283
فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50

بنابر نظريه باولبي اضطراب، احساس رنج و عذاب کودک در هنگام جدايي از مادر است. توانايي مادر براي رفع اضطراب يا ترس شيرخوار ضرورتي بنيادين براي رشد دلبستگي در شيرخوار است. وقتي مادر نزديک شيرخوار است، کودک هيچ ترسي احساس نمي‌کند و از احساس امنيت (Security) برخوردار است که عکس اضطراب است. وقتي مادر، به دليل غيبت مادي (مثلاً زنداني بودن) يا اختلال رواني (مثلاً افسردگي شديد)، در دسترس کودک نيست، او به تدريج دچار اضطراب مي‌شود.
اگر روابط بين مادر و شيرخوار مناسب نباشد و حس دلبستگي شيرخوار تأمين نشود، اختلالات دلبستگي بروز مي‌کند. اختلالات دلبستگي، آسيبي زيستي ـ رواني ـ اجتماعي است که بر اثر محروميت از مادر، فقدان مراقبت او و يا مراقب نامناسب به جاي مادر، به وجود مي‌آيد. هري هارلو (Harry Harlow) اين مطالعات را ادامه داد. او درباره ميمون‌ها تحقيق نمود. هارلو اثرات هيجاني و رفتاري جدا نگه‌ داشتن ميمون‌ها را از بدو تولد و مانع شدن آنها از تشکيل دلبستگي را نشان داد. ميمون‌هاي جدا نگه داشته شده منزوي، ناتوان از برقراري ارتباط با همسالان، ناتوان از جفتگيري، و ناتوان از مراقبت از فرزندانشان بودند. ۱
دلبستگي داراي مراحلي است: در نخستين مرحله دلبستگي ـ که مرحله پيش دلبستگي (Pre attachment) خوانده مي‌شود (از تولد تا 8 يا 12 هفتگي) ـ کودکان سر خود را به طرف مادرشان برمي گردانند، با چشم‌هايشان او را در ميداني به عرض 180 درجه تعقيب مي‌کنند، به طرف صداي مادر خود مي‌روند، و حرکات منظمي در پاسخ به صداي مادر انجام مي‌دهند. در دومين مرحله ـ که دلبستگي در حال تشکيل (In making) خوانده مي‌شود (از 8 تا 12 هفتگي تا 6 ماهگي) ـ شيرخواران به يک يا چند نفر از محيط خود دل بسته‌اند. در مرحله سوم ـ که دلبستگي حتمي (Clear- cut) خوانده مي‌شود (از 6 تا 24 ماهگي) ـ وقتي شيرخوار از مراقب خود يا مادر جدا مي‌شود، گريه مي‌کند. و ساير پيام‌هاي حاکي از رنج و عذاب را از خود نشان مي‌دهد، اين مرحله در برخي از شيرخواران ممکن است زودتر، حتي در سه ماهگي، پيدا شود. شيرخوار، وقتي به سمت مادر بر مي‌گردد، دست از گريستن برمي دارد و چنان محکم به او مي‌چسبد که گويي مي‌خواهد از بازگشت او کاملاً مطمئن شود؛ گاه صرف ديدن مادر پس از جدايي براي متوقف شدن گريه کافي است. در مرحله چهارم (از 25 ماهگي به بعد)، کودک، مادر را مستقل از خود مي‌بيند و رابطه‌اي پييچده‌تر با او برقرار مي‌کند و مرحله استقلال يافتن کودک شروع مي‌شود. ۲

1.. هاري هارلو يادگيري اجتماعي و تأثير انزواي اجتماعي را در ميمون‌ها مطالعه کرده است. هارلو نوزادان ميمون را در کنار دو نوع مادر بدلي قرار داد. يکي از اين جانشين‌ها از تور سيمي تشکيل شده بود و داراي يک بطري تغذيه کننده بود و دومي تور سيمي بود که پارچه‌اي حوله‌اي روي آن کشيده بودند. بچه ميمون‌ها دومي را ترجيح مي‌دادند؛ زيرا امکان تماس را فراهم مي‌کرد و آرامش دهنده بود. در هنگام گرسنگي نوزادان ميمون به سراغ بطري تغذيه کننده مي‌رفتند، اما پس از تغذيه به سرعت به سوي مادر پارچه‌اي برمي‌گشتند. در هنگام ترس، ميمون‌هايي که با مادر پارچه‌اي بزرگ شده بودند، به شدت به مادر بدلي خود در مي‌آويختند. و به نظر مي‌رسيد که آرام مي‌گرفتند، در حالي‌که ميمون‌هاي بزرگ شده به مادر توري به نظر مي‌رسيد که آرام نمي‌گيرند و دچار آشفتگي مي‌شوند. نتايج آزمايشات هارلو بيشتر به اين صورت تفسير شدند که دلبستگي صرفاً نتيجه تغذيه نيست. هر دو نوع ميمون بزرگ شده با مادران مصنوعي بعدها در اجتماع ميمون‌ها قادر به انطباق نبوده و در يادگيري جفت‌گيري مشکلات زيادي داشتند. پس از حاملگي و بچه‌دار شدن نيز اين ميمون‌ها قادر به مراقبت از بچه‌هاي خود نبودند.

2.. زمينه روانشناسي هليگارد، ص۵۰ ـ۷۰؛ Kaplan Sodock’s Synopsis of Psychiatry Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry ۸۳۹-۸۵۶


فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
282

و قادر به ادامه شيردهي نيستند. قصد اين گونه سازمان‌ها برطرف نمودن مشکل ناشي از آن در زمان کنوني است و با توجه به رسيدن يا حتي نرسيدن به اين هدف، اين مدت زمان قابل تغيير است.
3. توصيه‌هاي سازمان‌هاي بهداشتي براي مدت شيردهي متفاوت است. سازمان بهداشت جهاني (WHO) در سال 2001م، شيردهي به مدت شش ماه را توصيه نمود. دپارتمان بهداشت و خدمات انساني آمريکا در سال 2000 شيردهي کامل را در شش ماه اول زندگي و ادامه آن تا يک سالگي را توصيه نمود. و دپارتمان بهداشت کانادا شيردهي کامل را در عرض 6 ماه اول زندگي و ادامه آن را تا دو سالگي يا بيشتر توصيه نمود. ۱ مابين اهداف سازمان‌هاي بهداشتي اختلاف نظر وجود دارد و هنوز مدت زمان واحدي را بيان ننموده‌اند.
4. بيان مدت زمان 21 ماه در احاديث، با شروع تغذيه کمکي منافات ندارد و نشان دهندة تغذيه انحصاري و صرف از شير مادر نيست.
5. ممکن است با قطع شيردهي و استفاده از غذاهاي کمکي و شير‌هاي مکمل نياز جسماني کودک براي رشد و افزايش وزن برطرف شود، اما براي رشد و تکامل رواني خود نياز به توجه مادر دارد. قطع شيردهي قبل از مدت زمان کامل آن، مي‌تواند آسيب‌هايي به شيرخوار ايجاد کند که جسماني نباشد و يا اين‌که در کوتاه مدت قابل تميز نباشد.
تغذيه پستاني باعث ايجاد ارتباط رواني عميق و محکم بين شيرخوار و مادر مي‌گردد. اين عمل، موجب ايجاد ارتباط عاطفي عاشقانه بين ايشان مي‌شود و وابستگي آنها را به هم زياد مي‌کند. نزديکي جسمي و رواني شيرخوار با مادرش در ساعات و روزهاي اول زندگي باعث دست يافتن بهتر او به تعليم و تربيت و موفقيت‌هاي بيشتر در آينده مي‌گردد. ۲
باولبي، بنيانگذار نظريه دلبستگي ۳ مي‌گفت:
دلبستگي، حمايت بزرگسالان از فرزندانشان را تضمين مي‌کند. اين رفتار در نخستين غير انسان‌ها (پريمات) و ساير حيوانات نيز ديده مي‌شود. الگوهاي رفتار دلبستگي احتمالا غريزي و تحت سلطه تمايل‌هاي مادرزاد است. با اين کار، فرزند حيوان در دوره‌اي حياتي که در اوايل رشد اوست، به مادر خود دلبسته مي‌شود. وجود چنين دوره حياتي يا حساسي را که در طي آن دلبستگي پيدا مي‌کند، براي انسان در سال اول زندگي است. به عبارت ديگر، مدت اين دوره در انسان در مقياس سال‌هاست، نه ساعت‌ها.

1.. Maternal employment, breastfeeding, and health: Evidence from maternity leave mandates ۸۷۱–۸۸۷.

2.. کمک به مادران شيرده، ص۳۶ـ۵۲.

3.. دلبستگي را مي‌توان جو هيجاني حاکم بر روابط کودک با مراقبش تعريف کرد. اين کودک، مراقب خود را ـ که معمولاً مادر است ـ مي‌جويد و به او مي‌چسبد. نوزادان معمولاً تا پايان ماه اول عمر خود شروع به نشان دادن چنين رفتاري مي‌کنند. اصطلاح پيوند را گاه مترادف با دلبستگي به کار مي‌برند، در حالي‌که اينها دو پديده متفاوت‌اند: پيوند به احساس مادر درباره نوزادش مربوط است و با دلبستگي فرق دارد. مادر، به طور طبيعي، نوزاد را منبع احساس امنيت تلقي نمي‌کند و به او تکيه نمي‌کند، در حالي‌که در دلبستگي چنين است. پژوهش‌هاي بيشتر نشان داده است که پيوند مادر با نوزاد زماني شکل مي‌گيرد که تماس پوستي يا ساير انواع تماس نظير صوتي يا چشمي برقرار مي‌شود. برخي محققان به اين نتيجه رسيده‌اند که اگر مادر، بلافاصله پس از تولد، نوزادش، تماس پوستي با او داشته باشد، پيوند قوي‌تري برقرار مي‌شود. و ممکن است مراقبت‌هايش را با توجه بيشتري انجام دهد. حتي برخي پژوهشگران وجود دوره‌اي حياتي را مطرح کرده‌اند که بلافاصله پس از تولد شروع مي‌شود و اين تماس پوستي بايد طي آن صورت گيرد تا پيوند برقرار شود. بر سر اين نکته بحث‌هاي بسياري درگرفته است.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
    تاريخ انتشار :
    پاییز و زمستان 1387
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 32997
صفحه از 423
پرینت  ارسال به