307
فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50

در نزد بهبودي تأمل دقيق در متن و سند، براي اعلام صحت احاديث لازم است. او در گزينش اخبار صحيح تنها به صحت سند اکتفا نکرده و به تواتر آن با الفاظ متقارب نيز اعتماد نمي‌کند، بل بر خود لازم مي‌داند به هر طريق ممکن به حقيقت دست يابد. او بر اين باور است که نبايد به شهرت حديث، کثرت فتوا و کثرت راويان فريفته شد. ۱
براي نمونه، بهبودي در مقدمه معرفة الحديث، به بررسي حديثي مي‌پردازد که برخي از علما تصريح به صحت و عالي السند بودن آن کرده‌اند، ۲ ولي وي صحت حديثِ مذکور را نمي‌پذيرد. اين حديث به نام صحيحه حماد‌بن‌عيسي الجهني در آداب نماز و کيفيت آن وارد شده که بسياري از پيشگامان علم حديث، آن را قبول نموده، در رساله‌هاي عمليه خود ذکر و به آن اعتماد و عمل کرده‌اند. ۳ بهبودي، پس از ذکر سند، متن حديث را از قول حمّاد‌بن‌عيسي به نقل از ابو‌عبدالله الصادق( آورده است. مبني بر اين که امام علیه السلام از حماد که به ادعاي خود، کتاب حريز را در نماز از حفظ دارد، مي‌خواهد که نماز را جلوي حضرت بخواند، حماد نيز به قول خود با رعايت تمام نکات، نماز را مي‌خواند ولي مورد رضايت امام قرار نمي‌گيرد. سرانجام امام صادق علیه السلام به او مي‌گويد که به خوبي نماز نمي‌گزاري و چه قدر زشت است که مردي شصت يا هفتاد ساله شود، ولي نتواند يک نماز را با رعايت حدود کامل آن به جا آورد. در آخر، حماد از امام مي‌خواهد که نماز صحيح را به او ياد دهد. ۴ بهبودي با بررسي عميق اين روايت، در متن و سند، اين حديث را ساختگي مي‌داند. روش او در نقد اين روايت عبارت است از رجوع به نظر رجاليان درباره شرح حال راوي، توجه به سن راوي در زمان نقل حديث و بررسي سخن امام از لحاظ عقلي که به ترتيب زير مي‌آيد: 1. او درباره حماد‌بن‌عيسي از الفهرست نجاشي نقل مي‌کند که مسموعات وي در قرب‌الاسناد، به اعتراف خود او، بيست مورد است و از طريق عبدالله ‌بن ‌جعفر حميري از محمد ‌بن ‌عيسي ‌بن ‌عبيد و حسن ‌بن ‌ظريف و علي ‌بن ‌اسماعيل، که همگي از حماد‌ بن ‌عيسي جهني روايت مي‌کنند؛ در حالي که روايت مذکور در بين آن بيست مورد وجود ندارد؛ 2. به نقل از نص صريح کشي و طوسي در اختيار و ابن‌داود حلّي در رجال آورده است که حماد ‌بن ‌عيسي در 209 ق، وفات يافت؛ در حالي که هفتاد و چند سال داشت. به اين ترتيب، نتيجه گرفته است که سال تولد حماد تقريباً 135 ق، است و در اين صورت حماد در زمان وفات امام صادق علیه السلام

1.. بهبودي در اين زمينه متذکر مي‌شود که خوانندگان کريم متوجه باشند که اعتماد به قوانين خشک و بي‌روح صحيح نيست و درست نيست که بگوييم هر چه در آن آمده است: فلانٌ عن فلانٍ، پس صحيح است. بلکه بايد با دقت کامل حديث را از نظر متن و سند، کلمه به کلمه وارسي کنيم.

2.. او نوشته است که فرزند شهيد ثاني راويان اين سند را از آن جهت موثق مي‌داند که دو تن از ائمه رجال آنان را تعديل کرده‌اند، برخلاف قول مشهور در احراز وثاقت راويان که در صحت حديث تنها به تعديل يکي از ائمه رجال کفايت مي‌کنند.

3.. از جمله جمال‌الدين حسن بن زين‌الدين، فرزند شهيد ثاني اين حديث را با رمز «صحي» يعني صحيح در نزد من، در کتاب منتقي الجمان في الاحاديث الصحاح و الحسان، باب کيفية الصّلاة و بيان ما بقي من افعالها، آورده است.

4.. «تحسن ان تصلّي يا حمّاد؟ قال: قلت: يا سيدي أنا أحفظ کتاب حريز في الصّلاة. قال: فقال: لا عليک. قم فصلِّ. قال: فقمت بين يديه متوجّهاً إلي القبلة فاستفتحتُ الصلاةَ و رکعتُ و سجدتُ. فقال: يا حمّاد! لا‌تحسن أن تصلّي. ما أقبح بالرجل أن يأتي عليه ستّون سنة أو سبعون سنة فما يقيم صلاة واحدة بحدودها تامّة. قال حماد: فأصابني في نفسي الذلُّ. فقلتُ: جعلتُ فداک، فعلّمني الصلاة... الحديث».


فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
306

زنادقه بودند. پس از آن، بهبودي براي نشان دادن ريشه اين راويان، از تاريخ ابو‌نعيم نقل مي‌کند که عبد‌الله‌بن‌معاويه در ايام مروان به زور شمشير همراه ابو‌جعفر منصور به مداين وارد شد. از 128 تا 129ق، در آن جا ماند و سپس به خراسان گريخت و ابو‌مسلم او را به زندان انداخت تا در 131 ق، در همان جا در‌گذشت. بهبودي به اين مطلب اکتفا نکرده و از الملل و النحل ابن‌حزم نيز آورده است که عبدالله بن معاويه مرتد، اهل تعطيل و دهري مذهب بود. بهبودي از قول ابو‌الفرج نيز آورده است که او متهم به زندقه‌گري بود. وي دو تن ديگر از نديمان عبد‌الله بن معاويه، مطيع بن إياس و بقلي، را به عنوان افراد معروف به کفر و دهري بودن ذکر مي‌کند. در ادامه بحث، بهبودي تاريخچه اين موضوع را بيان مي‌کند تا متذکر شود که در اواخر قرن دوم اين احاديث شهرت يافت و تا قرن پنجم مشهورترين فقهاي شيعه، مانند ابن‌قولويه، شيخ صدوق و شيخ مفيد در جواني، در حالي که به تواتر اين روايت‌ها حکم مي‌راندند، بر اساس آن فتوا مي‌دادند و به آن عمل مي‌شد. ۱ در پايان، بهبودي متذکر مي‌شود که سرانجام، شيخ طوسي اين احاديث را منکر قلمداد مي‌کند و در کتاب تهذيب الاحکام آن را رد مي‌کند. بهبودي پس از ذکر فتواي ابن‌طاوس درباره روزه در ماه رمضان بر اساس رؤيت، به سخن أبو‌ريحان منجم (م 430ق) اشاره مي‌کند. ۲

تعريف حديث صحيح در نزد بهبودي و شيوه او در نقد روايت

بهبودي در مقدمه گزيده الکافي به اين نکته اشاره مي‌کند که ضعف و بي‌اعتباري بعضي روايت‌ها بيشتر از آن جا ناشي شد که نسخه‌هاي دست دوم، با دقت و حوصله کافي مقابله و تصحيح نشد و بي‌مايگان، هرچه بيشتر، به خود اجازه دادند که سخنان ائمه را نقل به معنا کنند و در ضمن نقل حديث، برداشت خود را با اصل حديث چاشني کرده و براي ديگران بازگو نمايند. اسف‌بار‌تر اين که جمعي از مشايخ علم حديث در اثر ساده‌لوحي، هر نسخه‌اي که در گوشه کتاب‌خانه‌اي پيدا کردند، براي ديگران روايت و در کتاب‌هاي خود درج نمودند، در حالي که بايد نسخه اصل را از دست استاد خود دريافت کنند.

1.. بهبودي مي‌گويد: اين احاديث توسط برخي از اصحاب اماميه مورد عمل قرار گرفت. تا زماني که محمد‌بن‌مسعود‌بن‌محمد العياشي (م ۳۲۰ق) کتابي در ردّ احاديث عدديه به نام الردّ علي من صام و أفطر قبل الرّؤية نوشت (الفهرست، ص۳۵۲ و ص۳۱۲). نخستين تصنيفي که در زمينه دفاع از اين دست احاديث تأليف شد، اثر ابو‌القاسم جعفربن‌محمد‌بن‌قولويه (م ۳۶۸ق) بود (همان، ص۱۲۴). در همان زمان ابو‌الحسن محمد‌بن‌احمد‌بن‌داود القمّي (م ۳۷۸ق) اين فتوا و نظر را با تأليف کتابي به نام الرّد علي ابن قولويه في الصيام مردود اعلام کرد (همان، ص۳۸۴). وقتي ابن‌قولويه از اين ردّيه اطلاع يافت، به جهت تأييد کتاب نخست خود، العدد في شهر رمضان، ردّي بر ردّ ابن‌داود نوشت. پس از آن شيخ مفيد (م ۴۱۳ق) در لمح البرهان، در دوران جواني براي دفاع از فتوا بر اساس احاديث عدديه به اجماع فضلا و فتوا به صحت آن توسط بزرگان آن روزگار توجه مي‌دهد. البته شيخ مفيد از اين عقيده خود در کتاب مصابيح النور بر‌گشته و از سخن ابن‌داود قمي دفاع کرده است. همين سبک را در دفاع اوليه و سپس برگشت از اين قول، ابن‌طاوس درباره محمد‌بن‌علي کراجي (م ۴۴۹ق) نقل مي‌کند.

2.. او مي‌گويد که مجلسي (م ۱۱۱۱ق) اين مطلب را در بحار الانوار با ذکر آيه (يَسْألونَكَ عَنِ الْأَهِلَّةِ قُلْ هِيَ مَوَاقِيتُ لِلنَّاسِ وَالحَجِّ( آورده و اين سخن حاکي از آن است که رؤيت هلال ماه بر سنت واحدي حمل نمي‌شود؛ زيرا حرکت ماه داراي اختلاف است و نيز به سبب اختلاف عرض جغرافيايي کشورها، نزديکي يا دوري ماه از زمين، صعود و هبوط آن در شمال و جنوب و مواردي مانند آن، رؤيت ماه در نقاط متفاوت زمين، دچار اختلاف مي‌شود.

  • نام منبع :
    فصلنامه علمي - پژوهشي علوم حديث 49 و 50
    تاريخ انتشار :
    پاییز و زمستان 1387
    سردبیر :
    محمدی نیک (ری شهری)، محمد
    صاحب امتیاز :
    دانشکده علوم حديث
    مدیر اجرایی :
    محمد قنبری
    نشانی :
    قم، بلوار پانزده خرداد، شهرک جهاد، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، ص پ : 37185-3431
    تلفن :
    0251-7176131
    امور مشترکان :
    0251-7176413
    دورنگار :
    0251-7785050
    پست الکترونیک :
    ulumhadith@hadith.net
    امتیاز :
    علمی - پژوهشی، به استناد نامه شماره 6219/3 - 85/7/3 کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور
    جانشین سردبیر :
    مهدی مهریزی
تعداد بازدید : 33539
صفحه از 423
پرینت  ارسال به