واسطه او ما را زنده ساختى . بار خدايا! بر محمّد ، درود فرست كه به واسطه او ، ما را بزرگى بخشيدى . بار خدايا! بر محمّد ، درود فرست كه به واسطه او ما را عزّت دادى . بار خدايا! بر محمّد ، درود فرست كه به واسطه او ما را برترى عطا كردى ... .
بار خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست ، و به او چنان وسيله (منزلت والا) و برترى و بزرگى و ارجمندى عطا فرما كه فرشتگان مقرّب و پيامبران و فرستادگان و همه خلايق ، بر او غبطه بخورند ... .
بار خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست ، و بر محمّد و خاندان محمّد ، رحمت آور ، همچون برترين درود و رحمت و بركتى كه نثار ابراهيم و خاندان ابراهيم كردى ، كه به راستى ، تو ستوده و بزرگوارى .
بار خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد ، منّت نِه ، همچون برترين منّتى كه بر موسى و هارون نهادى . بار خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد ، درود فرست ، همچون برترين درودى كه بر نوح در ميان جهانيان فرستادى» .
بار خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد و بر امامان مسلمانان ، نخستين و واپسين آنان ، درود فرست .
بار خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد و بر امام مسلمانان درود فرست ، و او را از پيشِ رو و از پشت سر و از راست و از چپ و از بالا و از پايين [از شش جهت] ، نگهدارى كن و برايش فتحى آسان فراهم آور و به نصرتى نيرومند ، يارى اش ده و از نزد خود ، برايش تسلّطى يارى بخش قرار ده . بار خدايا! به فرج [ـِ دولت ]خاندان محمّد ، شتاب ببخش و دشمنان آنان را ، از جنّ و انس ، نابود كن .
بار خدايا! بر محمّد و اهل بيت او و ذريّه و همسرانش درود فرست ، كه خوب و نيك و پاك و مطهّر و هدايتگر و هدايتْ شده اند ، نه گم راه و نه گم راه كننده ، همانان كه پليدى را از ايشان بردى و پاكِ پاكشان نمودى .
بار خدايا! در ميان نخستينيان ، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست . در ميان پسينيان ، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست . در جمع آسمانيان ، بر آنان درود فرست . تا هميشه هميشه ، بر آنان درود فرست ؛ درودى كه نهايت و پايانى جز رضايت تو نداشته باشد . آمين ، آمين ، اى پروردگار جهانيان !
بار خدايا! بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست ؛ اين خاندانِ فرمان فرما ، آقا ، كفايت كننده ، دانا ، بزرگوار ، پيشوا ، مِهتر ، بزرگ ، شير دل ، پهلوان ، نگهدار كسى كه به آنان پناه برَد ، حامى كسى كه از آنان امان بخواهد ، غار مستحكم ، كشتى روان در آب هاى ژرف و متلاطم ؛ همانان كه هر كس از ايشان روى گرداند ، از دين خارج گشته است و هر كه از آنان واپس ماند ، نابود مى شود و كسى كه همراه ايشان باشد ، به مقصد مى رسد ؛ همانان كه نيزه هاى تو در زمين تو هستند . درود فرست بر آن بندگان خود در زمينت كه به واسطه آنان ، [ديگر بندگانت را] از هلاكت رهانيدى و به نور وجود آنان ، تاريكى را زدودى ؛ همانان كه درخت نبوّت ، جايگاه رسالت ، محلّ آمد و شد فرشتگان ، و كان دانش اند . درود خدا بر او و بر ايشان ، همگى! آمين ، آمين ، اى پروردگار جهانيان .


نهج الذكر (ع-ف) ج4
456

۳۱۲۹.عنه عليه السلام :يا أسمَعَ السّامِعينَ ، ويا أبصَرَ النّاظِرينَ ، ويا أسرَعَ الحاسِبينَ ، (و) يا أجوَدَ الأَجوَدينَ ، ويا أكرَمَ الأَكرَمينَ ، صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، كَأَفضَلِ وأجزَلِ وأوفى وأحسَنِ وأجمَلِ وأكرَمِ وأطهَرِ وأزكى وأنوَرِ وأعلى وأبهى وأسنى وأنمى وأدوَمِ وأعَمِّ وأبقى ما صَلَّيتَ وبارَكتَ ومَنَنتَ وسَلَّمتَ وتَرَحَّمتَ عَلى إبراهيمَ وآلِ إبراهيمَ إنَّكَ حَميدٌ مَجيدٌ .
اللّهُمَّ امنُن عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ كَما مَنَنتَ عَلى موسى وهارونَ ، وسَلِّم عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ كَما سَلَّمتَ عَلى نوحٍ فِي العالَمينَ ، اللّهُمَّ وأورِد عَلَيهِ مِن ذُرِّيَّتِهِ وأزواجِهِ وأهلِ بَيتِهِ وأصحابِهِ وأتباعِهِ مَن تَقَرُّ بِهِ عَينُهُ ، وَاجعَلنا مِنهُم ومِمَّن تَسقيهِ بِكَأسِهِ وتورِدُهُ حَوضَهُ ، وَاحشُرنا في زُمرَتِهِ وَاجعَلنا تَحتَ لِوائِهِ ، وأدخِلنا في كُلِّ خَيرٍ أدخَلتَ فيهِ مُحَمَّدا وآلَ مُحَمَّدٍ ، وأخرِجنا مِن كُلِّ سوءٍ أخرَجتَ مِنهُ مُحَمَّدا وآلَ مُحَمَّدٍ ، ولا تُفَرِّق بَينَنا وبَينَ مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ طَرفَةَ عَينٍ أبدَا ، ولا أقَلَّ مِن ذلِكَ ولا أكثَرَ . ۱

۳۱۳۰.عنه عليه السلام :يُستَحَبُّ أن يُصَلّى عَلَى النَّبيِّ صلى الله عليه و آله بَعدَ العَصرِ يَومَ الجُمُعَةِ بِهذِهِ الصَّلاةِ :
اللّهُمَّ إنَّ مُحَمَّدا صلى الله عليه و آله كَما وَصَفتَهُ في كِتابِكَ حَيثُ تَقولُ : «لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ»۲ ، فَأَشهَدُ أنَّهُ كَذلِكَ ، وأنَّكَ لَم تَأمُر بِالصَّلاةِ عَلَيهِ إلّا بَعدَ أن صَلَّيتَ عَلَيهِ أنتَ ومَلائِكَتُكَ ، وأنزَلتَ في مُحكَمِ قُرآنِكَ : «إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِىِّ يَـأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيْهِ وَ سَلِّمُواْ تَسْلِيمًا»۳ لا لِحاجَةٍ إلى صَلاةِ أحَدٍ مِنَ المَخلوقينَ بَعدَ صَلاتِكَ عَلَيهِ ، ولا إلى تَزكِيَتِهِم إيّاهُ بَعدَ تَزكِيَتِكَ ، بَلِ الخَلقُ جَميعا هُمُ المُحتاجونَ إلى ذلِكَ ؛ لِأَنَّكَ جَعَلتَهُ بابَكَ الَّذي لا تَقبَلُ لِمَن أتاكَ إلّا مِنهُ ، وجَعَلتَ الصَّلاةَ عَلَيهِ قُربَةً مِنكَ ووَسيلَةً إلَيكَ وزُلفَةً عِندَكَ ، ودَلَلتَ المُؤمِنينَ عَلَيهِ ، وأمَرتَهُم بِالصَّلاةِ عَلَيهِ لِيَزدادوا بِها اُثرَةً ۴ لَدَيكَ وكَرامَةً عَلَيكَ ، ووَكَّلتَ بِالمُصَلّينَ عَلَيهِ مَلائِكَتَكَ يُصَلّونَ عَلَيهِ ويُبَلِّغونَهُ صَلاتَهُم وتَسليمَهُم . . .
اللّهُمَّ إنّي أبدَأُ بِالشَّهادَةِ لَهُ ثُمَّ بِالصَّلاةِ عَلَيهِ ، وإن كُنتُ لا أبلُغُ مِن ذلِكَ رِضى نَفسي ، ولا يُعَبِّرُهُ لِساني عَن ضَميري . . .
اللّهُمَّ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ عَبدِكَ ورَسولِكَ ونَبِيِّكَ ووَلِيِّكَ ونَجِيِّكَ وصَفِيِّكَ وصَفوَتِكَ وخِيَرَتِكَ مِن خَلقِكَ ، الَّذِي انتَجَبتَهُ لِرِسالاتِكَ ، وَاستَخلَصتَهُ لِدينِكَ ، وَاستَرعَيتَهُ عِبادَكَ ، وَائتَمَنتَهُ عَلى وَحيِكَ ، عَلَمِ الهُدى ، وبابِ التُّقى وَالنُّهى ، وَالعُروَةِ الوُثقى فيما بَينَكَ وبَينَ خَلقِكَ ، الشّاهِدِ لَهُمُ المُهَيمِنِ عَلَيهِم ، أشرَفَ وأفضَلَ وأزكى وأطهَرَ وأنمى وأطيَبَ ما صَلَّيتَ عَلى أحَدٍ مِن خَلقِكَ ، وأنبِيائِكَ ورُسُلِكَ ، وأصفِيائِكَ وَالمُخلِصينَ مِن عِبادِكَ .
اللّهُمَّ وَاجعَل صَلَواتِكَ وغُفرانَكَ ورِضوانَكَ ومُعافاتَكَ وكَرامَتَكَ ورَحمَتَكَ ومَنَّكَ وفَضلَكَ وسَلامَكَ وشَرَفَكَ وإعظامَكَ وتَبجيلَكَ ، وصَلَواتِ مَلائِكَتِكَ ورُسُلِكَ وأنبِيائِكَ وَالأَوصِياءِ وَالشُّهَداءِ وَالصِّدّيقينَ وعِبادِكَ الصّالِحينَ وحَسُنَ اُولئِكَ رَفيقا ، وأهلِ السَّماواتِ وَالأَرَضينَ وما بَينَهُما وما فَوقَهُما وما تَحتَهُما ، وما بَينَ الخافِقينَ وما بَينَ الهَواءِ وَالشَّمسِ وَالقَمَرِ وَالنُّجومِ وَالجِبالِ وَالشَّجَرِ وَالدَّوابِّ ، وما سَبَّحَ لَكَ فِي البَرِّ وَالبَحرِ وفِي الظُّلمَةِ وَالضِّياءِ بِالغُدُوِّ وَالآصالِ وفي آناءِ اللَّيلِ وأطرافِ النَّهارِ وساعاتِهِ ، عَلى مُحَمَّدِ بنِ عَبدِ اللّهِ سَيِّدِ المُرسَلينَ ، وخاتَمِ النَّبِيّينَ ، وإمامِ المُتَّقينَ ، ومَولَى المُؤمِنينَ ، ووَلِيِّ المُسلِمينَ ، وقائِدِ الغُرِّ المُحَجَّلينَ ۵ ، ورَسولِ رَبِّ العالَمينَ إلَى الجِنِّ وَالإِنسِ وَالأَعجَمينَ ۶ ، وَالشّاهِدِ البَشيرِ الأَمينِ ، النَّذيرِ الدّاعي إلَيكَ بِإِذنِكَ السِّراجِ المُنيرِ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ فِي الأَوَّلينَ ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ فِي الآخِرينَ ، وصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ يَومَ الدِّينِ ؛ يَومَ يَقومُ النّاسُ لِرَبِّ العالَمينَ ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ كَما هَدَيتَنا بِهِ ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ كَمَا استَنقَذتَنا بِهِ ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ كَمَا أنعَشتَنا ۷ بِهِ ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ كَما أحيَيتَنا بِهِ ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ كَما شَرَّفتَنا بِهِ ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ كَما أعزَزتَنا بِهِ ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ كَما فَضَّلتَنا بِهِ . . .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، وأعطِهِ مِنَ الوَسيلَةِ وَالفَضيلَةِ وَالشَّرَفِ وَالكَرامَةِ ما يَغبِطُهُ ۸ بِهِ المَلائِكَةُ المُقَرَّبونَ ، وَالنَّبِيّونَ وَالمُرسَلونَ ، وَالخَلقُ أجمَعونَ . . .
اللّهُمَّ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، وَارحَم مُحَمَّدا وآلَ مُحَمَّدٍ ، كَأَفضَلِ ما صَلَّيتَ ورَحِمتَ وبارَكتَ عَلى إبراهيمَ وآلِ إبراهيمَ إنَّكَ حَميدٌ مَجيدٌ .
اللّهُمَّ وَامنُن عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، كَأَفضَلِ ما مَنَنتَ عَلى موسى وهارونَ .
اللّهُمَّ وسَلِّم عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ ، كَأَفضَلِ ما سَلَّمتَ عَلى نوحٍ فِي العالَمينَ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَلى أئِمَّةِ المُسلِمينَ ، الأَوَّلينَ مِنهُم وَالآخِرينَ .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَلى إمامِ المُسلِمينَ ، وَاحفَظهُ مِن بَينِ يَدَيهِ ومِن خَلفِهِ وعَن يَمينِهِ وعَن شِمالِهِ ومِن فَوقِهِ ومِن تَحتِهِ ، وَافتَح لَهُ فَتحا يَسيرا ، وَانصُرهُ نَصرا عَزيزا ، وَاجعَل لَهُ مِن لَدُنكَ سُلطانا نَصيرا ، اللّهُمَّ عَجِّل فَرَجَ آلِ مُحَمَّدٍ ، وأهلِك أعداءَهُم مِنَ الجِنِّ وَالإِنسِ.
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وأهلِ بَيتِهِ وذُرِّيَّتِهِ وأزواجِهِ الطَّيِّبينَ الأَخيارِ ، الطّاهِرينَ المُطَهَّرينَ ، الهُداةِ المَهدِيّينَ ، غَيرِ الضّالّينَ ولَا المُضِلّينَ ، الَّذين أذهَبتَ عَنهُمُ الرِّجسَ وطَهَّرتَهُم تَطهيرا .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ فِي الأَوَّلينَ ، وصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ فِي الآخِرينَ ، وصَلِّ عَلَيهِم فِي المَلَأِ الأَعلى ، وصَلِّ عَلَيهِم أبَدَ الآبِدينَ ، صَلاةً لا مُنتَهى لَها ولا أمَدَ دونَ رِضاكَ ، آمينَ آمينَ رَبَّ العالَمينَ . . .
اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ الوُلاةِ السّادَةِ الكُفاةِ ۹ ، الكُهولِ ۱۰ الكِرامِ ، القادَةِ القَماقِمِ ۱۱ الضِّخامِ ، اللُّيوثِ الأَبطالِ ، عِصمَةً لِمَن اعتَصَمَ بِهِم ، وإجارَةً لِمَنِ استَجارَ بِهِم ، وَالكَهفِ الحَصينِ ، وَالفُلكِ الجارِيَةِ فِي اللُّجَجِ الغامِرَةِ ، الرّاغِبُ عَنهُم مارِقٌ ، وَالمُتَأَخِّرُ عَنهُم زاهِقٌ ، وَاللّازِمُ لَهُم لاحِقٌ ، رِماحِكَ في أرضِكَ ، وصَلِّ عَلى عِبادِكَ في أرضِكَ الَّذين أنقَذتَ بِهِم مِنَ الهَلَكَةِ وأنَرتَ بِهِم مِنَ الظُّلمَةِ ، شَجَرَةِ النُّبُوَّةِ ومَوضِعِ الرِّسالَةِ ومُختَلَفِ المَلائِكَةِ ومَعدِنِ العِلمِ ، صَلَّى اللّهُ عَلَيهِ وعَلَيهِم أجمَعينَ ، آمينَ آمينَ رَبَّ العالَمينَ . ۱۲

1.مصباح المتهجّد : ص ۶۳ ح ۱۰۱ ، فلاح السائل : ص ۳۱۹ ح ۲۱۵ ، المصباح للكفعمي : ص ۴۵ كلّها عن معاوية بن عمّار ، بحار الأنوار : ج ۸۶ ص ۷۰ ح ۵ .

2.التوبة : ۱۲۸ .

3.الأحزاب : ۵۶ .

4.الاُثرَةُ والمأثَرَةُ والمَأثُرَةُ : المَكرُمَةُ لأنّها تُؤثَرُ أي تُذْكَرُ ويَأثُرُها قَرنٌ عن قَرنٍ يَتَحَدَّثونَ بها ، وفي المحكم : المكرمة المُتَوارَثَةُ (لسان العرب : ج ۴ ص ۷ «أثر») .

5.الغُرّ المُحَجَّلون : أي بيض مواضع الوضوء من الأيدي والوَجه والأقدام ، استعار أثر الوضوء في ف الوجه واليدين والرجلين للإنسان من البياض الذي يكون في وجه الفرس ويديه ورجليه (النهاية : ج ۱ ص ۳۴۶ «حجل») .

6.يريد بالأعجمين الذين لا يفصحون ، لا العجم الذين هم خلاف العرب ؛ لأنّ العجم من الإنس ، والأعجمي : الذي لا يفصح سواء كان من العرب أو العجم لآفة في لسانه لا يتبيّن كلامه (بحار الأنوار : ج ۹۰ ص ۸۸) .

7.نَعَشَه اللّه ُ : رَفَعه ، كأنعَشَه (القاموس المحيط : ج ۲ ص ۲۹۰ «نعش») .

8.يقال : غَبَطتُ الرجلَ أغبِطه غَبطا ، إذا اشتهيت أن يكون لك مثل ما لَه ، وأن يدوم عليه ما هو فيه (النهاية : ج ۳ ص ۳۳۹ «غبط») .

9.رجلٌ كَفيٌّ : أي كافٍ (لسان العرب : ج ۱۵ ص ۲۲۷ «كفي») . وقال العلّامة المجلسي قدس سره : الكُفاة : جمع الكفيّ ؛ وهو الذي يكفيك الشرور والآفات ، وفي بعض النسخ : «الكُماة» ؛ وهو جمع الكَمِيّ ؛ وهو الشجاع (بحار الأنوار : ج ۹۰ ص ۸۹) .

10.الكَهْل : الحليم العاقل (النهاية : ج ۴ ص ۲۱۳ «كهل») .

11.القَمقام : السيّد . والقَمقام : العدد الكثير ، ويقال : سيّدٌ قمقامٌ لكثرة خيره (الصحاح : ج ۵ ص ۲۰۱۵ «قمم») .

12.مصباح المتهجّد : ص ۳۸۷ ح ۵۱۷ ، البلد الأمين : ص ۷۲ ، جمال الاُسبوع : ص ۲۸۸ ، بحار الأنوار : ج ۹۴ ص ۴۳ ح ۲۶ نقلاً عن أصل قديم من مؤلَّف قدماء الأصحاب نحوه وكلاهما عن مهران بن جعفر بن محمّد ، وج ۹۰ ص ۸۲ ح ۳ .

  • نام منبع :
    نهج الذكر (ع-ف) ج4
    سایر پدیدآورندگان :
    افقی، رسول؛ شیخی، حمیدرضا
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1387
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 101554
صفحه از 608
پرینت  ارسال به