175
تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز

نگاهى به ساختار كتاب

امام خمينى ، با تبحّر در علوم عقلى و نقلى ، به شرح حديث نورانى «جنود عقل و جهل» پرداخته و آن را در يك «مقدّمه» و شش «مقاله» ، تدوين نموده است:
مقاله اوّل : در نقل لفظ حديث شريف است ، تيمّنا و تبرّكا ؛
مقاله دوم: در بيان شمّه اى از حقيقت عقل و جهل و بيان مراد حديث شريف ؛
مقاله سوم: در شمّه اى از خصايص و صفات اين دو حقيقت عقليه و جهليه به حَسَب آنچه در اين حديث شريف به آن اشاره فرموده،
مقاله چهارم: در بيان شمّه اى از حقيقت اِقبال و اِدبار عقل و جهل كلّى و جزئى ؛
مقاله پنجم: در شرح اجمالى از بعض الفاظ حديث شريف ؛
مقاله ششم: در بيان و شرح جنود عقل و جهل از بعضى وجوه كه مقصود اين رساله است. اين مقاله كه عمده متن كتاب و هدف اصلى نگارش آن است ، شامل 25 «مقصد» است كه هر مقصد هم داراى فصولى است.
براى توضيح بيشتر و دادن اطّلاعات جانبى، پاورقى هايى توسّط ناشر در نظر گرفته شده و در انتهاى كتاب هم جهت سهولت دستيابى به مطالب ، فهرست هاى فنّى تهيّه گرديده است. ۱

1.گفتنى است شرح چهل حديث امام خمينى و نيز اربعين حسينيه ميرزا محمّد ارباب قمى ـ كه شرح چهل حديث مربوط به امام حسين عليه السلام است ـ با اين كه بايد در اين بخش معرّفى مى شدند ، امّا به دليل اهمّيت آنها در ميان چهل حديث هاى تدوين شده در سده معاصر ، در بخش اربعين نويسى ياد شدند .


تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
174

6 . شرح حديث جنود عقل و جهل

اين اثر پُر ارج ، كتابى است عرفانى ـ اخلاقى، به فارسى ، مشتمل بر مباحث عرفان نظرى، فلسفه اسلامى، اخلاق، شرح احاديث و نكته هاى اخلاقى كه به قلم امام خمينى قدس سره ۱ نگارش يافته است. ۲

مرورى بر «شرح حديث جنود عقل و جهل»

امام خمينى ، در مقدّمه كتاب ، هدف از شرح اين حديث را چنين بيان داشته است:
... لهذا اين قاصر را به خاطر افتاد كه حديث شريفى كه در كافىِ شريف ، ۳ ، مشتمل بر «جنود عقل و جهل» است و متضمن امّهات فضايل و رذايل است، به قدر ميسور و به طريق اجمال ، به فارسى شرح كنم، شايد مؤمنى را از آن ، نفعى حاصل آيد و اين خود ، موجب جبران نقايص قاصر شود.
ايشان ، هدف از شرح حديث «جنود عقل و جهل» را بحث در جهات علمى آن نمى داند ؛ بلكه مقصود وى، استفاده و تهذيب نفوس عموم است و براى آن ، دو دليل عمده بيان مى نمايد:
1. چون استفاده از نكات علمى ، منحصر به اهل علم و فضل است و دست عموم از آن كوتاه است و نظر به استفاده عموم ، بلكه عوام بوده است ؛
2. چون، مقصود مهم از صدور اين احاديث شريف و مقصد اَسنا از بسط علوم الهى ، اِفهام نكات علمى و فلسفى و جهات تاريخى و ادبى نبوده است ؛ بلكه غايتِ القصواى آن ، سبك بار نمودن نفوس از عالم مُظلَم طبيعت و توجّه دادن ارواح به عالم غيب بوده است . ۴

1.شرح مختصر زندگانى امام خمينى رحمه الله در بخش «اربعين نويسى» گذشت .

2.در آماده سازى اين كتاب ، مؤسّسه تنظيم و نشر آثار امام ، از دو نسخه دست نويس دو تن از شاگردان امام ، بهره برده و بعد ، آن را با تصوير نسخه دست نويس خود امام خمينى (ربوده شده توسط ساواك شاه) كه در اختيار وزارت اطّلاعات بوده نيز مقابله نموده است .

3.الكافى ، ج ۱ ، ص۱۵ .

4.ر. ك : شرح حديث جنود عقل و جهل ، ص ۸ .

تعداد بازدید : 75931
صفحه از 316
پرینت  ارسال به