167
حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)

را شاذّ می‌خوانَد ديدگاه خود را به دست می‌دهد ؛گو اینکه ممکن است در حقيقت چنين نباشد و احاديث فراوان آن حديث را تأييد کنند.‌۱

مفيد در همه جا محک‌های پيش‌گفته برای سنجش روايت‌ها را يکسان به کار نبرده است از اين رو دشوار است که بتوان ساز و کاری قطعی را برای ارزيابی احاديث کلامی از ديدگاه شيخ بر داشت نمود. اما دست کم می‌توان گفت توجه شيخ در گستره کلام نخست به آيات قرآن و سپس به خبرهای متواتر بود. آنگاه به اجماع اماميّه در می‌نگريست و اگر هيچ یک از اين راه‌های علم آور سودمند نمی‌افتاد از احاديثی که خود آنها را «صحيح» می‌خواند ياری می‌گرفت و بدانها استناد می‌کرد.۲ روشن است که اين احاديث نبايد کاستی‌های پيش گفته را می‌داشتند. برای نمونه نبايد شاذّ باشند يا تنها از متهمان به غلوّ گزارش شده باشد. در اين میان اگر حديثی را یک يا چند راوی ضعيف روايت می‌کردند ولی با روايت‌های راويان ثقه هماهنگ بود مفيد از پذيرش آن تن نمی‌زد.‌‌‌‌‌‌ اما اگر روايت راوی ضعيف از اين پايه نيز پائين‌تر بود _ يعنی نه راويان ثقه آن را روايت کرده بودند و نه دليلی از قرآن يا عقل يا اجماع تأییدگر آن بود _ او در پذيرش آن توقف می‌کرد۳ و به گفته خود آن را در «حيّز ممکن» می‌نهاد.‌۴ مفيد در هنگام کاربرد واژه صحيح برای یک روايت _ یا دسته‌ای از روايت‌ها _ هم به سند وهم به متن آن _ و البته بیشتر به متن _ در می‌نگريست. کاربرد اين واژه بدان

1.. با جستجو در نمونه‌هايی که شيخ يک حديث يا يک ديدگاه را شاذّ دانسته است در می‌يابيم که بيشتر آنها با ديدگاه‌های کلامی شيعه يا نوع نگاه عقل‌گرايانۀ شيخ مفيد همساز نبوده است.

2.. اين اخبار صحيح در حقيقت همان خبرهای واحد بودند که اشکال‌های پيش‌گفته را نداشتند يا دلايل عقلی آنها را تأييد می‌کرد. برای این مطلب که دلایل عقلی می‌تواند پشتوانه‌ای برای حجّیّت برخی خبرهای واحد باشد. نک: المسائل الجاروديّه، ص۴۶.

3.. توقف شيخ تنها به جايی که يک راوی ضعيف در نقل يک حديث متفرد بود، محدود نمی شد. شيخ حتی اگر يک راوی ثقه نيز روايتی را به تنهايی گزارش می‌کرد ولی دليلی برای تاييد يا ردّ آن نبود، در پذيرش آن توقف می‌کرد.

4.. نک تصحيح الاعتقادات، ص۱۲۲؛ نيز همان ص۱۰۷:«وقد وردت به أخبار _ والله أعلم بالحقيقة من ذلک _ إلا أن المقطوع به فی جملته أن... وما بعد ذلک فالله أعلم بالحال فيه»؛ المسائل العکبريه، ص۸۸: ‌«هذا خبر وإن کان مرويا فليس مما يقطع به».


حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)
166

داشت از هيچ رو نمی‌پذيرفت و به کنار می‌نهاد.‌۱ گونه گونی گزارش‌های یک حديث _ اگر درون مايه آن اندکی پذيرفتنی بود _ دست کم سختگیری در پذيرش آن را به همراه می‌آورد.‌۲ با اين همه فراگیرترين محک ارزيابی حديث از ديدگاه شيخ آن بود که آيا درون مايه آن حديث شاذّ است يا نه؟ وی خود بارها بر کسانی که آنها را «اصحاب الحديث» می‌خواند خرده می‌گیرد که چرا احاديث درست و نادرست را درهم می‌آميزند و به آنها در نمی‌نگرند؟۳ نيز مفيد در چند جا پاره‌ای از ديدگاه‌های صدوق رحمه الله را از آن رو که بر پايه برخی احاديث شاذّ استوار شده بود نمی‌پذيرد. نمونه را صدوق بر پايه برخی احاديث بر آن رفته بود که امامان درباره هر گونه سخن گفتن از قضا و قدر به شيعیان زنهار داده‌اند.‌۴ شيخ مفيد در نقد اين ديدگاه می‌نگارد: «عوّل أبو جعفر _ رحمه الله _ فی هذا الباب علی أحاديث شواذّ».۵ نيز مفيد در موضوع «استطاعت» ديدگاه صدوق را که بر پايه یک حديث از امام کاظم علیه السلام فراز آمده بود نمی‌پذيرد و می‌نويسد: «الذی رواه أبو جعفر عن أبی الحسن موسی علیه السلام فی الاستطاعة حدیث شاذّ»۶ .۷

بر پايه آنچه گذشت، اگر درون مايهحديثی شاذّ بود گرچه راويانش همگی ثقه بودند آن حديث شايسته پذيرش نبود. البته نيک روشن است آنگاه که مفيد حديثی

1.. المسائل السرويّـة، ص۹۰، الإفصاح فی الإمامة، ص۲۰۴، ۲۰۵؛ نيز عدم سهو النبي، ص۲۲و ۲۴ که شيخ روايت سهو النبی را آشکارا برساخته و يکی از نشانه‌های آن را گونه گونی فراوان گزارش‌های آن می‌داند.

2.. المسائل السروية، ص۳۷.

3.. تصحيح الاعتقادات، ص۴۹، ۸۷، ۸۸، ۵۴، ۱۳۸و... .

4.. الاعتقادات، ص۳۴.

5.. همان؛ تصحيح الاعتقادات، ص۵۴.

6.. همان ص۶۳.

7.. برای نمونه‌های بيشتر نک: المسائل العکبريّـة، ص۹۵: «و الخبر الذی جاء خبر شاذّ يتعلق به أهل الحشو وما کان ذلک سبيله فهو مطروح عند العلماء». در اين نمونه البته روی سخن با شيخ صدوق رحمه الله نيست و شيخ مفيد در اينجا يک محک فراگير را برای ارزيابی حديث به دست می‌دهد. نيز نک: الإفصاح، ص۱۲۵ که شيخ روايتی از امام علی علیه السلام را که دربارۀ ناکثین جنگ جمل فرموده‌اند: «إخواننا بغوا علينا» شاذّ می‌داند. اين روايت را غالباً سنّی‌ها گزارش کرده‌اند شيخ مفيد رحمه الله‌ همچنين روايت‌های سی روز بودن ماه رمضان را شاذّ می‌خواند و از اين رو همه را به کناری می‌نهد: الرد علی أهل العدد، ص۲۴ و ۲۲.

  • نام منبع :
    حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)
    تعداد جلد :
    1
تعداد بازدید : 77284
صفحه از 315
پرینت  ارسال به