225
تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز

4 . كامل الزيارات

اين اثر ، مجموعه اى از احاديث و روايات وارد شده در زيارت معصومان عليهم السلام و كيفيت و ثواب زيارت آنهاست كه در 108 باب ، توسّط محدّث نامى قرن چهارم ، ابو القاسم جعفر بن محمّد بن جعفر بن موسى بن قولويه قمى (م 368 ق) تأليف شده است. اين كتاب ، به تصديق ارباب فن ، از بهترين كتاب هايى است كه در اين باره تأليف شده است.
اين اثر گران قدر ، توسّط سيّد محمّد جواد ذهنى تهرانى، بدون هيچ شرح و توضيحى ، به فارسى روان ترجمه شده است. او پس از ذكر متن يك حديث از باب مورد نظر، ترجمه را در ذيل آن بيان نموده و سپس ، حديث دوم و سوم ، به همين ترتيب تا انتهاى باب ، ترجمه شده است.
بعضى از ابواب اين كتاب ، بدين قرار است :
ـ ثواب زيارت پيغمبر اكرم و اميرالمؤمنين و حسنين عليهم السلام ؛
ـ زيارت حضرت حسن بن على عليه السلام ؛
ـ گريستن تمام مخلوقات بر امام حسين عليه السلام ؛
ـ ثواب كسى كه امام حسين عليه السلام را زيارت نمايد ؛
ـ كيفيت خواندن نماز ، نزديك قبر امام حسين عليه السلام ؛
ـ ثواب زيارت امام على بن موسى الرضا عليه السلام .
اين كتاب ، در تهران ، توسّط انتشارات پيام حق، در بهار 1377 با قطع وزيرى به چاپ رسيده است.

5 . جلد سيزدهم «بحارالأنوار»

در ارزش و گران قدرى كتاب بحار الأنوار علّامه مجلسى ، جاى هيچ سخنى نيست . بى شك ، نه پيش و نه پس از آن، كتابى به گستردگى مطالب و جامعيت بحار الأنوار ، در حديث شيعه ، پديد نيامده است. به همين جهت، نياز به استفاده بيشتر عموم مردم و در دسترس قرار دادن مطالب آن براى افراد فارسى زبان، منجر به رويكرد مترجمان به ترجمه فارسى بعضى مجلّدات كتاب شده بود. ۱
جلد سيزدهم چاپ سنگى بحار الأنوار ـ كه معادل جلدهاى 51 و 52 و 53 از چاپ جديد است ـ ، مربوط به احاديث درباره امام زمان عليه السلام است كه بيش از 45 سال پيش ، مرحوم استاد على دوانى (م 1385 ش) ، اقدام به ترجمه آن نمود و با نام مهدى موعود منتشر شد كه با استقبال شايانى روبه رو گرديد. ۲
مترجم ، پس از ذكر شرح حال اجمالى از علّامه مجلسى و پدرش ملّا محمّد تقى و فرزندانش، مباحثى از شيخ الإسلامى او، سخنان ديگران درباره وى و نيز مرورى بر تأليفات فارسى و عربى وى، مباحث اصلى كتاب را آغاز كرده است. همچنين ، براى جلوگيرى از درهم بودن و فشردگى احاديث، عناوينى براى آنها برگزيده و ابتداى مطالب را با قلم سياه تر ، مشخّص كرده است.
براى پرهيز از قطور شدن كتاب، داستان «جزيره خضرا» كه به نظر مترجم از منابع غير معتبرى نقل شده ، و نيز بعضى روايات مكرّر ، حذف گرديده است . مترجم ، همچنين ، قسمتى از باب «توقيعات» كتاب را ترجمه نكرده است.
مترجم ، اشعارى در مدح امام زمان عليه السلام در ابتدا و انتهاى كتاب ، افزوده است.
اين كتاب ، از فهارس فنّى نيز برخودار است ؛ فهارسى چون : فهرست آيات و روايات، فهرست پاورقى ها، فهرست رواياتى كه مورد تحريف بهائيان قرار گرفته، فهرست رجال، اماكن و قبايل.
اين كتاب ، بدون متن عربى در 1292 صفحه در سال 1375 ش ، توسّط انتشارات دار الكتب الإسلاميه منتشر گرديده است.
*
گفتنى است كه ترجمه هاى كتب حديثى ، بخصوص نهج البلاغه و ادعيه و زيارات ، در چند دهه گذشته ، چنان مكرّر انجام پذيرفته كه فهرست نمودن آنها ، خود ، صفحات بى شمارى را اشغال خواهد كرد. به همين جهت ، به معرّفى همين چند نمونه اكتفا كرده ، فهرستى اجمالى از كتاب هاى احصا شده ارائه مى نماييم.

1.ترجمه بعضى از مجلّدات بحار الأنوار ، به پيش از آغاز سده چهاردهم باز مى گردد . شيخ آقا بزرگ تهرانى ، پانزده مورد از اين ترجمه ها را در الذريعه (ج ۳ ، ص ۱۸ ـ ۲۱ و ۲۷ و ج ۴ ، ص ۸۲ و ۸۸ و ۱۱۵) ، آورده است .

2.به همين دليل ، اين كتاب ، بارها تجديد چاپ شده و اكنون ، راقم اين سطور ، چاپ بيست و هفتم آن ، منتشر شده در سال ۱۳۷۵ ش ، را پيش رو دارد .


تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
224

3 . تحف العقول

تحف العقول عن آل الرسول ، تأليف محدّث جليل القدر قرن چهارم هجرى، ابو محمّد حسن بن على بن حسين بن شُعبه حَرّانى است .
اثر حاضر ، مجموعه اى است از پند و اندرزها و نيز حكمت ها و مباحث كلامى كه از زبان دوازده تن از معصومان عليهم السلام نقل شده است ؛ يعنى از سخنان پيامبر اكرم آغاز شده و بدون ذكر سخنان حضرت زهرا عليهاالسلام به سخنان امام حسن عسكرى عليه السلام ختم گرديده است.
اين كتاب ، پيش از اين ، بارها به فارسى ترجمه شده و آخرين ترجمه آن ، توسّط آقاى صادق حسن زاده به رشته تحرير در آمده است.
در اين كتاب ، متن اعراب گذارى شده در يك سو و ترجمه آن ، بدون هيچ توضيح اضافه اى در صفحه مقابل ، بيان شده است.
ترجمه تحف العقول ، در 956صفحه وزيرى ، در سال 1382 ش ، توسّط انتشارات آل على منتشر گرديده است.

  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1387
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 77526
صفحه از 316
پرینت  ارسال به