پژوهشى در باره تفسير و تأويل و تنزيل قرآن‏ - صفحه 8

عينى اختصاص ندارد .۱

كاربرد كلمه «تنزيل» در قرآن‏

واژه «تنزيل» پانزده بار در قرآن به كار رفته كه به جز يك بار ،۲ ساير موارد ، در باره تبيين مبدأ و خاستگاه وحى و چگونگى نزول قرآن است . در اين آيات تصريح شده است كه متن آيات اين كتاب آسمانى از جانب پروردگار جهانيان كه عليم ، حكيم ، عزير ، حميد ، رحمن ، ورحيم است ، بر پيامبر صلى اللَّه عليه و آله نازل شده است .
اكنون با توجه به آنچه در واژه‏شناسى «تفسير» ، «تأويل» و «تنزيل» و نيز كاربرد اين واژه‏ها در قرآن ملاحظه شد ، بايد ديد فرق ميان اين واژه‏ها با هم ، هنگامى كه در مورد اين كتاب آسمانى به كار مى‏روند چيست؟

فرق تفسير قرآن و تأويل آن‏

پيش از اين اشاره كرديم كه تفسير و تأويل ، در اصل ، هر دو به معناى آشكار كردن معناى پنهان لفظ و بيان مقصود واقعى آن است ، چيزى كه هست آشكار كردن معناى پنهان لفظ ، مراتب و گونه‏هاى مختلف دارد .
بررسى موارد كاربرد واژه‏هاى تفسير و تأويل در روايات‏۳ نيز اين واقعيت را تأييد مى‏كند؛ زيرا در بسيارى از آنها اين واژه‏ها در موارد مشابه به طور يكسان به كار رفته‏اند . ظاهراً به همين جهت شمارى از محققان ، تفسير قرآن و تأويل آن را به يك معنا دانسته‏اند . سيّدِ مرتضى رحمه اللَّه عليه در تبيين امكان تفسير آيات متشابه با رجوع به محكمات قرآن ، مى‏فرمايد :

1.ر . ك : دانش‏نامه جهان اسلام : ج ۶ ص ۳۱۵ - ۳۱۶ .

2.ر . ك : فرقان : آيه ۲۵ (اين آيه در باره نزول فرشتگان است) .

3.ر . ك: احاديث ۱۳۹۹ ، ۱۴۱۱ ، ۱۴۳۶ ، ۱۴۶۷ و نيز روايات فصل پنجم در باره نهى از تفسير و تأويل قرآن بر پايه رأى و هوس .

صفحه از 13