165
حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)

روايت‌هایی را که با برخی جستارهای کلامی پيوند دارند «أحاديث آحاد و روايات أفراد‌«۱ می‌خواند و از پذيرش آن خودداری می‌کند.‌۲

در یک ارزيابی فراگیر چنان می‌نمايد که از نگاه شيخ مفيد رحمه الله موضوع‌های کلامی از یک منظر دو دسته‌اند:

نخست دسته‌ای که عقل را راهی برای پذيرش واثبات آن نيست. در اين گستره ناگزير بايد از احاديث سود جست.

در دسته دوم ولی عقل به تنهایی می‌تواند درباره یک موضوع داوری کند. در اين جا چنانکه گذشت حديث تنها یک مويّد _ و نه دليل _ به شمار می‌آيد.

ولی اکنون پرسش آن است که در دسته نخست شيخ از چه احاديثی سود می‌جسته است؟ برای پاسخ چاره‌ای جز کاوش در نگاشته‌های شيخ نيست. ولی نخست بايد ديد شيخ چگونه روايت‌هایی را نمی‌پذيرفته است تا پاسخ پرسش نخست را زودتر دريابیم. در یک نمونه وی بر روايتی که درباره حديث «اتّقوا فراسة المؤمن فإنّه ینظر بنور الله» آمده است ولی سندی پيوسته ندارد خرده می‌گیرد.‌۳ در یک دو جا اگر روايتی را در نگاشته‌های پذيرفته شده نزد شيعیان نمی‌يافت آن را شايسته استناد نمی‌دانست.‌۴ ‌اگر روايت از یک راوی شناخته شده گزارش می‌شد ولی در نگاشته حديثی او از آن خبری نبود و درون مايه آن نيز با ديدگاه بیشتر شيعیان در ستيز بود وی آن را جعلی به شمار می‌آورد.‌۵ از نگاه شيخ مفيد برخی روايت‌های متهمان به غلوّ در گستره کلام پذيرفته نبود؛۶ شيخ خود روايتی را که درگزارش آن چندگانگی بسيار فراوان به چشم می‌خورد و با یک موضوع «تاريخی کلامی» پيوند

1.. همان ص۷۸ و نيز ص۸۱ که برای آن روايت معنائی خرد پسند بر می‌نمايد.

2.. شيخ در چنين نمونه‌ها نسبت به آن خبر اصطلاحاً توقف می‌کند: «الوجه الوقوف عندها» همان، ص۷۸، نيز ص۱۲۲: «الوجه أن نقف فيه و نجوّزه و لا نقطع به و لا نجزم (به) و نجعله فی حيّز الممکن».

3.. المسائل العکبريّـة، ص۹۴.

4.. همان.

5.. الرد علی اهل العدد و الرؤية، ص۲۴.

6.. المسائل السرويّـة، ص۳۹.


حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)
164

همان راوی روايت کرده است و درون مايه آن با ديدگاه فقهی وی همساز بوده، پذيرفته است.‌۱ البته در روايت دوم جز آن راوی ضعيف، بسياری از بزرگان شيعه نيزهمان معنی را روايت کرده‌اند. چنان می‌نمايد که از ديد شيخ پذيرفتن حديثی از یک راوی ضعيف اگر راويان ثقة نيز همان مضمون را گزارش کرده باشند روا بود‌۲ .۳

در اينجا اين گزاره را تنها یک فرضيه به شمار می‌آوريم و نتيجه پايانی را چنانکه پيش از اين آمد پس از بررسی تهذيب الأحکام برخواهيم نمود.

دوم: روایت ضعیف در گستره کلام

آيا شيخ در گستره کلام و اعتقادات روايتهای ضعيف را می‌پذيرفته است اين پرسش شاخه‌ای از یک پرسش فراگیرتر است و آن اینکه آيا شيخ در گستره کلام خبر واحد را می‌پذيرفته است.

شيخ در نگاشته‌های خود راه رسيدن به یک ديدگاه درست درگستره برخی از موضوعات کلامی را تنها سَمع (= دلیل نقلی) می‌داند۴ حالی که در برخی جستارهای ديگر۵ برآن رفته است که روايت تنها نقش پشتيبانی‌ کننده را دارد و نه دليل.

به هر روی شيخ در چند جا برای استوار ساختن برخی از موضوع‌های کلامی ازحديث‌هایی که خود آنها را گاه الآثار الصحيحة می‌نامد سود می‌جويد،۶ ولی گاه

1.. الرد علی أهل العدد و الرؤية ص۲۰ آنجا که شيخ مفيد روايتی از محمد بن سنان را که می‌گويد: «شهر رمضان ثلاثون يوماً» کنار می‌نهد و ص۳۰ آنجا که روايتی از همو را که در سوی مخالف حديث نخست است می‌پذيرد.

2.. نک به همان ص۳۵ که روايتی از عمروبن شمر از جابر بن يزيد را در میان روايت‌های ياران فقهی امامان علیهم السلام می‌آورد چنانکه می‌دانيم. مفيد خود جابر را تضعيف می‌کرده است. نک: رجال النجاشی، ص۱۲۸.

3.. مفيد برای حرام بودن ذبائح اهل کتاب به روايات برخی از راويان ثقه و نيز روايتی که ابوجمیله مفضل بن صالح روايت کرده استناد کرده است. تحريم ذبائح أهل الکتاب، ص۲۷.

4.. تصحيح الاعتقادات، ص۶۵: «قول الإمامیة فی البداء طريقه السمع دون العقل».

5.. همان ص۱۰۲ در موضوع «پرسش قبر» در روايتی آمده است که خداوند برای پرسش و پاسخ حيات را به مرده باز می‌گرداند. مفيد دربارۀ اين روايت می‌نويسد: «الخبر بذلک يؤکد ما فی العقل و لو لم يرد بذلک خبر لکفی حجة العقل فيه».

6.. تصحيح الاعتقادات، ص۹۹، ۹۳، ۹۵، ۱۰۶.

  • نام منبع :
    حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)
    تعداد جلد :
    1
تعداد بازدید : 77080
صفحه از 315
پرینت  ارسال به