7
تاريخ حديث شيعه در سده هاي دوازدهم و سيزدهم هجري

پيش گفتار

نگارنده ، در اين نوشتار با بررسى تاريخ حديث شيعه در دو قرن دوازدهم و سيزدهم هجرى ، بر آن است تا وضعيت حديث شيعه را در اين دو قرن ، از جهاتى چند ، بررسى نمايد و از جمله معلوم كند كه در اين مقطع زمانى چه كارهايى درباره حديث و كتاب هاى حديثى شيعه انجام گرفته است و از ميان دانشمندان شيعه ، چه كسانى در عرصه حديث و علوم مربوط به آن ، قلم به دست گرفته اند و چه خدماتى انجام داده اند .
روشن است كه عنوان «تاريخ» در اين جا ، مباحث تاريخى صرف (مانند تاريخ انبيا ، تاريخ اسلام و يا ديگر عناوين تاريخى) نيست ؛ چه اين كه مطالبى كه محتواى تاريخ حديث را تشكيل مى دهند ، با امثال مباحث ياد شده متفاوت اند ، بخصوص با توجّه به اين كه حديث شيعه ، پيچ و خم هاى اصلى و مراحل اساسى مسير خود ، از قبيل مرحله صدور ، مرحله نگارش ، شكل گيرى اصول حديثى ، تدوين جوامع چهارگانه و... را در دوره هاى پيشين ، پشت سر گذاشته و سهم دوره مورد بحث در سرگذشت حديث شيعه ، به اندازه دوره هاى اوّليه نيست.
از اين رو ، اگر در فصل اوّل به وضع فرهنگى ـ اجتماعى اين دو قرن اشاره مى شود، هدف، اين است كه بستر و زمينه هاى فعّاليت در عرصه حديث ، روشن گردد و يا احيانا پاره اى انحرافات فكرى كه ممكن است از برداشت هاى نادرست نسبت به آيات و روايات حاصل شده باشد ، مورد اشاره قرار گيرد. گو اين كه ممكن است در


تاريخ حديث شيعه در سده هاي دوازدهم و سيزدهم هجري
6

معارف حديث» بر آن شد تا مطالعه جامعى را در اين موضوع ، به انجام رسانَد . بر اين اساس ، مجموعه «تاريخ حديث شيعه (از قرن اوّل تا عصر حاضر)» پى ريزى گرديد .
در اين مجموعه ، به ترتيب تاريخى ، اطلاعات مربوط به حديث شيعه را گرد آورده ايم . مباحثى كه در هر دوره موردبحث (يا در هر يك از مقالات) موردتوجه بوده اند ، عبارت اند از : شرايط اجتماعى ـ فرهنگى ، حوزه هاى علمى ـ جغرافيايى ، عالمان حديث پژوه ، زمينه هاى فعاليت هاى حديثى ، گونه هاى نگارش هاى حديثى ، علوم حديث ، اجازات و مشايخ اجازه . معرّفى مهم ترين فعاليت هاى حديثى هر عصر نيز از ديگر اطلاعات موجود در اين مجموعه است .
عناوين مجلّدات اين مجموعه ، به قرار زير است :
جلد اوّل . تاريخ حديث شيعه از شكل گيرى تا پايان سده سوم هجرى
جلد دوم . تاريخ حديث شيعه در سده هاى چهارم تا هفتم هجرى
جلد سوم . تاريخ حديث شيعه در سده هاى هشتم تا يازدهم هجرى
جلد چهارم . تاريخ حديث شيعه در سده هاى دوازدهم و سيزدهم هجرى
جلد پنجم . تاريخ حديث شيعه از آغاز سده چهاردهم هجرى تا امروز.
كتاب حاضر ـ كه به صورت تفصيلى ، تاريخ حديث شيعه را در قرن هاى دوازدهم و سيزدهم هجرى بررسى كرده است ـ در واقع ، چهارمين مجلّد از مجموعه پنج جلدى تاريخ حديث شيعه است كه به يارى خدا ، به تدريج ، به دست نشر سپرده خواهد شد .
در اين جا بر خود ، لازم مى دانيم كه از زحمات آقاى حسين صفره ـ كه نگارش اين جلد را به عهده داشته اند ـ كمال تشكّر را به عمل آوريم .
اميدواريم كه با يارى خداوند بزرگ ، ساير مجلّدات اين مجموعه و فهرست ها و نمايه هاى آن نيز به زودى آماده نشر گردد .
گروه تاريخ حديث
پژوهشكده علوم و معارف حديث

  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه در سده هاي دوازدهم و سيزدهم هجري
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1385
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 65718
صفحه از 407
پرینت  ارسال به