303
فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50

أقام النّبي تسعة عشر يقصّر. فنحن إذا سافرنا تسعة عشر قصّرنا و إن زدنا أتممنا؛۱
پيامبر نوزده روز اقامت کرد و نمازش را قصر کرد. ما نيز اگر نوزده روز در سفر باشيم، نماز را قصر مي‌کنيم و اگر بيشتر بمانيم، نماز را تمام مي‌خوانيم.۲

بهبودي مي‌گويد اين نهايت فهم و درک ابن‌عباس، يکي از دانشمندان امت مسلمان، از سيره رسول خداست. ابن‌عباس مي‌گويد ما نيز چنان که پيامبر در سفر رفتار مي‌کرد، عمل مي‌کنيم. اما در فتواي او هيچ فهم و درايتي از سنّت به چشم نمي‌خورد؛ زيرا وقتي پيامبر وارد مکه شد، نمي‌خواست ده روز يا بيشتر در آن جا اقامت کند و به همين دليل، دستور داد قبّه‌اش را بر فراز مکه بر‌پا دارند؛ ۳ زيرا اگر مي‌خواست پس از ورودش، بيش از سه روز در مکه اقامت کند و در آن بماند، هجرت خود را نقض کرده بود. بهبودي اين توضيح را نيز اضافه مي‌کند که پيامبر پس از هجرت از مکه، ديگر هرگز بيش از سه روز در مکه اقامت نکرد. وي اين فتواي پيامبر را که مهاجران نبايد در مکه بيتوته کنند، از طرق متعدد نقل مي‌کند. ۴ به عقيده او، درست به همين دليل است که پيامبر در حجة الوداع نيز به مکه داخل نشد، مگر براي انجام مراسم طواف يا اداي بعضي حاجاتش؛ و قبّه‌اش را در أبطح افراشت. او مي‌افزايد با وجود فتواي ابن‌عباس و عمل به آن، ديگر چه توقعي از أنس‌بن‌مالک و فتواي او مي‌توان داشت که مي‌گويد:
خرجنا مع النّبي من المدينة إلي مکة. فکان يصلّي رکعتين رکعتين حتي رجعنا إلي المدينة. قيل له: أقمتم بمکة شيئاً؟ قال: أقمنا بها عشراً؛۵
به همراه پيامبر از مدينه به مکه رفتيم و همواره پيامبر دو رکعت دو رکعت نماز مي‌خواند. به او گفتند: آيا در مکه هم مانديد؟ گفت: ده روز در آن جا مانديم.

به اين ترتيب، صورت ظاهر درک آنان از عمل رسول خدا اين است که با وجود ده روز اقامت، قصر نماز واجب است؛ چنان که رسول خدا قصر کرد. ۶

1.. صحيح البخاري، ج۲؛ ٌص۵۳.

2.. مشابه اين فتوا در روايت‌هاي ديگر منقول از وي نيز قابل ملاحظه است، براي نمونه: «أقام النّبي بمکة تسعة عشر يوماً يصلّي رکعتين؛ پيامبر در مکه ۱۹ روز ماند و دو رکعت دو رکعت نماز خواند. اضافه مي‌کند: «أقمنا مع النّبي في سفرٍ تسع عشرة نقصّر الصّلاة». و قال ابن‌عباس: و نحن نقصّر ما بيننا و بين تسع عشرة فإذا زدنا أتممنا؛ در سفري با پيامبر نوزده روز همراه شديم، در حالي که نماز را شکسته مي‌خوانديم. ابن‌عباس گفت: و ما تا نوزده روز نماز را شکسته مي‌خوانيم و اگر مدت اقامت سفر را بيشتر کنيم، نماز را تمام مي‌خوانيم. (همان، ج۵، ص‌۱۹۱؛ صحيح مسلم، ج ۱، ص‌۴۸۱؛ سنن ابن‌ماجه، ج۱، ص‌۳۴۲)

3.. سيرة النبّي، ج۲، ص‌۴۰۷.

4.. از جمله ر.ک: طبقات الکبري، ج۲، ص‌۱۲۵؛ صحيح مسلم، ج ۲، ص‌۹۸۵.

5.. به نقل از صحيح مسلم، ج۱، ص‌۴۸۱؛ صحيح بخاري، ج۲، ص‌۵۳ و سنن ابن‌ماجه، ج۱، ص‌۳۴۲.

6.. بهبودي مي‌نويسد: با اين که رسول خدا به مدت ده روز، پشت سر هم اقامت نکرد، بلکه پيامبر در روز پنجم ذي‌الحجة به حال احرام به مکه وارد شد، به همراه مهاجران و انصار طواف و سعي انجام داد و سپس همگي پس از احلال فقط و فقط سه روز ماندند. در روز ترويه به منا و فرداي آن به عرفات رفتند و از عرفات به مشعر و سپس در صبح روز عيد به منا و پس از ذبح و حلق به مکه کوچيدند. در آن جا طواف نساء و سپس سعي بين صفا و مروه انجام داده و سپس به مني رفتند. در تمام اين روزها همه نمازها را شکسته خواندند؛ زيرا در حال سفر بودند. پس از اين شرح، به مستند فتواي شيعه درباره قصر نماز پرداخته و در اين باره به ميقات موسي در طور (الاعراف، ۱۴۲) نيز اشاره نموده است (ر.ک: تدبري در قرآن، ج۱، ص‌۶۳۴ - ۶۳۶). براي مشاهده نمونه‌هاي ديگر از فتواهاي خطاي ابن‌عباس از سيره پيامبر، مانند استفاده از مشک در حال احرام، به بقيه بحث در مقدمه معرفة الحديث مراجعه کنيد.


فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
302

گزيده‌هاي کتب اربعه، پاورقي‌هاي بحار الانوار ۱ و پاره‌اي از مسودات وي - که هنوز به چاپ نرسيده - ۲ در شناسايي روش و تعريف حديث صحيح در نزد او مؤثر است. در اين امر، لازم است به توضيح‌هاي او در مقدمه کتاب‌هايش بپردازيم تا زاويه نگرش وي را به حديث دريابيم.

ضرورت نقد حديث از منظر بهبودي

استاد بهبودي در مقدمه معرفة الحديث، سير تاريخ پيدايش علم حديث مسلمانان ۳ را براي نمودار شدن أهمّ مشکلات حاملان مواريث اوليه حديث متذکر شده است. او نوشته است که امت مسلمان براي دست‌يابي به موازين اداره اجتماع اسلامي، سيره پيامبر از دوران جوانيش تا روزگار بعثت، دعوت، ايام هجرت، حکومت، غزوه‌ها و سريه‌هايش را نياز داشتند. به اين ترتيب، به فاصله اندکي، علم حديث و بررسي صحّت و سقم آن مورد نياز بود؛ زيرا تعارضي که از قبل در امت اسلامي به وجود آمده بود، در روايات نيز به چشم مي‌خورد. خاستگاه اين مشکلات در نزد نخستين حاملان مواريث حديثي به چشم مي‌خورد. اين مشکلات بيان‌گر ميزان نياز مسلمانان به نقد حديث است. در زير سير اين مشکلات را که بهبودي به آن اشاره کرده، با اندکي تلخيص مي‌آوريم:
1. امّي بودن نخستين حاملان مواريث حديث و پيروي از مشايخ عشيره و رؤساي قبايل خود از روي تقليد و تعصب: اعراب امّي خود قادر به تجزيه و تحليل مشکلات و تمييز صحيح از سقيم نبودند.
2. حضور موالي عرب در مجالس درس و محاوره‌اي اعراب: موالي از فرزندان روم و عجم، با وجود
ي در زبانشان، در معارف قرآن و نشانه‌هاي سنّت تفکر مي‌کردند و يا اين مطالب را از زبان مردم امّي که خود نيز شناخت چنداني نداشتند، دريافت مي‌کردند؛ و يا پيش از آن که در شناخت زبان و ادبيات عرب به حدّ کفايت تبحّر يابند و بتوانند بين حقيقت و مجاز در کلامشان تمييز دهند يا شرايط استعاره و تشبيه، کيفيت لُغَز، کنايه، ايهام و مانند آن را بدانند، در مجالس درس و محاوره اعراب شرکت مي‌کردند.
3. رجوع عالمان نخستين به سخنان خرافي يهود و نصارا براي فهم قرآن، شناخت سنّت، عمق تفسير و تأويل: آنان حقايق ايمان را با اوهام خودشان به تأويل مي‌بردند و قواعد فقه را بر شاکله فقه خودشان بنا مي‌کردند. همين امر سبب ورود شک و ترديد در احاديثشان گرديد. مسلمانانِ نسل‌هاي بعد نيز دنباله‌روي راه همين افراد بودند که ائمه حديث محسوب مي‌شدند. اين چنين، حق و باطل ممزوج شد.
استعداد متفاوت صحابه پيامبر از رفتار او و صدور فتوا بر اساس همان برداشت‌هاي خام و خطا، در بين مردم: مثلاً ابن‌عباس درباره قصر نماز در سفر فتوايي داده که نشانه برداشت کاملاً خطاي او از رفتار پيامبر است. بخاري به سند خود از عکرمة از ابن‌عبّاس نقل مي‌کند که گفت:

1.. بهبودي قول چاپ جداگانه اين مجموعه گران‌بها از يادداشت‌هايش که در پاورقي‌هاي بحار الانوار درج شده، داده است و اين اثر، به احتمال قوي، به صورت الکترونيکي نيز منتشر خواهد شد.

2.. براي نمونه درباره احمد‌بن‌علي‌بن‌احمد‌بن‌عباس ‌النجاشي و کتاب او، فهرست اسماء المصنّفين، مطالب مهم و نويني در قالب مقاله‌اي مبسوط نوشته که تا کنون به چاپ نرسيده است. درباره شيخ طوسي و هم چنين رجالِ حديثي ديگر نيز مسوداتي در حدود شش دفتر دارد که آن نيز منتشر نشده است.

3.. ر.ک: معرفة الحديث، ص۵ - ۶.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
    تاريخ انتشار :
    پاییز و زمستان 1387
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 33555
صفحه از 423
پرینت  ارسال به