نشان داده است که ترويج و تشويق برنامهدار شيردهي با پستان، سبب افزايش شيوع و مدت شيردهي ميشود. ۱ سازمان بهداشت جهاني WHO در سال 2007م، روزهاي 1ـ 7 آگوست سال 2007م، را به عنوان هفته شيرمادر نامگذاري کرد و شعار او اين بود که شروع تغذيه با شيرمادر در ساعت اول پس از زايمان جان ده ميليون کودک را از مرگ نجات ميدهد. ۲
تدابير اتخاذ شده توسط سازمانهاي بهداشتي ـ همانطور که بيان شد ـ محدود به تبليغات اين سازمانها براي ايجاد و ابقاي شيردهي توسط مادر براي مدت محدود است. اما راهکارهايي که تعاليم اسلامي دارند گستردهتر و کاملتر است. ميتوان اين توصيهها را به قرار ذيل تقسيم نمود: 1. آموزش: روايات فراواني وجود دارد که شير مادر را بهترين غذا براي کودک شيرخوار بيان ميکند؛ 2. تبليغات: جنبههاي مختلفي براي ايجاد انگيزه براي مادر شيرده و خانواده او در متون اسلامي وجود دارد. مانند قرار دادن اجر معنوي براي مادران شيرده و ارزش داشتن شيرمادر و ايجاد حرمت با شير مادر؛ 3. پيشگيري و پيشبيني: به وجود آوردن تسهيلات براي مادراني که قصد شيردهي کودکان خود را دارند؛ مانند تأمين مالي و معنوي ايشان؛ 4. آزادي اختيار براي مادر شيرده: مادران ـ که داراي محبت ذاتي به کودکان خود هستند ـ و نعمت شير ـ که به صورت تکويني در اختيار دارند ـ با آزادي ميتوانند آن را اختيار کنند و هيچ گونه اجباري در پذيرفتن و يا عدم آن ندارند. اين گونه مادران داراي انگيزه قويتري براي ادامه شيردهي خواهند بود؛ 5. به وجود آمدن حق و حقوق قانوني براي مادر شيرده: مادران به ازاي انتخاب خود، داراي حقوقي براي خود و طفل خود خواهند شد و قانون اسلامي حامي اين گونه مادران خواهد بود.
بخش سوم. انتخاب دايه
احاديثي که درباره انتخاب دايه است، قسمت زيادي از احاديث شيردهي را در کتب احاديثي به خود اختصاص داده است. در شرايط امروزي، به دليل وجود مکملهاي تغذيهاي براي شيرخواران، دايه و رضاع به ندرت انجام ميشود و تمايلات جامعه امروزي بر استخدام زن به عنوان دايه رو به کاهش است. بنابراين، تحقيقات در اين زمينه بسيار اندک است. اما پيامهاي اين احاديث با از رونق افتادن استخدام دايه ميتواند در زمينههاي ديگري استفاده شود؛ مانند اينکه مراقب يا پرستار کودکان داراي چه خصوصياتي باشند و بايد براي پرستاري کودکان از چه کساني استفاده نمود و چه کساني براي اين کار مناسب نيستند. اين مبحث خود بحثي جدا و مفصل ميطلبد که در جاي خود ميتواند بسيار مفيد باشد و براي مراکز نگاهداري کودکان شيرخوار، مانند مهدهاي کودک و شيرخوارگاهها قابل استفاده باشد.
بخش چهارم: نکته مغاير با علوم تجربي
درباره مدت زمان شيردهي به نظر ميرسد که بين آموزههاي از قرآن و علوم تجربي مغايرت وجود دارد.