201
تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز

5 . نقد الحديث فى علم الرواية و علم الدراية

نوشته آقاى حسين الحاج حسن .
اين كتاب ، در دو جلد به سال 1405 / 1985 م ، توسّط مؤسّسة الوفاء در بيروت منتشر شده است .
اين اثر ـ كه در اصل ، پايان نامه دكترى آقاى حسين الحاج حسن (اهل لبنان) بوده ـ ، در حوزه نقد حديث شيعه تدوين يافته است ، گرچه در آن ، مباحث خارج از موضوع و پراكنده نيز به چشم مى خورد.
نويسنده، متن خود را در شش باب و هر باب را در چند فصل ، تنظيم نموده است كه برخى از موضوعات مطرح شده ، بدين قرار است : سيره نبوى از ولادت تا بعثت، پديد آمدن حديث و پيشرفت هاى آن، شيوه ها و فنون ادبى در احاديث پيامبر صلى الله عليه و آله ، اقسام حديث و كيفيت اخذ حديث، طرق و طبقات راويان، وضع حديث، جرح و تعديل، اصول نقد متن، علماى حديث و ديدگاه هاى نقدى ابن خلدون، مقايسه بين علماى تاريخ و علماى حديث.


تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
200

4. علّامه طباطبايى وحديث (روش شناسى نقد وفهم حديث از ديدگاه علّامه طباطبايى در «الميزان»)

نوشته خانم شادى نفيسى .
اين كتاب ، توسّط شركت انتشارات علمى و فرهنگى در بهار 1384 به چاپ رسيده است .

مرورى بر كتاب «علّامه طباطبايى و حديث»

علّامه طباطبايى ، بخشى از تفسير الميزان را به بحث از روايات ، اختصاص داده است و بعضا به نقد و ارزيابى آنها پرداخته است . وى ، از يك سو در اين بخش ، به تناسب آيات ، موضوعات مختلفى از اسباب نزول ، عقايد ، داستان ها و . . . آورده و از سوى ديگر ، در داورى هاى خود درباره روايات ، به پيامدها و ملازمات روايات نيز توجّه نموده است ، چنان كه در ارزيابى آنها كمتر به سند روايات پرداخته و بيش از همه به متن آنها توجّه نموده است .
به همين علّت ، ديدگاه هاى علّامه درباره روايات در الميزان ، تلاشى نو و ارزشمند در بررسى و نقد حديث شيعه و بعضا اهل سنّت در غير حوزه فقه تلقّى مى شود . كتاب حاضر ، كوشيده است با استخراج داورى هاى علّامه و ساماندهى به نظريات ايشان در نقد و فهم حديث ، مجموعه اى ارزشمند در اين حوزه فراهم آورد .
اين كتاب ، در هشت فصل به ترتيب زير تدوين يافته است :
فصل اوّل ، در دو بخش ، ابتدا روايات فقه الحديثى از پيامبر اكرم و ائمه معصوم عليهم السلام را گزارش نموده و سپس ، معيارهايى را كه انديشه وران در علوم حديث عنوان كرده اند ، مطرح نموده است .
در فصل دوم ، زندگى نامه علّامه طباطبايى به اختصار آمده و كتاب الميزان ، معرّفى شده است .
در فصل هاى سوم تا هفتم ، روايات در پنج موضوع جداگانه بررسى شده اند . در همه فصول ، ابتدا بحثى نظرى از ديدگاه عالمان و ديدگاه علّامه درباره اين روايات ، ارائه شده و سپس ، شيوه برخورد علّامه در الميزان ، بررسى شده است .
فصل سوم ، به روايات تفسيرى اختصاص دارد و ديدگاه عالمان و علّامه درباره جايگاه روايات در تفسير مسئله استقلال قرآن در دلالت يا عدم آن ، مطرح شده است .
فصل چهارم ، به روايات اسباب نزول اختصاص يافته و بخصوص ، چگونگى تميز آنها از ديگر روايات ، مطرح شده است .
فصل پنجم ، به رواياتى اختصاص دارد كه به گونه اى آيات را در حق ائمه معصوم عليهم السلام تفسير كرده اند .
در فصل ششم ، روايات اعتقادى به بحث گذاشته شده و ديدگاه عالمان و علّامه طباطبايى درباره حجّيت خبرِ واحد در موضوعات اعتقادى ، بررسى شده است .
فصل هفتم ، به روايات داستانى اختصاص يافته و فصل هشتم ، يعنى آخرين فصل كتاب به معيارهاى مشترك نقد پرداخته است و با مرورى بر فصول پيشين ، جمع بندى كلّى ارائه شده است .
در خاتمه نيز چكيده اى از كتاب آمده و پس از ذكر منابع عربى و فارسى استفاده شده ، فهرست جامعى از آيات و روايات به طور جداگانه ، ارائه گرديده است .

  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1387
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 77623
صفحه از 316
پرینت  ارسال به