167
تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز

2 . بهج الصباغة فى شرح نهج البلاغة

تأليف علّامه محمّد تقى شوشترى (تُستَرى) . ۱
كتاب بهج الصباغة ، بر خلاف ديگر شروح نهج البلاغه كه به ترتيب لفظى، خطبه ها و نامه ها تدوين شده است، براساس ترتيب معانى و موضوعات موجود در نهج البلاغه نوشته شده است. مثلاً مطالب مرتبط با توحيد ، در كنار هم و سپس ، مباحث نبوّت و امامت و... به صورت موضوعى بيان شده است. مؤلّف ، در ضمنِ اثر خود ، به نقد شروح ديگر نهج البلاغه نيز پرداخته است، از جمله نقد شرح ابن ابى الحديد به دليل عدم تناسب در حجم مطالب، كه معتقد است بعضا به تفصيل بى مورد در شرح و داستان سرايى پرداخته و در مواردى هم از كنار قسمتى از نهج البلاغه ، بدون هيچ توضيحى گذشته است.
از سوى ديگر ، علّامه شوشترى بر شرح ابن ميثم، به دليل تأويل هاى فلسفى و غير صحيح ، و بر شرح حبيب اللّه خويى ، به دليل بهره گيرى بسيار از احاديث ضعيف، خُرده گرفته است.
روش علامه شوشترى در شرح ، چنين بوده كه ابتدا قسمت هايى از خطبه هاى مختلف را در يك موضوع خاص ، بيان كرده و سپس به توضيح لغت و تفسير موارد مشكل از لغات مى پردازد و در ادامه ، با استفاده از آيات و روايات صحيح به شرح مطالب پرداخته است. همچنين در ضمن آن ، بعضا شرح ابن ابى الحديد و ديگر شروح را نقل و نقد كرده است. جمعا شصت فصل در اين مجموعه ذكر شده كه هر يك از فصول ، داراى چند عنوان فرعى هستند . از ويژگى هاى اين كتاب، معرّفى نسخه هاى گوناگون نهج البلاغه و اشاره به اشتباهات، تصحيف ها و تحريف هاى اين نسخه ها و تعيين ميزان اعتبار آنهاست .
برخى از عناوين فصول كتاب ، بدين قرار است : فى التوحيد، فى خلق السماء والأرض، فى النبوّة العامة ، فى الإمامة العامّة، فى زهده (اميرالمؤمنين)، فى علمه، فى القضاء والقدر، فى أدعيته، فى وقعة الجمل، فى شجاعته، فى القرآن، فى العقل، موضوعاتٌ مختلفه.

1.زندگى نامه علّامه شوشترى در فصل سوم (بخش رجال) گذشت .


تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
166

مرورى بر «منهاج البراعة»

در ميان شرح هايى كه تاكنون بر نهج البلاغه نگاشته شده است، منهاج البراعة ، يكى از گسترده ترين آنهاست و بين ديگر شروح ، از جايگاه ويژه اى برخوردار است.
شارح ، در اين كتاب، پس از ذكر ديباچه اى طولانى و بيان مطالبى از بحث الفاظ در اصول فقه (مثل حقيقت و مجاز و اشتراك) و نيز مواردى از فنون بلاغت كه اغلب جلد اوّل اين مجموعه را به خود اختصاص داده، به شرح نهج البلاغه پرداخته است.
وى ، قسمت هايى از يك خطبه را به صورت فصل هاى مجزّا تقسيم نموده ، به شرح آن فصل مى پردازد. در ابتدا كلمات خاصّى را از حيث لغوى بررسى نموده، سپس مطالب نحوى و صرفى و كيفيت اِعراب آن لغت را بيان كرده است. شارح محترم ، ميان معناى ظاهرى (لغوى) و محتواى عبارات و به قول خودش ميان پوسته و مغز ، تمييز قائل شده است. وى در ضمن شرحِ مطالب، از آيات و احاديث بسيار و نيز از شعر ، بهره جسته است.
اين شرح ، داراى ويژگى هايى است كه كمتر در ديگر شروح ديده مى شود:
1. تقسيم خطبه ها و جملات طولانى به چند بخش ؛
2. جداسازى ميان لغت، معنا و اِعراب و ذكر نكات ادبى ؛
3. بهره گيرى از روش مزجى در شرح (شرح آميخته با متن) ؛
4. يادآورى اشكالات شرح ابن ابى الحديد و نقد آراى وى. ۱
مؤلّف تا زمان حيات خود ، موفّق به شرح 218 خطبه از نهج البلاغه گرديد كه اين مقدار در سال 1351 در چهارده جلد به چاپ رسيد. علّامه حسن زاده آملى ، شش جلد و آقاى محمّد باقر كمره اى ، يك جلد بر آن افزوده اند كه مجموعا يك دوره 21 جلدى فراهم و چاپ شده است. ۲

1.ر . ك : دانش نامه امام على عليه السلام ، ج ۱۲ ، ص ۱۳۷ .

2.اين مجموعه ، چاپ هاى متعدّدى دارد ، از جمله چاپ مكتبة الإسلاميه تهران ، و چاپ جديد بيروت : دار إحياء التراث العربى ، ۱۴۲۴ق ، در ۲۲جلد .

  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1387
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 77678
صفحه از 316
پرینت  ارسال به