271
تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز

دو . نرم افزارهاى حديثى

گستردگى آثار حديثى و مباحث مرتبط با حديث و علوم حديث چون رجال ، درايه ، فقه الحديث و ... ، بخصوص در دهه هاى اخير ، نشان از پژوهش هاى بسيار در اين عرصه دارد . اين پژوهش ها در گذشته به سبك سنّتى، يعنى به صورت تتبّع در كتاب ها، نسخ خطّى و رساله ها بود كه گذشته از صرف وقت و انرژى فراوان ، احتمال اشتباه، تكرار يا افتادگى و نقص در آن بسيار بود . ۱
در عصر حاضر ، به دليل تحوّلات اساسى در شيوه هاى تحقيق و نيز به كارگيرى فن آورى ، امكان تحقيق و تفحّص در احاديث، فزون تر شده است.
پيشرفت رايانه ها با ويژگى هاى انحصارى ، از قبيل دقّت، سرعت، قابليّت و سهولت، زمينه نوينى را در كشف معارف الهى و حلّ مسائل پيچيده به مدد احاديث ، فراهم آورده است. لذا در دهه اخير، پژوهشگران و مؤسّسات تحقيقاتى، در خصوص توليد نرم افزارهاى حديثى، تلاش فراوان نموده اند و اكنون محقّقان و مشتاقانِ حديث، مى توانند از اين برنامه ها و نتايج اين تحقيقات ، به بهترين نحو استفاده كنند .
اينك به معرّفى چند مورد از مهم ترين نرم افزارهاى حديثى مى پردازيم.

1.ناگفته نماند كه بعضى از آثار گذشتگان ، با وجود كمبودهاى گفته شده ، از حيث دقّت و جامع بودن ، تحسين برانگيز است و نشان از همّت و تعهّد مؤلّفان آنها دارد .


تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
270

5 . حديث انديشه

حديث انديشه، دو فصل نامه اى است تخصّصى در حوزه حديث و علوم حديث ، كه به كوشش معاونت پژوهشى دانشكده علوم حديث ، انتشار مى يابد و اين اهداف را دنبال مى كند:
1 . تلاش براى هدايت و تقويت روحيه پژوهش در ميان دانشجويان ؛
2 . آشناسازى دانشجويان با منابع مطالعاتى در حوزه علوم اسلامى ؛
3 . ارائه فعّاليت هاى علمى و تحقيقاتى دانشجويان ؛
4 . ارائه فعّاليت هاى علمى ـ تحقيقاتى استادان ، با هدف تقويت بنيه علمى دانشجويان ؛
5 . فراهم سازى زمينه نقد مقالات علمى ـ پژوهشى ؛
6 . تقويت توان نويسندگى و تأليف در دانشجويان .
صاحب امتياز حديث انديشه، دانشكده علوم حديث است و مدير مسئولى آن را در دوره دوم انتشار ، آيه اللّه محمّد محمّدى رى شهرى بر عهده دارد. اين نشريّه ، در قطع وزيرى و به زبان فارسى منتشر مى شود. شماره نخست از دوره اوّل انتشار اين نشريّه ، در بهار 1381 منتشر شد . پيش از انتشار منظّم آن ، سه پيش شماره به چاپ رسيد كه پيش شماره اوّل در تابستان 1379 منتشر شد. حديث انديشه ، در اين دوره ، فصل نامه اى داخلى ، دانشجويى و علمى ـ اطلاع رسانى بود . آخرين شماره انتشار يافته دوره اوّل حديث انديشه، شماره 16 (اسفند 1384) است كه تا اين شماره با مدير مسئولى سيّدحميد محمودزاده حسينى منتشر گرديده است . دوره جديد (دوم) انتشار حديث انديشه ، از بهار 1385 و با سردبيرى خانم شادى نفيسى آغاز شده است كه دوفصل نامه است و گستره كشورى دارد .
بخش هاى مختلف نشريه عبارت اند از: سرمقاله، مقالات، ترجمه و معرّفى كتاب.
*
در سال هاى اخير ، دو نشريه حديثى ديگر نيز در ايران منتشر شدند كه انتشار آنها دوامى نيافت : يكى فصل نامه عربى النهج به مدير مسئولى و سردبيرى خُضير جعفر كه ويژه پژوهش هاى نهج البلاغه بود و نخستين شماره آن ، در تهران ، در پاييز 1376 (1997م/ 1418ق) منتشر گرديد و ديگرى ، فصل نامه زندگى كه چهار شماره از آن ، از پاييز 1378 تا بهار 1380 منتشر شد . اين نشريه ، ويژه جوانان (مشتمل بر : مقالات ، گفتگو ، معرّفى كتاب ، مشاوره و بخش ادبى) ، داراى قطع وزيرى و طرّاحى چهار رنگ بود كه از سوى مركز تحقيقات دار الحديث ، انتشار مى يافت . مدير مسئول زندگى ، مهدى مهريزى و دبير تحريريه آن ، محمدهادى خالقى و نشريه ، داراى شوراى سياست گذارى اى متشكل از كارشناسان بود .

  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجري تا امروز
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1387
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 77615
صفحه از 316
پرینت  ارسال به