بخشعلی قنبری، عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، گفت: به یاری خداوند تا آخر فروردین جلد نخست کتاب «درسنامه نهجالبلاغه» به قلم من منتشر میشود. این مجموعه ۴ جلدی است که جلد نخست آن با عنوان «درسنامه بیرون شناخت نهجالبلاغه» تنظیم شده است.
وی در ادامه گفت: من از مدتها پیش در این فکر بودم که برای آموزش نهجالبلاغه یک مجموعه آثار تالیف کنم تا اشخاصی که علافهمند به مطالعه نهجالبلاغه هستند در مدت معینی به نهجالبلاغه اشراف پیدا کنند. البته من مدعی نیستم که خوانندگان با مطالعه این آثار بر نهجالبلاغه مسلط میشوند.
نویسنده کتاب «اخلاق حرفهای با تاکید بر نهجالبلاغه» اظهار کرد: من در جلد نخست یعنی در درسنامه بیرون شناخت نهجالبلاغه سعی کردهام که کلیات نهجالبلاغه را در ۱۲ درس تنظیم کنم تا خواننده راحتتر بتواند از طریق این ۱۲ فصل اطلاعات مربوط به نهجالبلاغه را کسب کنند.
این استادیار دانشگاه آزاد اسلامی افزود: در این کتاب ابتدا به صورت مختصر به زندگینامه علمی امام علی(ع) اشاره میکنم سپس زندگینامه علمی سید رضی را بررسی میکنم و در ادامه نسخهها، ترجمهها و تفسیرهای نهجالبلاغه را میآورم و در نهایت در قسمت پایانی درسگزینهها را آوردهام در بخش درسگزینهها خطبهها و نامههای نهجالبلاغه جای دادهام.
این محقق ادیان و عرفان اظهار کرد: پژوهشگران نهجالبلاغه باید بداند که بیش از ۱۰۰شرح بر نهجالبلاغه نگاشته شده است منتها این شروح همه کامل نیستند در بعضی از شروح خطبهها و در بعضی دیگر نامههای امام را شرح دادهاند کمتر شرحی جامع نهجالبلاغه را تفسیر کرده است.
قنبری اظهار کرد: در بین شروح نهجالبلاغه شرح «ابن ابی الحدید» بیشتر مورد مراجعه اهل پژوهش است من این شرح را انتخاب کردم و سعی میکنم روش تفسیر ابن الحدید را بیابم.
این پژهشگر نهجالبلاغه افزود: بعد از این شرح روش شروح ابنمیثم بحرانی، علامه شوشتری، علامه جعفری، منهاج البراعه حبیبالله محمد هاشمیخویی و مکارم شیرازی را توضیح میدهم تا خواننده به راحتی بتواند به تناسب موضوعاتی که مطرح شده است به این شروح مراجعه کند و راحتتر بتواند به مقصود مطلوب خود برسد.
وی در آخر گفت: من سعی کردم جلد نخست را برای مخاطبین غیرتخصصی و به نوعی افراد مبتدی بنویسم به همین دلیل اول از حکمتها آغاز کردم چون حکمتها در نهجالبلاغه آسانتر هستند با همین رویکرد ابتدا حکمت را مطرح میکنم و به لحاظ شان بیان، ریشهیابی لغوی و واژگان مهم را بررسی میکنم و در نهایت به شکل معناشناسانه این حکمت را توضیح میدهم.