35
تاريخ حديث شيعه در سده هاي دوازدهم و سيزدهم هجري

البته با وجود چنين نگرش ملايمى از سوى شيخ يوسف بحرانى ، دانشمندانى مانند: ميرزا محمّد اخبارى (م1231 ق) در ناسزاگويى نسبت به مجتهدان و مخالفت با اجتهاد ، از هيچ كوششى فروگذار نمى كردند و سرانجام نيز جان خود و فرزندانشان را در اين راه از دست دادند.

اختلافات اصوليان و اخباريان

از مسائل قابل توجّه ، اختلافات اخباريان و اصوليان و مبارزه شديد اين دو گروه با يكديگر است كه از اواخر قرن يازدهم ، نمايان گرديد.
گرايش اخبارى ، روش اجتهاد و تفكّر تعقّلى و تحليلى را در فقه شيعى محكوم مى نمود و به پيروى از ظاهر احاديث مذهبى دعوت مى كرد. ملّا محمّد امين استرآبادى ، در كتاب الفوائد المدنية ، با استدلالاتى حجّيت عقل را براى كشف حقايق ، مورد ترديد قرار داد و اصول فقه شيعى را كه بر اساس استدلالات و تحليل عقلى بنا گرديده است ، به شدّت رد كرد و منطق ارسطويى را كه اساس اجتهاد و استدلالات و فقهاى اصولى است ، بى اعتبار شمرد. مى توان گفت كه مهم ترين اختلاف ميان دو گرايش اخبارى و اصولى در فقه شيعه ، همين مسئله اعتبار يا عدم اعتبار عقل در مباحث مذهبى بود. ۱
براى اخباريان و اصوليان ، اختلافات فراوانى برشمرده اند كه بسيارى از آنها با يكديگر قابل جمع است و در عمل نيز در دوره هاى بعد ، اين دو جريان تا حدّ زيادى به هم نزديك شدند. برخى از اختلافات عمده اين دو مشرب فكرى به قرار زير است:
1. اصوليان ، اجتهاد را واجب عينى يا تخييرى مى دانند و اخباريان ، آن را حرام و اخذ روايت از معصوم عليه السلام را واجب مى دانند.

1.مقدّمه اى بر فقه شيعه ، ص ۵۸.


تاريخ حديث شيعه در سده هاي دوازدهم و سيزدهم هجري
34

عبد اللّه بن نور اللّه بَحرانى
سليمان بن عبد اللّه ماحوزى (م 1121 ق)
عبد اللّه بن صالح سماهيجى (م1135 ق)
محمّد جعفر بن محمّد طاهر خراسانى (زنده در 1150 ق)
يوسف بن احمد بحرانى (م1186 ق)
ميرزا محمّد اخبارى (م1232 ق) .

مرحله سوم: اخباريه معتدل ۱

اين مرحله با زعامت شيخ يوسف بحرانى (م1186 ق) شروع مى شود. وى ، نقش معتدلى را در ميان اخباريان و اصوليان ، ايفا نمود و در تخفيف آراى غلوآميز استرآبادى و پيروان او ـ كه بخشى از آن در كتاب الفوائد المدنية ذكر گرديده ـ و كاهش اختلافات اين دو جريان ، بسيار مؤثّر بود.
ايشان در كتاب الحدائق مى گويد:
من در ابتداى امر از حاميان مذهب اخباريان بودم و با برخى از مجتهدان معاصر ، در اين باره ، بحث فراوان مى كردم... تا اين كه بعد از تأمّل كافى و امعان نظر در سخن علماى اعلام ، براى من روشن شد كه از اين باب ، چشم پوشى كنم. ۲
وى در ادامه سخن ، دلايلى را براى كار خود ، يعنى ترك تعصّب نسبت به اخباريگرى ، ذكر مى كند. از جمله اين كه پس از تأمل معلوم مى شود كه بسيارى از اختلافات اصوليان و اخباريان ، در حقيقت ، اختلاف اثر بخشى نيست. از سوى ديگر ، در مورد برخى از اين اختلافات ، بخصوص ادلّه احكام ، ميان خود اخباريان يا مجتهدان نيز اختلاف نظر وجود دارد. ۳

1.اين تعبير از نگارنده است.

2.الحدائق الناضرة فى أحكام العترة الطاهرة ، ج ۱ ، ص ۱۶۷.

3.همان ، ص ۱۶۷ - ۱۷۰.

  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه در سده هاي دوازدهم و سيزدهم هجري
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1385
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 65726
صفحه از 407
پرینت  ارسال به