27
فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50

ايشان هم مشکل سندي دارند و هم سؤالاتي درباره محتواي آن است که بي‌پاسخ مانده است. بنا بر اين، وقتي ديدگاه‌هاي پيشين رد شده است و نظر علامه هم مورد اشکال است. بهتر است جزئيات عالم ميثاق را از امور غيبي‌اي بدانيم که خداوند و راسخان در علم بايد بيان کنند و پيشنهاد علامه مجلسي را درباره‌ عالم ذر پذيرا باشيم. ايشان بعد از ذکر آيه ميثاق و روايات آن مي‌نويسد:
اعلم انّ اخبار هذا الباب من متشابهات الاخبار و معضلات الآثار.
آن‌گاه، به بيان باور عالمان شيعه در اين باب مي‌پردازد و آنان را به چند گروه تقسيم مي‌کند:
1. اخباريون مي‌گويند: اجمالاً اين روايات را مي‌پذيريم و اعتراف مي‌کنيم که به درک حقيقت معناي آنها جاهليم و نمي‌دانيم چرا اين روايات از امامان صادر شده و دانش آن را به خود امامان وا مي‌گذاريم.
2. گروهي اين اخبار را بر تقيه حمل کرده‌اند؛ چون موافق روايات اهل سنت است و از سوي ديگر، اين روايات با اختيار منافات دارند.
3. گروهي بر اين باورند که اين روايات کنايه از علم خداوند بر افعال انسان است.
4. بعضي معتقدند اين اخبار کنايه از اختلاف استعداد انسان‌هاست.
5. عدّه‌اي هم معتقدند که خداوند در عالم ذر انسان را بين خير و شر مختار نمود و اختلاف سرشت انسان‌ها را به اختلاف در انتخاب آنان در عالم ذر برگرداند.
علامه مجلسي بعد از ذکر اين ديدگاه‌ها، باز هم کاويدن در فهم اين روايات را بيهوده مي‌داند و مي‌نويسد:
لا يخفي ما فيه و في کثير من الوجوه السابقة و ترک الخوض في امثال تلک المسائل الغامضة التي تعجز عقولنا عن الاحاطة بکنهها اولي، لا سيّما في تلک المسألة التي نهي ائمّتنا عن الخوض فيها.۱

کتابنامه

ـ بحار الأنوار، محمدباقر مجلسي، بيروت: مؤسسه الوفاء، دوم، 1403ق.
ـ البرهان في تفسير القرآن، هاشم بن سليمان البحراني، قم: مؤسسه اسماعيليان، دوم، 1334ق.

1.. بحار الانوار، ج۵ ص۲۶۱.


فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
26

از علامه انتظار مي‌رفت که اين گره‌ها را بگشايد، آن‌گاه مشکل عالم ذر را حل مي‌کند.
دو. جايگاه عالم ارواح و عالم اشباح ۱ کجاست؟ علامه به آن اشاره نکرده است. اگر در نظر ايشان اين دو عالم يکي است و در نتيجه عالم ذر، عالم اظلّه و عالم ارواح يکي باشند، بايد فاصله آن با خلقت بدن‌ها به همان اندازه فاصله «کن» و «يکون» باشد و حال آن‌که روايات مخالف اين نظر هستند. در همان روايتي که سابقاً گذشت از امام باقر علیه السلام نقل شده که خداوند ارواح شيعيان را دو هزار سال قبل از اجساد آنها آفريد۲ و در روايت ديگري از امام صادق علیه السلام است که خداوند روح همه آدميان را دو هزار سال قبل از اجساد آنها آفريد.۳
در روايت ديگري از امام صادق علیه السلام آمده:
اخذ ميثاق العباد و هم اظلّة قبل الميلاد.۴
و در روايت ديگري از صادقين علیهما السلام آمده است:
ان الله خلق الخلق و هما اظلّة فأرسل رسوله محمداً( فمنهم من آمن به و منهم من کذّبه، ثم بعثه في الخلق الآخر فامن به من کان آمن به في الاظلّة و جحده من جحد به يومئذٍ.
تعبير «فاء» نشان‌دهنده تأخير ارسال رسول از عالم اظلّه است. علاوه بر آن، در آخر روايت از کلمه «يومئذٍ» مي‌توان فهميد كه عالم اظلّه قبلاً بوده است.
اين اشکالات، فقط از ديدگاه روايات است و الاّ بعد از علامه، آية الله جوادي ۵ و آية الله سبحاني ۶ نيز اشکالات متعددي بر اين نظريه وارد کرده‌اند؛ گر چه به نقل آية الله جوادي مرحوم علامه اين نقدها را نپذيرفتند و بر نظرشان اصرار ورزيدند و به تعبير ايشان، علامه خود از عالم ملک رهيده و به عالم ملکوت رسيده، ولي براي ما که از اين درک محروميم، همچنان عالم ذر به صورت رمزي باقي مي‌ماند.

نتيجه

با آن‌که نظريات مهم در عالم ذر بيان شد و علامه طباطبايي ضمن رد ديدگاه‌ها با کمک روايات، به تفسير آيه پرداخت، ولي رمزي گشوده نشد و دريچه‌اي به عالم ديروز باز نگرديد. روايت قابل استناد

1.. الكافي، ج۱، ص۴۳۷.

2.. حکماي اسلامي پيش از سهروردي عوالم را در سه زمينه طبقه‌بندي مي‌کردند: الف. عالم جبروت يا عالم عقول، ب. عالم ملکوت که عالم نفوس ملکي و انساني است، ج. عالم ملک يا برزخ. سهروردي وجود اين عوالم را مي‌پذيرد و ابتکار او اثبات عالم ديگري است موسوم به عالم «مثال» ـ که واسطه ميان عوالم معقول و عالم محسوس است ـ و البته اين عالم مثال يا اشباح با مُثُل افلاطوني فرق دارد. (ر.ك: مجموعه مصنفات شيخ اشراق، ج۲، ص۲۵۹).

3.. من لا يحضره الفقيه، ج۴، ص۳۵۲، ح۵۷۶.

4.. علل‌الشرايع، ج۸۴.

5.. تفسير موضوعي قرآن کريم، ج۵، ص۱۲۹.

6.. مفاهيم القرآن، ص۹۷ ـ ۹۸.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
    تاريخ انتشار :
    پاییز و زمستان 1387
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 33832
صفحه از 423
پرینت  ارسال به