227
فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50

صاحب‌نظران که هاروت و ماروت را موجوداتي غير از فرشته مي‌دانند، هر چند اين مدعا در جاي خود مورد پذيرش نباشد، جايي براي اين چالش نمي‌ماند. از اين رو، نقطه تعارض و چالش، آن دسته از رواياتي است که به هاروت و ماروت لغزش‌ها و گناهان کبيره نسبت داده‌اند.
با در نگريستن در مجموعه ديدگاه‌هايي که در اين زمينه از سوي صاحب‌نظران شيعه و اهل‌سنت ارائه شده، مي‌توان به سه ديدگاه موافقت و مخالفت دست يافت. شگفت‌آور آن که بيشترين نزاع و چالش در ميان صاحب‌نظران اهل‌سنت به چشم مي‌خورد. اين چالش چنان شديد است که گاه کساني همچون قرافي از امامان مالکي موافقان اين روايات و مخالفان عصمت فرشتگان را تا سر حد کفر دانسته‌اند ۱ و در برابر، موافقان اين احاديث، مخالفان خود را به جهل و قصور دانش و شناخت روايات متهم ساخته‌اند. ۲ ديدگاه سوم، ضمن پذيرش صحت يا احتمال صحّت روايات هاروت و ماروت، آنها را ناظر به يک امر نمادين و از نوع زبان سمبوليک دانسته‌اند. اينک به بررسي اين سه ديدگاه مي‌پردازيم:

ديدگاه نخست. پذيرش سندي و متني روايات هاروت و ماروت

موافقان روايات هاروت و ماروت را مي‌توان به دو دسته تقسيم کرد:
1. گروهي که با صراحت، از صحت اين روايات حمايت کرده‌اند. ابن‌حجر عسقلاني ۳ و مناوي ۴ را مي‌توان از اين دسته بر شمرد.
2. گروهي که بدون اظهار نظر خاص، اين دست از روايات را نقل کرده‌اند و از آنجا که هيچ نقدي نسبت به آنها ارائه نکرده‌اند، مي‌توان همصدايي آنان با روايات هاروت و ماروت را برداشت کرد. سمرقندي، ۵ ثعلبي ۶ و ابن‌زمنين ۷ را مي‌توان از اين دست از صاحب‌نظران برشمرد؛ هر چند برخي بر اين نکته پاي فشرده‌اند که رسم قدما ذکر روايات به همراه اسانيد آنهاست و شيوه آنان نقد و تمحيص روايات نيست. ۸

دلايل موافقان

مهم‌ترين دليلي که از سوي موافقان روايات هاروت و ماروت و با فرض نسبت دادن گناهان کبيره به فرشتگان ارائه شده، صحت طرق روايات است. از نگاه برخي از محدثان هر حديثي که داراي صحت طريق باشد، قابل عمل و اعتماد است؛ هرچند مضمون آن مخالف عقل يا مخالف صريح قرآن باشد.
مناوي مي‌نويسد:

1.. همان.

2.. العجاب في بيان الاسباب، ج۱، ص۳۳۸.

3.. همان، ص۳۳۱ ـ ۳۳۲.

4.. فيض القدير، ج۱، ص۱۸۱.

5.. تفسير السمرقندي، ج۱، ص۱۰۵.

6.. تفسير الثعلبي، ج۱، ص۲۴۶ ـ ۲۴۷.

7.. تفسير ابن زمنين، ج۱، ص۱۶۵.

8.. تفسير القرآن، ج۱، ص۳۱.


فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
226

پنجه يا دو پادشاه در بابل بوده‌اند. مدعيان اين نگرش براي توجيه مدعاي خود با تصرف در قرائت مشهور، واژه «ملکين» در آيه مورد بحث را به کسر «لام» قرائت کرده‌اند.
ظاهراً نخستين‌بار، حسن بصري، از تابعان مفسر، اين ديدگاه را مطرح کرد. او معتقد است که هاروت و ماروت هر دو از اهل بابل بوده‌اند. ۱
فخر رازي در بررسي آيه مورد بحث، تحت عنوان «المسألة الثانية» چنين آورده است:
قرء الحسن «ملکين» بکسر اللام و هو مروي عن الضحاك و ابن عباس ثم اختلفوا، فقال الحسن: کانا علجين أقلفين ببابل يعلمان الناس السحر و قيل کانا رجلين صالحين من الملوك.۲
اگر ادعاي انتساب فخر رازي صحيح باشد، افزون بر حسن بصري، ضحّاک و ابن‌عباس نيز بر اين رأي هستند؛ هر چند در آرا و اقوال منسوب به ابن‌عباس بايد ترديد روا داشت.
از سوي ديگر، چنان که فخر رازي گفته است، قايلان به بشري بودن هاروت و ماروت خود بر دو نظر هستند: برخي آنان را دو مرد قوي ختنه ناکرده و برخي دو پادشاه صالح دانسته‌اند. اين ترديد، از ضعف اين نظريه حکايت دارد.

4. هاروت و ماروت از جنس اجنّه

از ابن‌ حزم در کتاب الجامع نقل شده که مدعي است هاروت و ماروت از اجنّه بوده‌اند. ۳ گرچه استدلال يا شاهدي بر مدعاي ابن‌حزم ارائه نشده، اما به نظر مي‌رسد که اين ديدگاه مبينت بر همسان‌انگاري هاروت و ماروت با ماجراي ابليس است و همان‌گونه که عصيان ابليس و سرکشي او در برابر فرمان الهي به عصمت فرشتگان زياني نمي‌زند، ماجراي هاروت و ماروت، با فرض جنّي دانستن آنان، نيز چنين است.
از نظر ما، همصدا با عموم صاحب نظران و همگام با قرائت مشهور قرآن ـ که «ملکين» با فتح لام خوانده شده ـ و نيز همصدا با روايات فراوان پيش‌گفته، تنها ديدگاه دوم ـ که هاروت و ماروت را فرشته مي‌داند ـ قابل دفاع است.
با اين فرض، بايد به اين پرسش اساسي پاسخ داد که فرشته بودن هاروت و ماروت، با روايات نقل شده پيشين ـ که به هاروت و ماروت لغزش‌هاي بزرگ نسبت داده شده است ـ چگونه قابل جمع است؟

بررسي ديدگاه‌هاي مختلف در برخورد با روايات هاروت و ماروت

چنان‌که گفته شد، کانون توجه در روايات هاروت و ماروت انتساب لغزش‌هاي بزرگ به آنان از سويي و تعارض آن با عصمت فرشتگان از سوي ديگر است. پيداست طبق عموم روايات شيعه ـ که به استناد آنها اهل بيت( به شدت با روايات متداول ميان عامه به مخالفت برخاسته‌اند ـ و نيز طبق ادعاي شماري از

1.. «ان الحسن البصري يقول: ان هاروت وماروت علجان من أهل بابل» (علل الشرائع، ج۱، ص۲۵). علج به معناي مرد سخت و قوي است. ر.ک: فرهنگ لاروس، ج۲، ص۱۴۷۹.

2.. تفسير فخر رازي، ج۳، ص۲۱۸. اقلف به معناي ختنه ناکرده است.

3.. سبل ‌الهدي و الرشاد، ج۱۱، ص۴۹۴.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
    تاريخ انتشار :
    پاییز و زمستان 1387
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 33490
صفحه از 423
پرینت  ارسال به