سرچشمه های احاديث - صفحه 48

زيارت مشابه چهارم

مرحوم علامه مجلسي، پس از نقل زيارتي از پيامبرصلي الله عليه و آله ـ که پس از اين نقل خواهيم کرد (زيارت مشابه پنجم) ـ اشاره مي‌کند که در «نسخة قديمة من مؤلفات بعض اصحابنا» اين زيارت را با اختلافات بسيار نقل کرده است. وي سپس به نقل اين زيارت پرداخته است. در اين زيارت هم تعابير زيارت مورد بحث، با زيادات بسيار، نقل شده است. ما براي نمونه به نقل قطعه مشابه اين زيارت با بندهاي سوم تا پنجم مي‌پردازيم:
[۳] أشهد أنّک قد بلّغت الرسالة و ادّيت الامانة و نصحت لامتک و دعوت الي سبيل ربک بالحکمة و الموعظة الحسنة و جاهدت في الله حق جهاده و عبدت الله مخلصاً حتي اتاک اليقين و انّک صدعت بامر ربّک و ادّيت الّذي کان عليک من الحق و انّک قد رؤفت بالمؤمنين و غلظت علي الکافرين.[۴] فبلغ الله بک اشرف محل المکرمين و ارفع درجات المرسلين و صلي الله عليک و علي آلک الطاهرين.[۵] الحمدلله الّذي استنقذنا بک من الشرک الي الاسلام و من الکفر الي الايمان و من الضلالة الي الهدي...۱
در اين زيارت نيز «دعوت الي سبيل ربک» قبل از «بالحکمة و الموعظة الحسنة» به جملات زيارت افزوده شده است.

سرچشمه زيارت‌ها

همچنان که مرحوم فيض کاشاني در الوافي اشاره فرموده، ۲ تعبير مورد بحث ما برگرفته از آيه شريفه: ادْعُ إِلَى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمـَوْعِظَةِ الْحـَسَنَةِ۳ است.
بي‌ترديد، در عبارت روايت معارية بن عمار افتادگي رخ داده و عبارت صحيح به شکلي است که مرحوم صدوق در کتاب من لايحضره الفقيه بدون انتساب به روايت آورده است. وي همين زيارت را با همين ترتيب نقل کرده و تنها پس از «حتي اتاک اليقين»، عبارت: و دعوت الي سبيل ربّک را افزوده است. ۴ با اين افزوده مشکل زيارت به آساني حل مي‌گردد.

1.بحارالانوار، ج۱۰۰، ص۱۶۹.

2.الوافي، ج۱۴ (الجزء الثامن، القسم الثالث)، ص۱۳۴۹.

3.سوره نحل، آيه۱۲۵.

4.کتاب من لايحضره الفقيه، ج۲، ص۵۶۵.

صفحه از 59