155
فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50

مصباح الزائر فقط اشاره‌اي به اين نكته مي‌كند كه در نسخه‌اي از مصباح كبير که نزد او بوده، بخش صد لعن و صد سلام وجود ندارد و ايشان اين قسمت را از مصباح صغير نقل كرده است. در ميان كتاب‌هاي متأخر نيز تنها تعداد محدودي از آنها به بحث از سند زيارت عاشورا پرداخته‌اند.
از مجموع حدود 64 جلد كتاب موجود در اين زمينه، تنها حدود پنج كتاب به طور مفصل درباره سند زيارت عاشورا بحث كرده‌اند كه اولين آنها كتاب شفاء الصدور في شرح زيارة العاشور است و شايد به دليل تأييد و تمجيد آية‌الله ميرزاي شيرازي و توجه و اعتماد محدثان و مورخاني مثل حاج شيخ عباس قمي، مهم‌ترين كتاب موجود در اين زمينه باشد. قطعاً اين كتاب از جامع‌ترين كتب موجود در اين زمينه است. نويسنده در فصول مختلف به نقد ديدگاه‌هاي موجود و نظريات علما پرداخته است. بيشتر حجم كتاب را بحث درباره متن زيارت به خود اختصاص داده است و كمتر موضوعي درباره زيارت عاشوراست كه در اين كتاب مطرح نشده باشد؛ اما در برخي از موضوعات، بويژه بحث لعن در زيارت عاشورا، برخي استدلالات كتاب قوت زيادي ندارند. ۱
كتب ديگري كه درباره سند زيارت بحث كرده‌اند، با كمي تغييرات، گفتار شفاء الصدور را نقل كرده و توضيح داده‌اند. از آن ميان، نام چند كتاب مهم را ـ كه در اين باره نوشته شده ـ نقل مي‌كنيم و درباره هر يك توضيحات مختصري خواهيم داد.
يكي از مهم‌ترين كتب نوشته شده، كتاب اللؤلؤ النضيد في شرح زيارة مولانا الشهيد است. اين كتاب نوشته نصرالله شبستري است. ايشان، به طور مفصل، تك تك طرق نقل زيارت عاشورا را بررسي كرده و راويان موجود در اين حديث را معرفي كرده است. نويسنده كتاب، در پايان، نتيجه گرفته كه تمام طرق موجود كامل و بي‌نقص است. اين كتاب، در بين كتاب‌هاي موجود، تفصيل بيشتري دارد و در برخي موارد، ابتكارات جديدي ارائه كرده است كه در مباحث آينده به آنها كمابيش اشاره خواهيم كرد. ويژگي ديگر اين كتاب، رعايت انصاف در مباحث است و اين‌که از ابتدا تلقي به قبول نكرده است و در صورت وجود اشكال يا ايرادي آن را مطرح مي‌كند.
مقاله‌اي كه آية‌الله سبحاني نوشته است، يكي ديگر از آثار موجود است. وي در اين نوشته بيان مي‌كند كه زيارت عاشورا را شيخ طوسي به سه طريق (طريق اول به بيان ثواب زيارت امام حسين( پرداخته است؛ ولي دو طريق ديگر، به طور مستقيم، به زيارت عاشورا مرتبط‌اند)، و ابن‌قولويه به دو طريق بيان كرده است. رويكرد ايشان در اين مقاله به گونه‌اي است که به دنبال اثبات تمام طرق موجود بوده و در هر قسمت، به هر نحوي سعي كرده‌ که به اشكالات موجود پاسخ دهد.
در شماره 41 فصلنامه علوم حديث نيز مقاله‌اي به قلم آقاي محمدي مظفر چاپ شد که نويسنده در آن، به بررسي اسناد زيارت عاشورا پرداخته و طريق سوم شيخ طوسي را اصح اين اسناد مي‌داند.

1.. ر.ک: شفاء الصدور، ص۵۴۰.


فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
154

بنابراين، اين زيارت تنها يك عمل مستحبي نيست كه با تسامح در ادله آن، خواندنش را روا داشته و ثواب بشماريم؛ چه بسا در برخي اوقات يا هميشه، بنا به برخي از روايات اهل بيت علیهم السلام ۱ لعن جايز نباشد و چه بسا هميشه يا لااقل در برخي شرايط خاص، لعن از مصاديق سب باشد. البته در مقابل هم کساني هستند که مي‌گويند روايات و آيات وارد شده درباره لعن براي استحباب يا حتي وجوب آن کفايت مي‌کند. اينها روايات مخالف نظر خود را بر تقيه حمل مي‌كنند.
افزون بر اين، لعن و تبري از جمله مسائلي است كه با كمي افراط و بي‌تدبيري مي‌تواند آثار منفي غير قابل جبراني داشته باشد. همان‌طور كه گاهي در طول تاريخ، اين‌گونه تندروي‌ها، چه در بين شيعيان و چه در اهل سنت، باعث شده است كه اختلافات و درگيري‌هاي شديدي بين مسلمانان ايجاد شود و چه بسيار مجادلات و خون‌ريزي‌هايي كه منشأ آنها همين اعتقادات افراطي بوده است.
بنابراين ضرورت‌ها، عده‌اي از محققان، حيطه‌هاي زير را در مورد زيارت عاشورا قابل بررسي مي‌دانند: بررسي سند زيارت عاشورا، بررسي دقيق نسخه‌هاي موجود از اين زيارت و مقايسه آنها با زيارت عاشوراي امروز و در سطحي کلي‌تر، بررسي اين‌که آيا لعن از مصاديق سب هست يا خير و... ؟
آنچه در اين مقاله از آن بحث مي‌شود، سند و برخي از نسخه‌هاي زيارت عاشوراست. در اين مقاله از دريچة علم رجال سعي شده، در حد امکان، به توثيقات خاص مصادر اوليه علم رجال توجه و اعتماد شود و به همين دليل، كمتر از توثيقات عام استفاده كرده‌ايم؛ زيرا در توثيقات عام اختلافات زيادي وجود دارد و مباني در اين زمينه بسيار متفاوت است.
در مجموع، زيارت عاشورا به چهار طريق نقل شده كه دو طريق آن توسط ابن‌قولويه در كامل‌الزيارات و دو طريق آن توسط شيخ طوسي در مصباح المتهجد مطرح شده است. در اين مقاله به بررسي اين طرق خواهيم پرداخت و بيان مي‌كنيم كه يكي از اسناد شيخ طوسي صحيح است.

پيشينه بحث

اقبال شيعيان به زيارت عاشورا از گذشته تا به امروز قابل انكار نيست و شاهد اين توجه، تأليفات زياد موجود در اين زمينه است. اگر به كتابشناسي زيارت عاشورا مراجعه كنيم، خواهيم ديد كه حداقل 64 جلد كتاب، خطي و چاپي، درباره اين زيارت نوشته شده است ۲ ، البته اين به جز توضيحات و اشاراتي است كه علما و بزرگان در كتب حديثي خود ذيل زيارت عاشورا مطرح كرده‌اند.
نكته قابل توجه اين است كه در كتاب‌هاي گذشته بيشتر به متن زيارت پرداخته شده و كمتر به سند آن توجه شده است و بررسي‌هاي سندي اغلب توسط علماي متأخر انجام شده است؛ مثلاً علامه مجلسي، پس از ذكر زيارت عاشورا از طرق مختلف، نكاتي را بيان مي‌كند كه همگي ناظر به متن زيارت است؛ ۳ به طوري كه حتي در طرح زيارت و سندهاي آن تسامح كرده است. ۴ سيد بن طاووس نيز در

1.. زيارت عاشورا فوق الشبهات، ص۲۹.

2.. ر.ک: «كتابشناسي زيارت عاشورا»، فصلنامه علوم حديث، شماره ۲۳.

3.. بحارالانوار، ج۱۰۱، ص۳۰۰ ـ ۳۰۳.

4.. زادالمعاد؛ ص‌۳۷۳ ـ ۳۸۰. ايشان در زاد المعاد تفاوتي بين زيارت عاشوراي منقول از شيخ طوسي و ابن‌قولويه قايل نيست و حتي در بيان روايت، قسمت اول (بيان ثواب) را از كتاب ابن‌قولويه و قسمت دوم (متن زيارت) را از كتاب شيخ طوسي نقل مي‌كند و اشاره‌اي به اين مطلب نكرده است.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
    تاريخ انتشار :
    پاییز و زمستان 1387
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 33514
صفحه از 423
پرینت  ارسال به