261
تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز

واحدهاى درسى

تعداد واحدهاى درسى در مقطع كارشناسى علوم حديث ، 135 واحد به شرح زير است:
1. دروس عمومى در دوازده واحد (ادبيات فارسى، زبان خارجى، تربيت بدنى، تعليم و تربيت اسلامى، انقلاب اسلامى و ريشه هاى آن) ؛
2. دروس پايه ، در هفتاد واحد (اخلاق، تاريخ اسلام، سيره پيشوايان دينى، زبان تخصّصى، كلام و عقايد اسلامى، تفسير مقدّماتى، صرف و نحوكاربردى، قرائت و درك مفاهيم متون حديثى و تفسيرى، قرائت و تجويد قرآن، علوم بلاغى، قرائت مطبوعات و مكالمه عربى و...) ؛
3. دروس تخصّصى در 53 واحد (كتابت و تدوين حديث، شناخت محدّثان و جوامع حديثى متقدّم و متأخّر ، آشنايى با علم رجال، فقه الحديث و...) .
اين دانشكده ، داراى كتاب خانه تخصّصى علوم حديث ، با 25 هزار جلد و با ظرفيت 250 هزار جلد كتاب ، با تالارهاى جداگانه براى برادران و خواهران است .
گفتنى است كه دوره كارشناسى ارشد اين دانشكده ، در سال 1382 ش ، به راه افتاده و تاكنون ، حدود پنجاه دانشجو پذيرش نموده است .

2 . دانشكده علوم حديث قم

دانشكده علوم حديث قم ـ كه شعبه اى از دانشكده علوم حديث شهررى است ـ ، در شهريور 1384 ، فعّاليت خود را آغاز كرد و از بهمن ماه همان سال ، كار آموزشى خود را با پذيرش 21 دانشجو آغاز نمود .
اين دانشكده ، در حال حاضر ، تنها از طلّاب علوم دينى دانشجو مى پذيرد و دانشجويان اين مركز ، در دو مقطع كارشناسى ارشد و دكترى تحصيل مى كنند .
دانشكده علوم حديث قم ، تاكنون دو دوره آزمون كارشناسى ارشد در رشته «علوم حديث» در سه گرايش : «تفسير اثرى (روايى)» ، «كلام و عقايد» و «نهج البلاغه» برگزار كرده و هم اكنون از بين طلّاب علاقه مند ، تعداد 46 دانشجو در اين مقطع، پذيرفته است . همچنين يك دوره آزمون در مقطع دكترى ، رشته «مدرّسى معارف اسلامى ، گرايش قرآن و متون اسلامى» برگزار نموده است كه تعداد نُه دانشجو در اين مقطع نيز پذيرفته شده اند و هم اكنون مجموع دانشجويان شاغل به تحصيل ، 55 نفر هستند .
از ويژگى هاى اين دانشكده ، همجوارى آن با حوزه علميه قم و با «پژوهشكده علوم و معارف حديث» و نيز «كتاب خانه تخصّصى حديث» ، بزرگ ترين كتاب خانه تخصّصى حديث در ايران است . اين ويژگى ها از يك سو ، امكان استفاده از اساتيد فاضل در عرصه حديث را براى آن فراهم آورده است و از سوى ديگر ، دستيابى به منابع مورد نياز را در پژوهش و تدوين رساله ها و پايان نامه ها براى دانشجويان آن ، تسهيل نموده است .


تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
260

دو . مراكز آموزشى

1 . دانشكده علوم حديث

دانشكده علوم حديث ـ كه سازمان مركزى آن در شهر رى مستقر است ـ يكى از مؤسّسات آموزش عالى غير دولتى ـ غير انتفاعى است كه در نوع خود (اختصاص به علوم حديث) ، در سطح كشور ، منحصر به فرد است و از سال 1378 ش ، فعّاليت آموزشى خود را در شهررى آغاز كرده است و از سال 1384 ، شعبه فعّالى نيز در قم دارد (كه مستقلّاً بدان خواهيم پرداخت) . اين دانشكده ، در واقع ، معاونت آموزشى مؤسسه علمى ـ فرهنگى دار الحديث را تشكيل مى دهد. ۱
از اهداف تأسيس اين دانشكده ، مى توان به اين موارد اشاره نمود :
1 . تربيت و تأمين دبيران و مربّيان متخصّص در علوم حديث و معارف دينى مورد نياز مراكز آموزشى ؛
2. تربيت محقّقان و كارشناسانى در زمينه مطالعات و تحقيقات اسلامى در شاخه هاى مرتبط با علوم حديث ؛
3. تربيت مبلّغان معارف اسلامى آشنا به علوم حديث براى داخل و خارج از كشور و ... .
پذيرش دانشجو در اين دانشكده ، از طريق آزمون سراسرى صورت مى گيرد و به دانش آموختگان ، مدرك رسمى كارشناسى و كارشناسى ارشد اعطا مى شود.

1.معاونت پژوهشى اين مؤسسه نيز «پژوهشكده علوم و معارف حديث» است كه پيش تر ، از آن ، با عنوان «مركز تحقيقات دار الحديث» ياد كرديم .

  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1387
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 77594
صفحه از 316
پرینت  ارسال به