151
حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)

الف_ نشانه‌های تضعيف سند یک کتاب /‌ روايت

از نگاه نجاشی ناشناختگی برخی راويان که در پايان به غريب بودن آن سند منتهی می‌شد یکی از اين نشانه‌ها بود. وی در شرح کتاب‌های حسين بن سعيد بخشی از نامه استاد خود ابن نوح سيرافی را در باره طرق گونه گون وی به کتاب‌های حسين بن سعيد می‌آورد. ابن نوح پس از آخرين طريق می‌نويسد «‌و هذا طريق غريب لم أجد له ثبتاً إلّا قوله...».۱ اين عبارت به خوبی بیانگر آن است که وی به اين طريق چندان اعتماد نداشته است.

نجاشی آنگاه که برخی راويان یک کتاب را نمی‌شناخته يا به هر روی نمی‌توانسته به آن سند دل خوش باشد بی‌اعتمادی خود را بدان آشکارا بیان کرده است.۲ اين ناشناختگی گاه سبب می‌شد که وی آن سند را مضطرب بنامد۳ . از ديگر آسيب‌هایی که آنان را به کنار نهادن حديث وا می‌داشت آن بودکه یک نگاشته تنها از راه «اجازه» و نه «سماع» ‌نقل شده باشد. در اين حالت آنان نسبت به روايت چنين کتابی بسيار سختگیر بودند۴ تدليس در نام راويان نيز از سوی آنان از اين دسته‌ها به شمار می‌آمد.۵

1.. رجال النجاشی، ص۵۸.

2.. همان، ص۳۳۶: ‌«... وهذا طريق مظلم» ‌نيز نک: ص۲۹۸ که می‌نويسد: «وهذا الطريق طريق مصریّ فيه اضطراب‌»‌ نيز ص۱۹۲ که می‌گويد: ‌«‌سعيد يروی هذين الکتابين عن عوف بن عبدالله عن أبی عبدلله علیه السلام وعوف بن عبدلله مجهول‌».

3.. همان، ص۲۹۸.

4.. رجال النجاشی، ص۲۵۸ درباره کتابی با نام «‌أصفياء أ‌میرالمومنين علیه السلام‌» که آن را به علی بن حسن بن فضّال نسبت می‌دادند. وی هر چند دیدگاه مشایخ خود را نقل می‌کند ولی از آنجا که بدان خرده نمی‌گیرد می‌توان گفت او نیز با آنان همراه بوده است. در همان صفحه سخن ابن فضّال آمده است که می‌گويد با آنکه در ۱۸ سالگی کتاب‌های پدرش را از او سماع کرده است اما چون آن روايات را به گونه دقيق نمی فهمیده است روا نمی داند که آنها را باز گو کند ! اين موضع گيری او نشانگر حساسيت فراوان شيعه ‌يا دست کم بزرگان آنها ‌نسبت به چنين روايت کردن بود.

5.. رجال النجاشی، ص۲۹۳ که می‌نويسد: «کان أبو عبد الله الحسين بن عبيد الله رحمه الله يقول: سمعت أصحابنا يقولون: إن عباداً هذا هو عباد بن يعقوب و إنما دلّسه أبو سمینة»: برخی نویسندگان عبارت نجاشی را این‌گونه معنا کرده‌اند: «راوی او یعنی ابو سمینه به خلق شخصیت او پرداخته است» (پژوهشی در تاریخ حدیث شیعه، ص۲۰۲) ولی روشن است که این ترجمه‌ای نادرست است و مراد نجاشی آن است که ابوسمینه به جای نام عباد بن يعقوب، از «ابوسعيد عصفری» استفاده می‌کرده است نه این‌که نام «عباد» یا کنیۀ «ابوسعيد عصفری» یک نام و کنیۀ جعلی و شخصیت او ساختۀ ابو سمینه باشد. گفتنی است شیخ طوسی تدلیس را به خودی خود عاملی برای کنار نهادن روایت نمی‌داند (عدة الأصول، ج۱، ص۱۵۴).


حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)
150

می‌ساختند. با اين شيوه پيداست که چنان ستايش‌ها به چنين نگاشته‌ها ارزشی می‌داد که ديگر نگاشته‌های عادی حديث در آن روزگاران از آن بهره‌ای نداشتند.

بر پايه اين هفت نکته می‌توان گفت:حديث ضعيف از نگاه شيخ از هيچ رو بی‌ارزش نبود؛ اساساً نگاه شيخ در گستره ارزيابی حديث بیش از آنکه نگاهی «سند شناسانه» و با ژرف نگری در وثاقت يا ضعف راوی باشد نگاهی کتابشناسانه بود. وی در بسياری موارد احاديث فاسد المذهب‌ها را می‌پذيرفت۱ و کتاب‌های آنان را روايت می‌کرد. اینکه در یک نگاشته حديثی احايث مرسل ومانند آن به چشم خورد وی را از اینکه آن نگاشته را بستاید و بر آن تکيه کند _ اگر نشانه‌ای وجود داشت که به آن نگاشته اعتبار می‌داد و آن را مهم می‌نماياند _ باز نمی‌داشت.

۵. نجاشی، ديدگاه رجالی او و جايگاه حديث ضعيف در آن

ابوالعباس احمد بن علی النجاشی (372 _ 450ق) از برجسته‌ترين رجاليان شيعه در پنج سده نخست هجری است.

نگاشته ارجمند وی: فهرست أسماء مصنّـفی الشيعة واژگونه آنچه برخی می‌پندارند تنها منبعی برای توثيق و تضعيف راويان نيست که به جهت جايگاه نويسنده آن گنجينه‌ای گران‌بها از داده‌هایی است که شيوه پيشينيان را در پنج سده نخست هجری در برابر احاديث برمی‌نمايد. اين داده‌ها آشکارا به ما نشان می‌دهند که آنان با بهره‌گیری از چه نشانه‌هایی حديثی را می‌پذيرفتند و روایتی دیگر را به کناری می‌نهادند و در یک سخن چگونه حديث را از سوی متن و سند ارزيابی می‌کردند.

آنچه در زير می‌آيد ره آورد کنکاشی در اين کتاب است. در اين بخش به دنبال آن هستیم که از تو در توی گفته‌های وی آنچه را در نهاد نا خودآگاه وی در برخورد با حديث ضعيف پذيرفته واستوار شده بود پيش چشم آوریم. با بررسی نگاشته وی در یک نگاه کلی می‌توان نشانه‌هایی را که بر پايه آنها پيشيينيان یک حديث را به کناری می‌نهادند يا روايت یک راوی را نمی‌پذيرفتند در دسته‌های زير گزيده کرد:

1.. دست کم از عملکرد شيخ در الفهرست چنين بر می‌آيد. اين برداشت چنانکه پس از اين خواهيم ديد با عملکرد شيخ در فقه نيز يکسر هماهنگ است.

  • نام منبع :
    حدیث ضعیف (نگاهی به رویکرد قدمای شیعه)
    تعداد جلد :
    1
تعداد بازدید : 76705
صفحه از 315
پرینت  ارسال به